На финалната права сме вече и всяка ще гушне здраво, Юнско човече!

• 28 509
  • 644
  •   1
Отговори
# 525
Тези карти взех аз. Има и доста други подобни, идеята им е еднаква - контраст черно/бяло, който бебето успява да фокусира най-добре първите месеци.
https://www.ozone.bg/product/obrazovatelni-karti-smart-baby-vizu … tsii-0-3-mesetsa/
Взела съм и тези двете от поредицата "Точната книжка". Същата идея са, просто не са отделни карти, а книжка с твърд картон. Поредицата им после продължава 3-6месеца и т.н. май до около 2г.
https://www.ozone.bg/product/tochnata-knizhka-0-3-mesetsa/
https://www.ozone.bg/product/tochnata-knizhka-0-3-mesetsa-novo-izdanie/
Гимнастиката ни е тази - сменяме играчките и с други по-шарени, които имаме. Може би е една идея по-добре да е по-контрастна или музикална, но харесвам и нашата, а и той се позаглежда.
https://www.ozone.bg/product/aktivna-gimnastika-little-dutch-little-farm/
+ това килимче, на което засега просто го слагаме да лежи и му дрънкам с играчките, а после е по-подходящо за игри по коремче. Не намерих линк към някой сайт, но беше едно от първите неща, които поръчах като бях бременна, защото миналата година подарих същото на приятели и много го харесвах, имат и други варианти. Играчките са шумяща, дрънкаща и писукаща, има дрънкалка, гризалка, огледалце и е мекичко на допир.
https://m.youtube.com/watch?v=hRqCN0PMHSY

Иначе нашият вчера беше в някаква фаза, събуди се предната вечер в 2 и не заспа чак до 13ч, а тогава спа само час и нещо, искаше само на ръце, плачеше много, искаше на гърда през час, а ние по принцип го дохранваме с АМ по схемата на млякото за седмиците и си го приема цялото и го държи за около 3ч. Вчера обаче беше много кисел, аз се бях притеснила, че има и температура, която всъщност не е температура, а още в нормата, но все пак го наблюдавах - беше с 37.1⁰, та за 24часа беше спал грубо 4-5часа сумарно. Днес вече е по-спокоен. Бях чела за скоковете в растежа в "Чудните седмици"  и такива периоди с повече неспокойство и се чудя дали няма нещо общо.

# 526
Същите карти имам и аз, ама от тему😀 откъм активности правите ли нещо по-специфично вече? При нас само карти и tummy time, мисля уикенда да отворя и активната гимнастика.
Не знам защо в болницата казаха 1 месец да не режа ноктите, те бяха толкова остри и ен спираше да се драска. Днес ги минах с бебешка ножичка, докато хапваше, никакъв проблем!
Днес пристигна и моята Матеа -абсолютен game changer! И двете ръце са ми свободни и мога да си чета, цъкам на телефона и т.н., докато кърмя. И нямам напрежение в гърба. Заслужават си 150те лв😀

Аз да проверя тези след секцио - коментирали ли сте с АГ откога е ок полов контакт? 40 дни ми се струват трудно постижими, 20 ще опитам да издържа, май вече лохиите ми се изчистиха. От 3 дни нямам. 🤷🏻♀

# 527
Здравейте от мама и бебе Самуела.За радост трудностите от тежкото раждане вече са зад гърба ми,на 24ти ни изписаха и вече сме си в къщи.Тук започна шоуто у дома.Със шишетата на Philips avent сме,изморява се много,смених с по-голяма капка,чак накрая сама си разширих дупките.Малката на едно хранене от 60мл заспива 3 пъти,по 100 часа са храним и вместо на 3 часа,дебна да е будна да си доява.Други с този проблем,как процедирате?Трудно орига и обикаляме по половин час стаята и нон стоп се започва едно хълцане,което от нищо не минава.Прекалено много спи през деня,какво ли не правим,за да я разсеем,съответно вечер е будна и с баща и луди ни прави.Ако знаете методи помагайте!
Иначе ,след тежкото раждане бяхме посрещнати в къщи така!Таткото ни изненада!

