Лятото пристъпва вече, а в коремчето ни рита мъничко човече! ❤👼 Септември, 2025

• 18 861
  • 445
  •   1
Отговори
# 60
Здравейте! Днес бях на Ж.к. И след като ми лепнаха лепенката “гестационен диабет” ми назначиха диета - спазвам си я стриктно /без тесто, захари, ориз, картофи и плодове/, но продължавам да качвам кг, дори повече от преди. За един месец с диетата съм над допустимите 2 кг нагоре за месец, сега АГ ме препраща на ендокринолог за евентуално лечение с лекарства. Често да си кажа доста се разтроих, понеже иначе всичко си ми е наред, нямам никакви оплаквания за нищо, бебчо си е активен постоянно. В 24 +6 е 818 гр, което отговаря за седмица напред (25+6) и околоплодните води били повече, според ехографа.
Някой друг да е имал или да има подобен проблем? 😢

# 61
На мен ми предстои обременяването с глюкоза другата или по-другата седмица/ендо ми е написала 24-25 седмица/. От началото на бременността всеки месец съм на ендокринолог заради Хашимото и ИР. Пия лекарства за тсх-то, както и всяка сутрин следя с глюкомер кръвната захар на гладно, на 1ви и 2ри час след храна. Засега при мен домашният  + веднъж в месеца контрол на лаборатория са ок и не сочат,че ще се развие ГД,но не съм избегнала опасността все още. И моята ендокриноложка ми каза, че ако така се случи, че ми установят ГД, лечението е "закачане" на инсулин през устата вечер, някаква лека доза. Деси, как ти установиха ГД?

Едит: Фоси, много хвалебствия съм чувала за Гамишев.

# 62
Здравейте!
Моля за лични препоръки за АГ в Бургас. Юни и юли почивките ми съвпадат с дните за преглед при моето АГ в Сф и исках да имам доктор и в Бургас за 1-2 прегледа, на всеки случай.

# 63
На мен ми предстои обременяването с глюкоза другата или по-другата седмица/ендо ми е написала 24-25 седмица/. От началото на бременността всеки месец съм на ендокринолог заради Хашимото и ИР. Пия лекарства за тсх-то, както и всяка сутрин следя с глюкомер кръвната захар на гладно, на 1ви и 2ри час след храна. Засега при мен домашният  + веднъж в месеца контрол на лаборатория са ок и не сочат,че ще се развие ГД,но не съм избегнала опасността все още. И моята ендокриноложка ми каза, че ако така се случи, че ми установят ГД, лечението е "закачане" на инсулин през устата вечер, някаква лека доза. Деси, как ти установиха ГД?

Едит: Фоси, много хвалебствия съм чувала за Гамишев.
Ох, ами надявам се да не се стигне до там… не съм имала проблеми с ИР и хормони преди да забременея и сега определено ми е странно и стресирано. Определиха я от обременяването с глюкоза и качването на КГ /над 2 кг на месец/ до тук съм с +11, да не кажа почти +12 кг. Като видимо грам не изглеждам напълняла, а по-скоро съм си както преди, но с корем 😅

# 64
Здравейте!
Моля за лични препоръки за АГ в Бургас. Юни и юли почивките ми съвпадат с дните за преглед при моето АГ в Сф и исках да имам доктор и в Бургас за 1-2 прегледа, на всеки случай.

