Книгите от нашите детски лета

• 5 210
  • 77
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Book Кои са книгите, които помните от своите ваканции като деца? Кои са любимите ви летни класики, които бихте препрочели отново и днес?

Емил от Льонеберя , даже наскоро я препрочетох !

# 46
  • София
"Чичо Томовата колиба" и "Пипи Дългото Чорапче" и всякакви приказки.

# 47
от енциклопедията българско народно творество (публикувана 70-те години на 20 век)- български народни приказки, Пипи дългото чорапче, всички романи на Джералд Даръл от гръцкия период, разкази на Елин Пелин и Й. Йовков, Ян Бибиян и любимата ми Ян Бибиян на луната, Остров Тамбукту на Марко Марчевски, Двойната Лотхен, Карлсон който живее на покрива, Мечо Пух , Приключенията на Незнайко, Незнайко в Слънчевия град , Децата на капитан Грант
и много още.....

Последна редакция: вт, 08 юли 2025, 08:07 от Rosa Blanca

# 48
Най-любимата книга в нашето семейство е "Емил от Льонеберя", както и всичко останало на Астрид Линдгрен - Пипи, Карлсон, "Роня - дъщерята на разбойника", "Братата с лъвски сърца". Четем ги и ги препрочитаме с удоволствие - и деца, и възрастни Simple Smile
С удоволствие съм чела "Патиланско царство", "Синовете на великата мечка", "Приказки на братя Грим", "Приказки на Шарл Перо", "Руски вълшебни приказки" и още хиляди други книги - като дете много обичах четенето. Това си ми остана страст и до сега Heart

# 49
Повечето постове въртят едни и същи 20-40 класики, които и аз съм чела, много от тях многократно. Добавям няколко чудесни книги от моето детство (80-те), които не са споменати в темата:

За най-малките:
"Фердо мравката" - Ондржей Секора
"Румцайс" - Вацлав Чтвъртек
"Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада" - Ено Рауд

Това бе и времето на фантастиката и библиотека "Галактика".

Разбира се, и "Билбо Бегинс или Дотам и обратно" на Толкин. "Властелинът на пръстените" и другите му неща бяха преведени на български за пръв път през 90-те, когато вече по-големи читатели бяхме Simple Smile

# 50
Добавям Том Сойер, историите на Беатрикс Потър, Мери Попинз и любимия ми Джералд Даръл.

# 51
Книгите на братя Мормареви: Мъже без мустаци, Войната на таралежите и Васко да Гама от село Рупча.

# 52
Чичо Томовата колиба - беше ми тъжна. Приключенията на Том Сойер - много ми харесваше. Корабът с алените платна също. Бях чела една книжка, но не помня заглавието - дете имаше медальон под формата на златно сърце.

# 53
Аз споменах най-любимите заглавия, иначе ще пиша 3 часа.
"Чичо Томовата колиба" ме шокира и съсипа, много малка бях когато я четох.
От Алиса ме беше страх, от Индианеца Джо да не говорим. Том Сойър съм чела много пъти, но не е в класацията ми Топ 10.
Чета от 3 годишна, страст ми е било винаги.

# 54
  • София
Чичо Томовата колиба - беше ми тъжна. Приключенията на Том Сойер - много ми харесваше. Корабът с алените платна също. Бях чела една книжка, но не помня заглавието - дете имаше медальон под формата на златно сърце.
Стана ми интересно коя ли е  била маркираната.. За момента се  сещам за откъс от "Сърце" на Едмонто де Амичис, в който  Енрико, пътувайки към Америка, докосваше медальона, даден му от майка му,  като начин за осъществяване на емоционална връзка... Но не помня  пък да е имало описание   на медальона като златен и във формата на сърце..Та сигурно е друга книгата.

# 55
  • Бургас
Стана ми интересно коя ли е  била маркираната.. За момента се  сещам за откъс от "Сърце" на Едмонто де Амичис, в който  Енрико, пътувайки към Америка, докосваше медальона, даден му от майка му,  като начин за осъществяване на емоционална връзка... Но не помня  пък да е имало описание   на медальона като златен и във формата на сърце..Та сигурно е друга книгата.
Златното сърце-Калина Малина?
И филм има.

# 56
  • София
Мерсиииии, как не се сетих за Димчо Heart

# 57
И филм има.

благодаря! чак ме е срам, че не съм запомнила ни автор, ни заглавие.

# 58
  • Бургас
И филм има.

благодаря! чак ме е срам, че не съм запомнила ни автор, ни заглавие.

Моля.Няма за какво.
Моите книги:  Два пищова и едно куцо магаре
Романи за деца,Малки жени,Белия кораб

# 59
Аз се записвам с "Приказки по телефона" и  "Ние Врабчетата" - знам я на изуст. Заради "Приключенията на Лукчо", която баба ми прочете за първи път , отказвах да ям зеленчуци....любими ми бяха и   "Стас и Нели",  "Маншон, Полобувка и Мъхеста брада" и разбира се : ''Малкият НиколА".
На  малко повече от 4 години се научих да чета по неволя, защото в един дълъг дъждовен ден в палатка на къмпинг Веселие, приспах следобеден сън родителите си, а много исках да разбера за какво става въпрос в  "Тошко африкански". Не разбрах кой знае колко, но изведнъж започнах да чета някак си и сякаш прогледнах, развиках се и всички се събудиха.

Общи условия

Активация на акаунт