Книгите от нашите детски лета

• 5 329
  • 77
  •   1
Отговори
# 60
" Пипи дългото чорапче" , "Малкият принц" и "Алиса в страната на чудесата" - чела съм ги като малка, сега обожавам да ги чета на децата ми

# 61
Румцайс, "Карлсон, който живее на покрива"

# 62
  • Под Слънцето
Приключенията на Хъкълбери Фин! Знаех я наизуст , барабар с печатните грешки.

# 63
Доста от заглавията са вече написани. "Момчетата от улица Пал" на Ференц Молнар е хубава книга за 12-15 годишни. Оскар Уайлд разкази, от нашите класики - Йовков, Елин Пелин.

# 64
Бих добавила "Чернишка" на Емилиян Станев от по-ранните години. Иначе в ученическите ми години бих посочила "Тютюн" , "Осъдени души" на Димитър Димов. "Бариерата" и "Нощем с белите коне" на Вежинов.

# 65
Мери Попинз

# 66
Дъщеря ми наскоро прочете Приключенията на Моливко и Сръчко - тя е по-скоро от детството на майка ми, но аз като дете обожавах да я чета, дъщеря ми беше впечатлена също и явно я е препоръчала на всичките си приятелчета, защото родителите им ми писаха да питат къде да я открият.

# 67
Всъщност цялата детска  поредица на издателство Пан.

# 68
  • София
Моите детски лета (и не само) бяха изпълнени с много четене - независимо дали сме вкъщи или на почивка, винаги носех или търсех книга - през 80те години в станциите, в които ходехме за по 2 седмици зиме и лете, винаги имаше библиотеки и бях най-редовна там. Но това беше начина - или си пълниш багажа с куп книги (и по-малко дрехи) или ползваш библиотеките:)

"Роня, дъщерята на разбойника", детските романи на Ерих Кестнер (толкова съчувствах на Антон и болната му майка, че му събирах стотинки в едно портмоненце да имат за ядене и лекарства), книгите на Джералд Даръл (от там ми е страхът от богомолките, които той толкова боготвореше😄), както имаше и една българска прекрасна, по мое мнение, детска книга, която препрочитах пак и пак "Приключенията на Павел Сираков" на Иван Гелев, както и една от най-любимате ми книги за всички времена - "Приказка без край", която имаше много зловещи и грозни илюстрации, но развиваше въображението ми❤️📚 Сега като се замисля, на днешните деца, особено по-големите, им липсва точно това - богатото въображение, което ние имахме.

Последна редакция: сб, 26 юли 2025, 09:17 от Valena25

# 69
  • Бургас
И сега си ги чета Simple Smile

Приключенията на Моливко и Сръчко
Приключенията на Незнайко
Карлсон
Двойната Лотхен
Патиланско царство
Ян Бибиян
Откраднатият кон
Книги с приказки всякакви - български, на Шарл Перо, на Братя Грим, индийски, африкански....
и още куп други

# 70
“Пипи Дългото чорапче”. Даже сега се замислям как не съм я препрочитала от дете насам.
А “Малкият принц” нито като дете,нито преди 10 години, като я четох наново, ми допадна чак толкова. Имам чувството,че съм единственият човек,който не я харесва.

# 71
Не си единственият...

# 72
  • Бургас
,,Малкия принц,, и ,,Алиса,, и аз не ги харесвам. Не мисля, че и сега да ги прочета ще ги заобичам.

# 73
"КаЛе БоЛкомвист живее опасно" , "Децата от улица Тряскаджийска", "Питър пан"

# 74
Не видях някой от вас да е споделил "101 далматинци", но на мен определено ми беше една от най-любимите детски книги. Препрочитала съм я безброй пъти и винаги ми е била много интересна.

Общи условия

Активация на акаунт