# 528
Petia,Честита Самуела!Нека да е здравичка и много да ви радва🍀Тя е още съвсем мъничка и май е нормално да спи повече.Ние на нащо бебе не му бяхме виждали очичките поне седмица😅само спеше и мн леко ги отваряше.Даже буден период почти нямаше.При мен сега е на 16 дена и все още заспива докато суче.
Rarina,ти в какво положение я ползваш?На мен нещо не ми е чак толкова удобна …Стягаш ли в много около теб,защото при мен има малко разстояние и може би и гърдите не са ми много големи за да легнат отгоре😅

Последна редакция: пт, 27 юни 2025, 13:03 от Rubitooo

# 529
Прекрасно посрещане за Самуела! Да се включа за хълцането и оргиването. С хълцането и при нас е така, бяхме много шашнати, само четяхме какво помага и не спахме цяла нощ, изпробвайки прочетеното. Добре че попитахме тази акушерка, която дойде вкъщи, тя каза, че е абсолютно нормално, даже нещо така се тренирало, диафрагмата май. И че не боли, та нищо да не правим, ние съответно се успокоихме и наистина малкият само си хълца, не го боли.

За оригването - в Токуда ми казаха, че не е нужно да е звучно, та дори 10 мин държане вертикално са достатъчни. И буквално 5-6 пъти за 2 седмици съм го чувала да се оригва, а само 2 пъти е връщал малко мляко.

Руби, Матеата я стягам възможно най-много. Моите гърди също са по-малки, но възглавницата я слагам точно под тях, даже май на ребрата я закачам, не на талията. Като бях излегната на дивана сякаш бебето пропадаше малко към мен, ама като седнах по-нормално - топ! Така де, само 3 пъти съм я тествала, ама вече усещам улеснение.

# 530
Абсолютно подкрепям за Матеа-та! Аз вчера бях на консултация при Ася и там тя ми даде да накърмя малкия с нея-абсолютен game changer, както каза Rarina. 😆 Оказа се, че изобщо нямам толкова малко кърма, колкото си мисля (не е сууупер много, но трябва да додавам само около 20мл.), просто бебето не може да засуче хубаво заради позицията. Та веднага щом излязох от кабинета си я поръчах, чакам я утре да дойде и започвам пак опитите. Иначе тя ми даде и други добри насоки за храненето и отглеждането. Като цяло, доста полезна среща беше. Е, разбира се нахрани доста Токуда, но аз това си го знаех от преди това 😆
Нашият също хълца почти след всяко хранене, но и от болницата и педиатърката казаха, че не е страшно, та и ние вече го оставяме да си хълца на воля. Иначе преди това го изправяхме за няколко минутки и спираше.
Оригването и на нас не ни се получава всеки път, но и тук просто го държим изправен за 10-15 минутки след хранене.
Иначе докато е буден малкият и аз му показвам контрастни карти и правим tummy time, от няколко дена го слагам и на активната гимнастика, позаглежда се вече някои фигурки.
Аз тази седмица бях на контролен преглед при АГ, но забравих да питам след колко време може да възобновим интимността с мъжа ми. Сетих се да питам само след колко време мога да започна да спортувам. 😆 Но пък аз си имам още лохии, според АГ ще са около 30тина-40 дена.

Последна редакция: чт, 26 юни 2025, 17:57 от sonnenschein1

# 531
Петя, поздравления за Самуела!

Инак и аз ползвам на Филипс Авент шишетата. Бибероните с една капка са и малки, а тези с две и е твърде бърз потока...Още не съм намерила решение. Пробвах с други брандове, но минсе сториха по-зле.