Д-р Златко Кироваков

# 65
Аз съм със “съмнения” за ГД и вторник съм на ендокринолог да видим неговото мнение какво ще е. Правих ОГТТ по препоръка на втората фетална, заради леко повишени води. (Ще сложа резултата от ОГТТ в скрит текст). На 1вия час глюкозата излезе малко над референтните стойности на лабораторията, които пък са малко занижени спрямо стойностите, които уж са за бременни (според това, което гледах в темата за ГД в бг мама). И затова АГ не беше категорична дали имам ГД, само препоръча диета и консултация с ендокринолог. При мен килограмите са ок, сега съм в 25та седмица и съм качила около 6кг. Бебчето върви малко напред, но на прегледа в 24+1 беше 770гр., което също е в нормите. Единствения индикатор за ГД при АГ прегледите при мен е, че водите ми са към горната граница, но пак са си в нормите, нищо извънредно. И аз много се разстроих заради вероятността да се окажа с ГД, защото по принцип си ям основно протеини, без тесто и захар, плодове също почти не ям. Това си ми е стандартния режим и без да съм бременна и затова ми стана много криво, просто не знам ако се окажа с ГД какво повече да променя в менюто си. Единствените ми “прегрешения” са картофите, които много обичам, но ако трябва ще се откажа и от тях. Ще видя във вторник ендокринолога какво ще ми каже и ще ви дам ъпдейт.
Скрит текст:

Последна редакция: ср, 28 май 2025, 18:32 от Lorrain

# 66
Здравейте! Днес бях на Ж.к. И след като ми лепнаха лепенката “гестационен диабет” ми назначиха диета - спазвам си я стриктно /без тесто, захари, ориз, картофи и плодове/, но продължавам да качвам кг, дори повече от преди. За един месец с диетата съм над допустимите 2 кг нагоре за месец, сега АГ ме препраща на ендокринолог за евентуално лечение с лекарства. Често да си кажа доста се разтроих, понеже иначе всичко си ми е наред, нямам никакви оплаквания за нищо, бебчо си е активен постоянно. В 24 +6 е 818 гр, което отговаря за седмица напред (25+6) и околоплодните води били повече, според ехографа.
Някой друг да е имал или да има подобен проблем? 😢

Идеално си е бебето за седмиците, моето в 24 вече беше над 1кг., имам и повече води, въпреки че аз много намалих въглехидратите още преди месец, все пак са се увеличили от тогава и затова се съмняват за гестационен диабет, ще ходя на обременяване с глюкоза, но преди изследването не могат да лепнат диагноза.

# 67
Lorrain, на гладно и на 2ри час нивата са ти прекрасни. Аз от моята ендокриноложка знам така: на гладно - до 5 - 5.1/най-добре до 5/. На 1 час - до 7-7.5. На 2 час - до 6-6.5. Аз рядко вдигам на първи час над 7.5, но няма да се кривя и ще си кажа честно, че в някои сутрини си закусвам вредни неща/банички, филийки, въглехидрати/. Рядко, сигурно 2-3 пъти от началото на бременността ми се е случвало да кача до 9/по-често около 8 - 8 и нещо/. Аз след последната ЖК имам препоръка да вдигам нивото на протеин пък, за да ми се вдигне белтъка, а все ме тегли към въглехидрати и сладко...
Деси, ако не е тайна, твоите стойности какви са при обременяването?

Иначе на мен ми е странно как се поставя диагноза ГД от само 1 изследване. Не знам дали е нещо извънредно при мен само, ама моята ендо ме накара да си купя глюкомер още от положителния тест, за да следя, и на всяка консултация ми гледа тетрадката със стойностите. Аз не бих се навила да пия лекарства за ГД, ако поне едно известно време не съм си направила проследяване. Не бих разчитала само на едно обременяване с глюкоза.

Ще ви кажа после какво е станало и при мен. Дано са ми ок нивата, че ме тревожи мисълта за инсулин. Стискам палци на всички да отхвърлят ГД!

# 68
Нормални, след първия час високи. Пускам резулатата по-долу. Не знам, надявам се да е наред висчко при вас 🫶 Тази практика с едно изследване и следене на кг да те засилват за диабет ми е странна. Още повече, че има жени където качват по 40-50 кг, нямат никакви ограничения и раждат здрави бебета…

PumpkinPraline на мен ми предстои да ида на ендокринолог, та очаквам същото като при теб - тетрадка и тестване всеки ден

# 69
Като цяло, в момента в който един от показателите е извън нормата го считат за хипогликемия, тоест диабет. От там насетне минаваш на ниско въглехидратен режим, повече протеини и ниски на захари храни и важно е да си спокойна, стреса вдига КЗ. Няма от какво да се притесняваш. Аз лично не бих приемала допълнителни лекарства без да има причина. Преди предишната бременност държах КЗ на 6-7, пиех глюкофаж, забременях и КЗ все е под 5 без медикаменти и бях качила 10-15 кг, от които оставих 10 в болницата. Другото, което всеки добър ендокринолог ще ти каже е че движението е по-важно от храната и 10 к крачки на ден (ако позволява). При кой лекар се следиш?

