Книгите от нашите детски лета

• 5 328
  • 77
  •   1
Отговори
# 75
  • Пловдив
Сетих се за "Конникът без глава". Някакво старо издание ми беше попаднало, стара книга, и до сега си спомням как изглеждаше книгата, помня и илюстрациите. Много ме беше грабнала.

Последна редакция: нд, 31 авг 2025, 22:34 от marzeliva

# 76
  • София
Не видях някой от вас да е споделил "101 далматинци", но на мен определено ми беше една от най-любимите детски книги. Препрочитала съм я безброй пъти и винаги ми е била много интересна.

Аз броях далматинците на корицата дали са 101😂

# 77
Чичо Томовата колиба - беше ми тъжна. Приключенията на Том Сойер - много ми харесваше. Корабът с алените платна също. Бях чела една книжка, но не помня заглавието - дете имаше медальон под формата на златно сърце.

Това за медальона със златното сърце мисля, че беше "Златно сърце" на Калина Малина. За едно момченце, което го бяха взели едни цигани да го гледат, бяха го откраднали. Детето много си харесваше циганката.

Други, които се сещам, неспоменати - "Лъвът, вещицата и дрешникът". Тънки клижлета на Майн Рид за индианци, и Карл Май, разбира се, на Агата Кристи, за Буратино, в "101 далматинци" Круела де Вил всъщност беше преведена български като Злобара де Мон (от cruel и като демон, доста сполучливо от оригиналното devil). "Принцът и просякът" на Марк Твен...
Имаше неприятни книги в задължителния списък за четене като "Воля", където нещо беше станало и на едно момче му бяха откъснати дланите при взрив и после се учеше да пише с чуканчетата.

Последна редакция: пн, 01 сеп 2025, 08:39 от кукумицинка

Общи условия

Активация на акаунт