# 532
Ellarin, кураж! И аз преносих 6 дни и бях в абсолютно същата ситуация. Върхът беше, че предпоследната нощ имах контракции на около 10 минути и очаквах да се почне, но през деня намаляха и нямаше и никакво разкритие, което доста ме обезкуражи. На следващата вечер контракциите зачестиха, отидохме към болницата със страх, че ще ни върнат, но разкритието беше 3-4см и ме приеха. Въпросите дали съм родила хич не помагаха. Grinning На мен лекарят ми беше препоръчал дълги разходки и качване на стълби, та правех километрични дължини последните дни, след това упражнрния на топката. Ядях ударни дози ананас и фурми. Искаше ми се сама да си предизвикам естествено раждане, за да не се стига до секцио (уви, от сегашна гледна точка си казвам ех, да беше секцио, сигурно досега да съм се възстановила). Имай търпение, съвсем скоро ще гушкаш малкото човече! Hug

Ние също сме на поискване като вчера беше ад, почти постоянно беше на гърда.
Ох, благодаря за милите думи! Опитах да се разхождам, но на тези жеги едвам издържах половин час. Единственото ми движение напоследък е чистенето и йога за бременни. И аз ядох доста фурми, въпреки че не обичам. Ще си взема ананас, той поне ми харесва Laughing Снощи уж тръгна да се случва нещо, днес на прегледа - 2 см разкритие... сещам се за Рос в приятели като възкликна - че то и аз съм разширен 3 см Sweat Smile

# 533
Аз като преносвах баткото пих рициново масло със сок, но не помня рецептата.
Тогава бяха 12 дни, сега 4те дни след термин даже не ги броя. Реално до 14тия ден се води ок, важното е да не те пришпорват и да следят тоновете.
Днес бяхме на преглед,  беба е качила 1,200 за почти месец, било ок, ама пак си е лакомичка Simple Smile  . И е пораснала с 5 санта. Тази нощ беше бебето мечта- пак си хапваше на около 2 часа, но заспиваше веднага, даже едвам я чувах, че е будна.
Според лекарката обаче няма колики от това, което й описах. Тя наистина не реве , камо ли неутешимо. Просто си е типичния зор с изакването явно.

# 534
Как сменяте памперси, като сте навън? Днес планирам първа по-дълга разходка и макар да имам постелки за повиване и всичко, ако се наложи в парка или в кафе - какво правя😀 в парка може би на пейка или директно в количката на постелка? А в заведения - ако са с малки тоалетни без място за повиване, какво се прави😀 такива дребни проблеми искрено ме занимават :/

# 535
Аз веднъж в парка го преобух на една тенис маса-идеална беше като височина 😆. Иначе на пейка, в количката не ми е много удобно, някакси дръжката ми пречи. В заведение обаче все още не ми се е налагало. 😬

# 536
Аз първото ми дете го сменях навсякъде в количката. В летния кош става една идея по-трудно. Носете си с вас постелка и така. Това е най-лесния вариант, сега поне е и топло няма от какво да се притеснявате да сменяте памперси навън.

# 537
Момичета,как сте?Как се справяте с кърменето?Аз съм тотално на ръба…чисто емоционално рухвам.През 1час и 30/2 часа иска да яде моето бебе и през ноща и през деня,като понякога иска и по-често.Държа 2 дена и на 3 рухвам.Най-вероятно недоспиването и хормоните играят голяма роля,но се чувствам доста зле.Чудех се дали да не давам АМ за вечерта поне тогава да не е на толкова често.Вие на колко време ги храните и някой храни ли смесено?Отделно като суче в повечето пъти мн  ме боли,суче по 20/30 Мин и понякога след 10 Мин търси още.Много ми е гузно ,че обмислям варианта за АМ при положение,че имам кърма,но психически нз как ще издържа .Просто не съм себе си и се страхувам да не изпадна в следродилна депресия

# 538
А вариант да се изцеждаш с помпа и да даваш шише, като гъвкав компромис как ти звучи? Поне нощем, шишето като е наготвено, до няколко часа тя може да стои на стайна температура дори без хладилник и затопляне, ще спести поне ритуала кърмене..🤗

# 539
Ами и аз стигнах до това ,сега започнах да се цедя и за 30 Мин изцеждам 50мл той сега е на 19 дни и мисля ,че средно 70 мл му трябват на хранене.Още ми е сложно с организацията тъй като си търси на 1:30 /2час,а за през ноща пак като се буди толкова често,не ми подобрява положението.Аз се чудя дали от недоспиването ,не приемам твърде тежко нещата от през деня

Общи условия

Активация на акаунт