Нормални, след първия час високи. Пускам резулатата по-долу. Не знам, надявам се да е наред висчко при вас 🫶 Тази практика с едно изследване и следене на кг да те засилват за диабет ми е странна. Още повече, че има жени където качват по 40-50 кг, нямат никакви ограничения и раждат здрави бебета…

PumpkinPraline на мен ми предстои да ида на ендокринолог, та очаквам същото като при теб - тетрадка и тестване всеки ден

# 70
А какви са ви мненията за шишетата на DrBrowns? Аз се колебая между тях, Nuk и Phillips Avent

Със сина ми ползвах на Авент - сега не бих (за мен са скъпи и не е нужно да се хвърляме на марката). Лично на мен ми харесват продуктите на Нук (имат си антиколик система, бибероните са с ортодонтско одобрение), но моето дете не ги харесваше смених доста докато намеря това, което той прие. Пробвала съм и други марки, разбира се. (Само да уточня той е изключително кърмен до 10 м и говоря за периода след отбиването му).
За съжаление едва малко преди да махнем АМ и шишета открих бебешките продукти на ДМ и смятам да заложа сега на тях. Всичко ще си взема от тях. Предвид това, че се сменят всеки месец, като цена-качество за мен са най-добри.

# 71
Движението е много важно,ама някои сме с болки и няма как да правим по 10 хиляди крачки на ден. Аз бях и с повръщане и имаше периоди,в които дилемата ми беше дали да не ям нищо и да повръщам и да ме боли,или да изям една филия,щото само при мисълта за нещо такова не ми се повдигаше,и да усетя някакъв минимален комфорт на стомаха. Еми,второто избирах и си го казвах на ендокриноложката. Аз имам дни, в които на първи час стойността ми е завишена, но за момента докторката казва,че има шанс да прескоча ГД въпреки това. dd_desi, моят глюкомер е Contour Elite plus, много ми е удобен - това в случай, че решиш да си вземеш и да си тестваш. Стискам палци,пиши как е минало при ендокринолога после!

# 72
Съгласна съм с вас, че движението е важно. На ден правя между 5 и 8 км, тези дни времето е кофти и нямам възможност да излизам за дълго. Честно да ви кажа тези кг ме стресират повече от всичко друго….
В Плевен се следя, не съм в София или Пловдив

# 73
А какви са ви мненията за шишетата на DrBrowns? Аз се колебая между тях, Nuk и Phillips Avent

Със сина ми ползвах на Авент - сега не бих (за мен са скъпи и не е нужно да се хвърляме на марката). Лично на мен ми харесват продуктите на Нук (имат си антиколик система, бибероните са с ортодонтско одобрение), но моето дете не ги харесваше смених доста докато намеря това, което той прие. Пробвала съм и други марки, разбира се. (Само да уточня той е изключително кърмен до 10 м и говоря за периода след отбиването му).
За съжаление едва малко преди да махнем АМ и шишета открих бебешките продукти на ДМ и смятам да заложа сега на тях. Всичко ще си взема от тях. Предвид това, че се сменят всеки месец, като цена-качество за мен са най-добри.

Дм-ските са ок, но за новородени пускат много силна струя. Моя приятелка заложи на тях и в първия ден у дома бебето не спираше да връща млякото, оказа се прекалено силна капката.

# 74
Момичета, малко хубави новини покрай болежите 😅 този уикенд ще има 30% отстъпка във Вис Виталис на всичко

Едната баба ми изпрати, че ще има и намаления във бебешки магазин Слънчце, но не съм гледала на какво и колко процента

Общи условия

Активация на акаунт