Книгите от нашите детски лета

• 5 204
  • 77
  •   1
Отговори
Какви ли щяха да са спомените ни от детството и летните ваканции, ако в тях ги нямаше любимите книги?

Онези чудати и смели герои, онези вълнуващи истории, емоции и далечни пътешествия, които откривахме страница след страница в горещините на юли и август? Епичните приключения, които завладяваха фантазията ни и неусетно стопяваха часовете от горещите следобеди?

Книгите от ваканциите ни са неделима част от вкуса на детството.

Едва ли има дом, в който през лятото да не са разгръщани "Пипи Дългото Чорапче", "Патиланско царство", "Емил от Льонеберя", "Малки жабешки истории" на Радичков, разказите на Елин Пелин, "Индийски приказки" и други сборници с приказки от цял свят, "Пътешествията на Гъливер", "Робинзон Крузо", "Следите остават" от Павел Вежинов, както и любимите на по-малките деца приключения на непослушното зайче Питър от Беатрикс Потър.

Най-хубавото е, че ако отново ги разтворим днес, част от нас ще се върне обратно! Ще усетим вкуса на набраните от дървото череши. Вятърът по лицата, докато се спускаме по някоя стръмнина с колелото.

Лято под открито небе: Да спрем времето!

Ето и още няколко заглавия, които дават цвят и емоция на летните ваканции. За децата, а защо не и за техните родители! Списъкът не е изчерпателен, но в него може би ще откриете нещо за себе си.

"Червеното пони" - Джон Стайнбек
"Анн от фермата Грийн Гейбълс" - Луси Монтгомъри
"Моето семейство и други животни" - Джерард Даръл
"Приказки за горските обитатели, джуджетата, великаните, феите и дяволчетата" - и всички останали книги от поредицата на Тони Улф
"Тайната градина" - Франсис Бърнет
"Питър Пан" - Джеймз Матю Бари
"Приказки по телефона" - Джани Родари
"Две години ваканция" - Жул Верн
"Антон и точица" - Ерих Кестнер

Book Кои са книгите, които помните от своите ваканции като деца? Кои са любимите ви летни класики, които бихте препрочели отново и днес?

Последвайте ни за още:
BG-Mamma във Фейсбук
BG-Mamma в Instagram

Последна редакция: пн, 14 юли 2025, 11:32 от Пeтя

# 1
Приказките на Шехерезада Heart

# 2
  • София
"Роня, дъщерята на разбойника" - голямата ми лятна любов и досега.
Тя оформи положителното ми възприемане на света.

# 3
  • Пловдив
"Хрониките на Нарния" 😊
Приказките на Вилхелм Хауф...

# 4
Съвпадение с Индийски приказки, но списание ДЪГА редовно...

Ноооо... "Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада" ! Simple Smile

# 5
Под игото...класика за училище...и естествено  Патиланци  .Дълги летни игри ,но с прибиране за обяд и четене на книга .

# 6
Обожавах сборниците с български народни приказки от наши български автори и приказки от Братя Грим и Андерсеновите прказки.'' Принцът и просякът'' и ''Приключенията на Том Соер'' на Марк Твен,''Клетниците'' и ''Парижката света Богородица'' от Виктор Юго,'' ''Изворът на Белоногата'' от Петко Р. Славейков,''Басните на Езоп'',''Старогръцки митове и легенди'' и мн.други. Най-запомнящата препрочитаната книга  за мен остава ''Сърце'' на  Едмондо Де Амичис. HeartpulseHeartpulseHeartpulse

# 7
  • Телиш/Плевен
Басните на Лафонтен, "Алиса в страната на чудесата" и "Ян Бибиян" бяха любимите ми книги като дете.
Преди няколко години прочетох "Анн от фермата Грийн Гейбълс" и не очаквах да ми хареса толкова много.

# 8
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Благодаря за чудесната тема - машина на времето. Heart

Винаги на първо място ще бъде Малкият принц. Чета го за милионен път и всеки път е нова.

Наравно с него е Чудомир и вълшебните му разкази, хем забавни, хем тъжни.

Стас и Нели си припомних наскоро, заради посещението на оазиса Ал Фаюм.

Емил от Льонеберя, книга пълна с идеи за всяко по-палаво дете. Joy
Специално заради него посетихме селцето със старите къщи в Стокхолм.

И всички индиански, които сега май не се четат.

Всичко задължително ме отблъскваше, но навремето нямаше извинение за не прочитане на задължителната литература. Допълвах задължителната с други произведения на същите автори. Така открих чичовци, пътеписите на Вазов и Алеко, публикациите на Ботев...

За порасналите деца препоръчвам Тери Пратчет Heart Eyes - сериозната забавна литература.

# 9
  • Пловдив
Емил от Льонеберя и Пипи Дългото чорапче ми бяха любимите книги!
А докато не можех да чета, тати ми четеше Хиляда и една нощ и една книга с приказки, от която любимата ми беше "По заповед на щуката".
Приказките на Шарл Перо и Братя Грим, както и тези на Андерсен също много, много обичах (книгите бяха наследствени от майка ми и вуйчо ми и се радвам, че и моите деца, на същите тези книги сричаха буквички те Heart)

# 10
"Пипи Дългото чорапче" и "Патиланско царство"- чела съм ги десетки пъти.🍀

# 11
  • София
Най-жив спомен за лятно четене имам от "Чичо Томовата колиба", "Тимур и неговата команда" , "Роня, дъщерята на разбойника" и "Емил от Льонеберя"

# 12
Най обичах приказки, всякакви и Патиланско царство. И разказите и повестите за животни на Емилиян Станев, Елин Пелин и Йордан Йовков.

# 13
"Емил от Льонеберя" , "Патиланско царство", "Пипи Дългото чорапче ", "Алиса в страната на чудесата".

# 14
"Роня, дъщерята на разбойника" - голямата ми лятна любов и досега.
Тя оформи положителното ми възприемане на света.
Вчера я взех от библиотеката за големия ми син Simple Smile

Аз много харесвах български народни приказки, басни - също. А "Патиланско царство" винаги ми е била много любима!

Общи условия

Активация на акаунт