https://www.imdb.com/title/tt24053860/
Криминален/драма/екшън/трилър ; продукция на Sky Studios и Universal International Studios / Излъчване: Скай Атлантик за Великобритания и Пийкок за САЩ и Канада.
Великобритания/САЩ ; 10 епизода / подновен за 2 сезон
Шоурънър: Ронан Бенет. В ролите: Еди Редмейн, Лашана Линч, Урсула Корберо и др.
Сериалът отдавна излезе, но аз си го чаках в СкайШоутайм. Все пак си плащам всеки месец, а и не ми беше сред приоритетите, защото бях скептичен. Иначе си го свалих и то преведен отдавна.
Ако не се лъжа го пуснаха преди няколко месеца в платформата, но чак сега намерих време. Дойде му реда. Бях скептично настроен, но след пилотния епизод просто не можах да спра и така до финала. Буквално за 2 дена го изгледах, а това рядко ми се случва, защото аз обичам да има пауза, за да ми отлежава в мозъка насъбралата се информация. Да си мисля за случващото се и т.н. Не обичам да гледам всичко на един дъх, защото много ми се размиват нещата и се забравят някои ключови неща, но то като те хване крастата... 😊
Не мислех, че Редмейн ще се справи в подобна роля, но той е толкова талантлив, че явно може да изиграе всичко. От Датско момиче до Чакала. Колко му е? Невероятен е.
Знам за критиките към Лашана. Да, сложена до великия Еди издишаше, но аз лично не бих я критикувал. На мен ми хареса без нещо добавено. Но да, признавам, че си личеше как прекалено много се старае, а при истинските таланти това не се вижда. При тях виждаш едно напълно естествено държане, все едно героя е самия актьор... Тънката разлика между най-добрите и останалите.
Останах много приятно изненадан и от участието на зашеметяващата Урсула Корберо (Токио от La casa de papel).
Отдавна не бях гледал сериал, който да е толкова добре стилизиран. И толкова добре да са изпълнени и показани всички дребни детайли. Тук, по тази линия имам само една критика. На финала на сериала, защо за бога Бианка влезе с тежка пушка в къщата? При близък бой залагаш на пистолет, основен закон. Имам предвид, когато знаеш какво да очакваш и съперника е един. А те даже бяха двама на един. Както и да е.
Та да, всичко беше разказано, изиграно и заснето на едно световно ниво. Останах много впечатлен от педантичността над дребния детайл, от декорите, от операторската работа, от различните локации по света и колко красиво и кинаджийски беше заснето всичко.
Много ми хареса колко подробно показваха подготовката на Чакала за неговите убийства. А не както е в повечето филми или сериали. Раз-раз и жертвата е елиминирана. Ама чакай малко, как си стигнал до там, какво ти е струвало всичко това и т.н. ги пропускаме. Разбира се има и изключения, но те са точно това - изключения и за това са класики в моите очи. Този сериал чак класика не е, но е един от най-добрите такива, които съм гледал през последните години.
Признавам си, останах изненадан от финала. Не очаквах това което се случи. Няма да казвам какво е то, за да не спойлирам тези, които все още не са го гледали. Но който го е изгледал ще ме разбере веднага. Дали ми хареса това което стана? Не! Дали е реалистично? Твърдо да! С подобен край, сериалът се изстрелва в съвсем различна стратосфера спрямо болшинството останали сериали и филми по темата.
Горещо препоръчвам!
-
8.0 / 8.5