Десетокласници 2025/2026

• 31 212
  • 720
  •   1
Отговори
# 630
  • София
Аз не бях чувала за такъв ранен прием, признавам си. До сега сме гледали само за чужбина и не видях в платформата за кандидиатсване да има опция за такъв... А в СУ има ли ранен прием?

# 631
  • Б
В кои университети е този ранен прием?

# 632
В Италия - в Бокони, в IULM, в Политехнико има някои специалности, в дизайн-академиите. В Америка също имат ранен прием повечето университети.

# 633
  • Някъде там...
При нас класните приключиха миналата седмица. Както и повечето контролни, изпитвания, проекти. Януари има много малко останали контролни и предполагам, че ще оформят оценки. Като цяло, или свикнаха с натоварването децата, или е по-лесно тази година, защото са много спокойни, ходят с желание на училище (колкото и невероятно да звучи, но често чувам репликата) и школо като никога не е в цветовете на дъгата. Намериха си приятели, новата учителка по математика не ги напряга, новите учители по химия и биология наблягат на практически занимания и са забавни. Simple Smile Едната днес ми заяви, че ще ходи на гости на баба си и дядо си за Коледа със сборника по физика... Чакам да видя дали само ще го разходим.
Пу пу, да не се хваля много, но така го усещам тази година.

# 634
  • София
Наборът, след доста инфарктния старт на годината в червено-оранжевата гама на школо, вече плавно мина към зелено-синьо дори по омразната география. Само дето аз поизхабих доста нерви, а трябва да съм свикнала, защото при брат му схемата беше същата придружена с "Не се коси, брат, аз ходя на училище, не ти!"
За проклетия се разболя точно последните дни преди ваканцията. Остава да се надяваме, че ще мине бързо та за празниците и ваканцията да е здрав.

# 635
. Като цяло, или свикнаха с натоварването децата, или е по-лесно тази година, защото са много спокойни, ходят с желание на училище (колкото и невероятно да звучи, но често чувам репликата) и школо като никога не е в цветовете на дъгата...

И според мен тази година е по-лека. Някои предмети ги учат и за последно тази година, което вероятно предразполага и повече спокойствие (макар че не е лек материала нито по биология, нито по химия).
Класните и при нас минаха, за добро или за лошо Simple Smile
Намери и едно, две дечица,  с които да правят "проектите" - нашето училище е известно с тази проектна ориентираност. То супер, ама с тая конкуренция и зор, много трудно да намериш съратници.
Чак с желание да ходи - не, но тази година намери друга школа извън училище (математика и физика), която й е много мотивираща. Заради школата, семейно ще пропуснем част от ските.. ама, това е, ще се жертваме Simple Smile

# 636
Тази година точно беше решила, че може да жертва ските, за да поработи малко повече по лични интереси и така се случи, че учебната година стартира ужасно. Вече почти 4 месеца не открива вътрешна мотивация за каквото и да било, което преди я радваше. Напоследък обаче доста работи върху това да ни разведрява нас, че усети колко много нас ни е потопила загубата на косматото. Покрай това, и в някои от благотворителните инициативи намери как да се включи. Половината им клас отсъства последните дни покрай проект за помощи в Северозападна България. За учене - не пипа абсолютно нищо и по нищо. И това ще мине, де. Е, откри очарованието на някои от отзивите. Сдоби се с много яки. Не знам кой не се е усетил да им филтрира възможните приложими за тяхната възраст, но и идея нямах какви може да ги е надробила, за да получи подобни похвали.  Тръгна, когато може, на школа по астрономия, за да си правят компания. Добре е, че устоя на порива да не се включи в тази олимпиада, че май само на нея не се е явявала. Като школата по физика им я забутаха в час, в който няма шанс да бъде посещавана, язък за супер готиния им младеж, който им я води. Поне има шанс да случат на добър профил от следващата година. Колкото и странно да е, в момента дори се радва на това, че имат доста часове по история. Като цяло, доста добре се отразяват учителите, които са си техни кадри. От нейната кръвна група са.

