Лятото пристъпва вече, а в коремчето ни рита мъничко човече! ❤👼 Септември, 2025

• 18 914
  • 445
  •   1
Отговори
# 105
Благодаря за окуражителните думи, Фоси! 🤗Със сигурност ще взема нещо за ядене след последната проба,да. Просто спомените ми от предния път са едно ужасно изгарящо усещане на гърлото и хранопровода. Не съм повръщала, ама беше на кантар работата, като след това ми беше отпаднало цял ден. Ще видим сега как ще мине.

Всичко ще е наред Sparkling Heart

Последна редакция: пн, 09 юни 2025, 19:33 от Fossy

# 106
По повод ГД, и аз да споделя в крайна сметка какво стана при мен:
На обременяването ми излезе завишена стойност на 60-та минута (9.98), на 0-ва и 120-та минути стойностите бяха перфектни. Самото обременяване не беше хич приятно, около 60тата минута почнах да усещам едно такова много гадно вътрешно напрежение, не мога да го опиша точно. Някак си усещах, че не ми е добре, малко все едно ще гръмна. Но до втория час вече беше поотшумяло, а след още час-два вече си бях наред. Аз преди бременността не съм имала проблеми със захарта, теглото ми е нормално, спортувам, гледам да не ям захар и тесто. На втората фетална, обаче ми казаха, че водите ми са на горна граница и затова ме пратиха на ОГТТ. С килограмите като цяло вървя добре, в 27ма седмица съм качила 6.5кг. Бебка също е в норма, макар че върви с няколко дни напред.
Та предвид всички тези показатели, ендокринологът каза, че аз съм по-скоро граничен случай - ГД било, ако на 60та минута стойността е над 10, моята е 9.98. И тъй като  другите стойности са ми ок, каза засега няма да минаваме към лекарства, ще опитаме само с диета, мерене на КЗ през 2-3 дни по веднъж на ден (на 60-та минута след хранене), и Омнибиотик Хетокс Лайт сутрин на гладно. Каза, ако продължително време КЗ стои над 8.9, да отида пак на преглед.
Сега спазвам препоръките и на 18.06. съм на трета ФМ, тогава ще видя има ли промяна в количеството на водите. Онзи ден мерих за пръв път КЗ, на 60-та минута след хранене беше 5.3. Дано се задържи така, че хич не ми се пият още хапове.
Стискам палци на момичетата, на които им предстои обременяването, да мине леко и в най-лошия случай да се разминете само с диета 🙂

# 107
Здравейте! Да ви споделя какво ми каза еднокринолога. Въобще не е съгласна със супер стриктната ми диета от АГ (без тесто, сладко, картоф, ориз и плодове). Каза ми да ям въглехидрат, но на едно харенене да бъде един, например ако ям пиле с ориз, да не ям хляб или ако ям нещо с една филийка хляб да няма картофи например. Също ми каза да ям и по една порция плодове на ден. (Една ябълка, един малък банан, една шепа горски плод)

Сподели ми, че ТСХ е много на границата и да го повторя в друга лаборатория. Също така и ме попита дали имам нещо против да повторим обременяването, защото на мен ми е правено в 20 г.с. (0 и 120 мин перфектни стойности, но на 60 мин ми е високо) , а най-реални резултати се виждали в периода 24-28 г.с., аз днес съм 26+5. Съгласих се разбира се и ще ида утре да видим.

Последното, което ме посъветва е да меря КЗ 2-3 в седмицата сутрин на гладно и 2 ч след като съм се на обядвала /тогава човек хапвал по-голяма порция/.
До тук съм +12 кг и според еднокринолога е нормално да съм 150 см и 62 кг. Но и аз започнах да качвам от въздуха, според мен съм започнала да задържам вода и го отдавам на това.
Успокои ме, че е лекувала жена с ТСХ 180 и си е родила здраво бебе, каза ми че няма поводи за сериозно притеснение 😄 Като излязат изследванията ще ида пак, за да видим какво ще ми назначи

# 108
Тсх 180? Леле, ужас:( Деси, радвам се,че те е успокоил докторът. Повтори за всеки случай изследването, да.
Аз се измерих тази сутрин, от началото на бременността съм 4 кг нагоре. На обременяване съм тази седмица, както споделих вече, а междувременно продължавам да си следя захарта в домашни условия. На моменти глюкомерът ми показва кз около 8/ако съм яла нещо неподходящо за закуска/, ще видим какво ще покаже венозната проба.

