Десетокласници 2025/2026

• 30 336
  • 692
  •   3
Отговори
# 690
На мен водещо ми е, че нищо не е на всяка цена. Отиди, учи и се върни също е добър вариант.  Който има желание, намира начин да вземе нужното му от образованието.
Абсолютно съм съгласна. Компенсира се по-лесно или по-трудно, мерак да има Hands Plus1
Няколко пъти вече виждам как компенсацията на по-късен етап води до доста по-добри резултати.

# 691
  • ВАРНА
Супер дискусия се е получила вчера.

Мазаляк жесток е в образователната ни система. Никакъв баланс по което и да е направление. Лично аз чакам метеорит да удари мон и изобщо цялата ни държава.

Слес десет години в бг образователна система, рекапитулацията при мен е следната - част от ми месечният ми доход  + практически целият ми психичен ресурс отиват да минимизирам вреди. И не стига. Надявам се накрая дъщеря ми да излезе от системата с възможно най-малко увреждания.

# 692
Врабец, историците не плащат данъците,  от които ще получаваш като остарееш, нали знаеш?
Хубави са много неща, но икономиката се движи от добавената стойност, а не от държавните дейности (както знаете вие финансистите по-горе).
Нищо против нямам тези професии, обаче друго е това което движи и е важно за икономиката. Държавата трябва да стимулира (някой ден дано) тези специалности които са ключови за стратегическото развитие.

Историците не плащат данъци? От кога това?
И не давали добавена стойност?

Малко да иронизирам и ще ви пусна от вашето произведние резултатите(правописът е автенчивен на ChatGPT, явно някой от създателите е пропускал часове по БЕЛ):

Добавената стойност на историците е в това, че те **превръщат миналото в разбираемо знание с значение за настоящето и бъдещето**. По-конкретно:

1. **Критично тълкуване на източници**
   Историците не просто събират факти, а оценяват достоверността им, контекста и пристрастията зад тях. Това предпазва обществото от митове, пропаганда и опростени разкази.

2. **Контекст и дълбочина**
   Те показват *защо* и *как* са се случили събитията, а не само *какво* е станало. Това помага да се разберат дългосрочни процеси (държавност, конфликти, идентичности).

3. **Уроци за настоящето**
   Историческото мислене развива умението да се разпознават модели, последици от решения и рискове от повторение на грешки.

4. **Колективна памет и идентичност**
   Историците оформят балансиран разказ за миналото, който подпомага общественото самопознание, без да изпада в идеализация или демонизация.

5. **Гражданска култура**
   Те допринасят за информиран обществен дебат, като поставят актуални теми (национализъм, демокрация, права) в историческа перспектива.

6. **Приложна стойност**
  Историците работят в образование, културно наследство, музеи, медии, архиви, политики за паметта, дори в бизнес и публични институции (анализ на риск, институционална памет).

Накратко: **историците добавят стойност, като дават смисъл на миналото и инструменти за критично мислене в настоящето**.

Е точно критично мислене и изобщо мислене липсва. История, география, социология, политология, етика не са държавни дейности, а спектър от образованието, което подпомага икономиката. Ако резнеш всички тези науки, икономиката ще рухне. Да се стимулират само едни специалности, а да се неглижират други е недалновидно и малоумно именно за икономиката. Пример - медицинските сестри също не дават добавена стойност за икономиката по смехотворната горна логика, но здравеопазването ни вече издъхва без тях, защото навремето се стимулираха САМО IT-тата дори на база преквалификация и подобни, та средната възраст сега на медицинските сестри е над 50 години и има недостиг от над 30 000 сестри. Икономиката е симбиоза не само от печелившите процеси, а от всичко, което води до крайния резултат. Това знаем ние финансистите. Wink

Общи условия

Активация на акаунт