Последна редакция: ср, 24 дек 2025, 14:15 от рони

# 637
При нас един от учителите напусна и в общи линии тази година единият не се занимава с този предмет извън минималното задължително, което е жалко. Иначе се записа на още две олимпиади освен по математика. До края на годината ще се мислят профили. Другият смени школата по мат, по-голямо натоварване. За аглийския си мисля да вземат CAE през м Октомври, хем да преговорят лятото, хем да има достатъчно време, ако евентулано се вземе решение за чужбина (при нас не е must)

# 638
Ориентирана работа сте вие. При нас тази година с поредната нова класна, която много се харесва от целия клас, се появи колебание дали пък историята не е нейният профил. Пак ще има колебания до последно и накрая ще се избере първоначалното. Смениха и за пореден път учителката по основния език и този път улучиха 6 от тотото явно. Тази готви за DSD и обикновено е в 11 и 12.клас, не знам как я сложиха на 10., и яко им е стъпила на вратовете, ама моята харесва изискващите учители, тогава се мотивира да дава и тя повече от себе си. Иначе се е изпозаписала на няколко олимпиади, на някои само заради учителите, които много харесва и като за последно не можела да ги разочарова. Има записано вече едно класиране за областен кръг, но не са минали нейните любими олимпиади по БЕЛ и философия и там се очаквало, че щяла да стигне до областен (да и́ имам самочувствието), а кога ще се готви за тези олимпиади не е много ясно (за сега го кара на мускули), защото социалният живот е на макс. Ама то сега им е времето. Иначе с помощта на някой си AI си направила профил какво би и́ пасвало като специалности за следване и сега щяла да проучва предложенията. Модерна работа, ей, нямаше да ми хрумне на мен. Даже и университети бил предложил и ги подредил по някакви си неща. Ама това с проучването ще е някой друг път, че сега през ваканцията е много заета.
Весели празници, да сте здрави вие и семействата ви и много положителни емоции.

# 639
  • Някъде там...
Честита Коледа на всички! Здрави да сте, децата да са самостоятелни и да не ги друса много критично пубертета!

Ехе, какво е това AI, ще питам децата знаят ли го. Joy Едната идея си няма какво да избере за профил. Накрая ще остане първи или втори език, особено ако ще продължава със спорта на високо ниво.

# 640
  • ВАРНА
Светли и споделени празници Nature Star2

У нас на училище се ходи само, за да се види с приятели. Що се отнася учебния процес, се задава въпросът "аз защо ходя на училище изобщо". Дъщеря ми няма търпение да се отърве от всичкия пълнеж и да се концентрира върху профилите си.
Ей така на майтап се яви на две олимпиади и сега два областни кръга я чакат. На математика по всяка вероятност няма да отиде, защото няма да успее да се подготви. На лингвистика ще се пробва да пребори и областния.
Предстоят и пробни по английски за САЕ. С другарчетата ѝ по Британика решили да се явят май-юни на САЕ и догодина, живот и здраве, да продължат с CPE. Стискам им палци да им се получи. Аз съм ясна, че ще инвестирам още една година Simple Smile

# 641
  • ВАРНА
За много години, банда!

Що не преписахме от седмокласниците и не възроптахме и ние срещу нво мат с интегриране на други учебни предмети  Simple Smile Щото като се прескочи седми клас и вече грам не ни пука, нали  Simple Smile Признайте си Simple Smile

# 642
Абсолютно. Както каза госпожицата "за никъде няма да ми трябва, така че все едно какво има на това НВО, ще гледам само да не се излагам".

# 643
Ние едно време след 7-ми клас кандидатствахме с ОЛВ - отговор на литературен въпрос, който трябваше да е поне 3 страници голям формат, за да имаш шанс за елитна гимназия. И то чист литературен анализ - няма есе, няма житейски проблем, няма общи приказки. Никой не протестираше и не обжалваше. Сега за няколко допълнителни термина от природните науки някои родители щяха да направят ритуални самоубийства. Цялата драма е, че се разбута схемата на частните уроци - децата ходили три години на курсове, а сега ще им включат "изненадващо"  разни други работи от задължителната програма, които се очаква, че е трябвало да научат сами ...

# 644
За много години, банда!

Що не преписахме от седмокласниците и не възроптахме и ние срещу нво мат с интегриране на други учебни предмети  Simple Smile Щото като се прескочи седми клас и вече грам не ни пука, нали  Simple Smile Признайте си Simple Smile
Пука ни, но сме свикнали. Аз по-скоро се замислих за приема в МГ-тата че така трябваше да се атакува, ама явно няма особен интерес. Освен това министърът в оставка Вълчев каза, че  не е отменил наредбата за 7 клас, ами чакал съдът да се произнесе.

Общи условия

Активация на акаунт