# 109
Здравейте, има ли някоя от вас, която е с висок диоптър и ще прави консултация с офталматолог преди раждането? Насочили ли сте се към някой конкретен офталмолог?

# 110
Здравейте, има ли някоя от вас, която е с висок диоптър и ще прави консултация с офталматолог преди раждането? Насочили ли сте се към някой конкретен офталмолог?
Аз 😅 Чак висок не ми е +2,75 на едното и +2,5 на другото око, но усещам, че ми е слаб. Аз съм и с операция, та това ослужнява нещата малко. АГ не ми е казал да ходя на преглед, но мисля да направя консултация. Смятам да ида при проверени специалисти, при които съм била и преди и имам доверие Simple Smile

# 111
Здравейте!
Моля за съвет, ако някой е бил в такава ситуация -

Попринцип съм с фамилна обремененост и винаги съм имала кръвна захар към горните граници. В началото на бременността след профилактично изследване ми излезе 6.10, при което се наложи ОГТТ в 3ти месец, при което стойностите бяха в норма:
0мин - 4.97
60мин - 9.72
120мин - 6.94.

Поради това, че винаги съм била на границата започнах строг нисковъглехидратен режим (рядко пълнозърнест хляб, дребни плодове, черен шоколад 85+%), основно зеленчуци с нисък ГИ, месо, млечни. Взех си глюкомер (Контур плюс Елит) в последните 10 дни (т.к ми предстоеше ОГТТ отново в 24та седмица), за да следя стойностите на гладно, непосредствено преди хранене и 1 час след хранене, както и случайни стойности и всички те излизиха много добре (на гладно/ преди храна - под 5,10... 1 час след - винаги под 6,0 - заради НВ режим). На ОГТТ след 10 дни мерене ми излязоха стойности абсолютно извън нормите:
0мин - 5.26
60мин - 10.45
120мин - 10.16

Ендокринологът, при който ходя от началото на бременността ми обясни, че е напълно възможно тестът за ОГТТ да се окаже неадекватен (поради строгият ми режим на хранене в продължение на 3 месеца) и че панкреасът се стресира и няма как да реагира с нужното количество инсулин, при това, че не е приемал адекватно количество въглехидрат в продължение на много дълго време, а не просто ограничение в някои БЪРЗИ въглехидрати. Кетоните в урината ми бяха 3+. Каза, че не може да съди по това еднократно лабораторно изследване за абсолютен гестационен диабет, след като с глюкомера поддържам нормални стойности (дори да има 0,5 разлика венозна/капилярна кръв). Препоръча ми да увелича малко въглехидратите (повече плодове/пълнозърнест хляб/овесени ядки/ да си позволявам понякога ориз/картоф). АГ не е особено доверчив и иска трето ОГТТ след месец.

Имате ли някой в подобна ситуация и мнения?

P.S. Водите и теглото на бебето са напълно в норма.
Благодаря, че дочедохте докрай. Simple Smile

# 112
Николета, много са странни тези стойности на фона на добър домашен контрол в продължение на 10 дни, в първия момент ми мина дори мисълта за лабораторна грешка. Обикновено има отклонение между домашния контрол и този в лаборатория, но то не е голямо. Пример: вкъщи захарта на гладно винаги ми излиза около 4.5-4.7, но в лабораторията обикновено е около 4.3. Ендокриноложката ми обясни, че това е нормална разлика и заради типа кръв, която се ползва - в случая за домашен контрол - капилярна, докато в лабораторията е венозна.
На твое място и аз бих повторила изследването, както те съветва АГ. Стойностите на първи и втори час мисля, че са завишени/по това, което знам от моята лекарка/. Не съм сигурна дали вдигане на въглехидратите би ти помогнало, съветът ми е, ако имаш възможност, да си направиш още една консултация с различен ендокринолог.

