Колкото и добре да знаеш нещо, ако не познаваш формата на изпита, а трябва под стрес, за време да решиш типови задачи, шансът да се провалиш поне първия път е голям. И не го казвам от гледна точка на кисел родител, а от гледна точка на човек, който помага на други да се явяват на изпит за ниво език.
Налага ми се да обяснявам, защо хора, които в реалния живот се справят добре с езика, не могат да вземат ниво от първи път, а такива, които сричат, но са учили точно по схемата за изпит, го взимат. Защото на изпита тепърва губиш цялата си енергия и концентрация, за да проумееш, на колко въпроса, в каква форма и за колко време ще отговаряш.
Ситуацията с интегрираните НВО е същата. И без да съм чела петициите, съм убедена, че по този параграф са атакувани. Децата не се подготвят в училище с интегрирани задачи. Нито по химия връзват с текущия материал по биология, нито по физика - с математиката. И изведнъж, от днес за утре - решете ги тия интегрирани задачи за време. Еми, не става така. Ние едно време го разучавахме този отговор на литературен въпрос, стъпка по стъпка, още от пети клас.
Сори за фермана, ама пак влязоха тези от МОН в новините и пак вдигнах кръвно. Направо невероятно ми се вижда, как в цяло министерство, и то на образованието, цари такова професионално късогледство.
Иначе за това НВО и у нас не се говори. Просто го няма