Момичета, сетих се да ви питам нещо и аз за изследването - веднъж съм правила и ми продадоха глюкоза в лабораторията. Понеже сега ще съм в друга, да звъня ли да питам дали трябва да си нося, или във всяка лаборатория продават?

# 113
Според мен в лабораторията трябва да ти дадат глюкоза и да се разтвори на място. На тези изследвания влияят много фактори извън храната, движение, стрес, как дори си спал предишните дни (лекарите супер много стресират), най-добре е да си бил в покой преди това за да са най-точни. Пускат ли ви отделно инсулин и гликимиран хемоглобин заедно с обременяването, да се види цялостна картина.

Аз утре ще ходя да си направя изследванията за 7-ми месец и се стресирам отсега да не излезе нещо извън норма.

# 114
Моята ендокриноложка ми е казала, че на бременни инсулин не се изследва, единствено глюкоза, щото и аз я питах защо нямам инсулин. Иначе това за съня и въобще рутината от предходните дни и аз знам,че влияе.
Деси, стискам палци всичко да е наред! Опитай да си спокойна.

# 115
nikoleta98, и аз бих повторила изследването и може би бих се консултирала с още един ендокринолог. Ситуацията с тези резултати наистина е странна. В крайна сметка ако пък диетата наистина не помага, сигурно ще ти изпишат допълнително някакво лекарство за да влязат нещата под контрол.

PumpkinPraline, аз правих ОГТТ в Геника и там глюкозата ми я дадоха и разтвориха на място от лабораторията. Цената на изследването по спомен беше около 44лв. (В които и влиза и някаква стандартна адм. такса за обработка на материала). Мисля, че в по-големите лаборатории глюкозата си е включена в цената на изследването и не се очаква да си я носиш ти.

# 116
И аз стискам палци на всички, които скоро им предстои ОГТТ. В някои дават, в други лаб искат Вие да си носите. Simple Smile

А някой да си е правил три ОГТТ по време на бременността, има ли някакви опасности, т.к. все пак натоварва организма...

# 117
Преди доста време помня от лекар, че ми каза, че обременяването било равнозначно на това да изядеш едно голямо парче торта. Тоест, не е чак толкова опасно за организма. Но аз не съм лекар, така че не знам доколко това е истина. Най-добре се консултирай с още един ендокринолог, може и онлайн, да ти потвърди дали има риск ако  направиш изследването пак.
Иначе, това с кетоните не е хубаво и е опасно, явно режимът ти е прекалено строг. Хапвай по малко повече въглехидрат и виж, може и изследванията после да са с по-добри резултати. Знам, че някои хора преди изследването се връщат към нормално хранене с повече въглехидрат, за да симулират нормалното състояние не организма и така тестът да отчете по-достоверно.

# 118
Преди доста време помня от лекар, че ми каза, че обременяването било равнозначно на това да изядеш едно голямо парче торта. Тоест, не е чак толкова опасно за организма. Но аз не съм лекар, така че не знам доколко това е истина. Най-добре се консултирай с още един ендокринолог, може и онлайн, да ти потвърди дали има риск ако  направиш изследването пак.
Иначе, това с кетоните не е хубаво и е опасно, явно режимът ти е прекалено строг. Хапвай по малко повече въглехидрат и виж, може и изследванията после да са с по-добри резултати. Знам, че някои хора преди изследването се връщат към нормално хранене с повече въглехидрат, за да симулират нормалното състояние не организма и така тестът да отчете по-достоверно.

Благодаря за съветите! Така мисля да направя - ще регулирам режима и непосредствено дни преди обременяването ще си ям нормално. Прочетох в няколко мед. статии, че преди такова изследване въглехидратите трябва да са поне 150г три дни подред, иначе се понижава функцията на панкреаса и не може да реагира адекватно.

Прекаленият светец и богу не е драг... Това си мисля вече. Simple Smile

# 119
Пожелавам всички резултати да са в норми Simple Smile Не знам за вас, но мен хич вече не ме свърта на работа 🤣 а имам още 5 седмици докато изляза в болнични, от които две съм в отпуски. Някак нямам мотивация на работа, като всичко което започвам няма да мога да го завърша.

Общи условия

Активация на акаунт