Нашите цветя - тема 28

• 22 385
  • 761
  •   1
Отговори
# 45
Чудех се дали в тази или градинската тема да ви пусна тези красоти. В един парк / замък край Прага убих деня вчера. Има колекция от Рододендрони и Май месец е УАУ!

# 46
Разкош!

Това застудяване ме тревожи, дано не ми прецака някои растения, които изнесох.

# 47
Момичета, благодаря ви за съветите, които давате !

# 48
  • Пловдив

Това ми се отчупи от саксията, мога ли да направя нещо с сего или да го хвърлям?

# 49
Преди време тук пуснах молба за едно кафе и получих много съвети. Искам да върна обратна връзка: кафето в момента е много добре, някои стари листа явно не могат да бъдат спасени и падат, но новите са в отлично здрава. Благодаря. Надявам се да започне да избива нови. Пускам снимка как изглежда в момента.
Скрит текст:

Имам нова молба. На тази драцена и избиват ръждиви петна, буквално ръждиви. Никакви вредители не се виждат.
При пресаждането ми направи впечатление, че корените са ѝ особен оранжев цвят. Ако и за тук имате съвети ще съм много благодарна.

# 50
Ръждивите петна по спомен бяха липса на цинк, но не съм категорична, трябва са се провери.

# 51
Di Soleil, дали не му трябва някакво подхранване. Аз имам един бенджамин бебе 10-15 см, който стои така на петна и ме посъветваха да добавя към водата за поливане зелен камък - железен сулфат, който помага за хубавото оцветяване на листата. Майка ми казва, че преди време, като не е имало толкова агро-аптеки, за набавяне на желязо от цветята, са слагали в саксиите пирони и монети. Не мога да кажа до колко е адекватен тоя съвет, но може и да помогне. Също така да не се преполива - по-добре да е леко сухо, отколкото преполято - важи за всички цветя.

Аз съм тук да питам от къде да си намеря цвете Пилея ?
Имах но го уморих от прекалено обгрижване.
Сега търся да си купя, но намирам на цени, които не отговарят на реалността. Това е малко саксийно цветенце с кръгли листенца. Някои го наричат китайска паричка.
Преди съм вземала от олх, но и там няма.

Скрит текст:

# 52
Здравейте! Мисля, че бях чела за Антуриум-а, че ако има жълти петна по листата, му идва в повече светлината и предполагам, че може и за други да се отнася. А за горното цвете (Пилея, Китайска паричка), като го потърсих с Google обектив, излиза че го има в airplantsbg.com и на някаква страница във facebook - raqtnacvetqta. Но ми се виждат скъпи.

Последна редакция: нд, 18 май 2025, 22:54 от anmasu

# 53
Аз търсих разбира се по изображение, но не намерих еднозначни отговори. Някои казват преполиване, други липса на манган. Имам течен тор, имам и от торта с желязо, оранжевите корени дали може да водят преполиване?
Това цвете преди го имаше почти във всяка къща, чак се изненадвам, че го продават нереално високо. Може да попиташ някоя баба цветарка.

# 54
Да, така е, ще продължавам да търся.
Относно цвета на корените според мен е възможно да е от преполиване. Засушете го малко и ще си покаже.
Аз от престараване си унищожавам цветята точно с преполиване и после се чудя защо си сменят шарките на листата, защо шарките на листата изчезват и т.н.

# 55
  • Карлово
Крем е лилиум, а пате - ирис.
Така съм ги чувала аз Simple Smile.
или перуника.

# 56
Да, и майка ми преполива и се чудехме защо не можем да завъдим Азалия или Теменужка. Вече имаме Теменужка, оцеляла от октомври, но пък не цъфти и се чудя дали и' трябва повече светлина.

# 57
  • Пловдив
И аз имам теменужка, на светло е и пак няма цвят.

# 58
Тая патичка я имам , мисля , че е същата де има същите листа . Бях я взела от Кауфланд обаче Маца ми я съсипа леко и сега е мъничка .
Забелязала съм , че теменужките искат малко по голяма саксия , тор и много вода и да са на източен прозорец . Да не са изложени на пряко слънче , че листата прегарят . Аз поливам отгоре докато не се напълни чинийката долу . Наторени са с оборска тор . Трябва редовно да се почистват изсъхналите цветове , направо цялата клонка да се махне и гадните листа .

# 59
Ами аз мисля, че заради много поливане уморихме всички теменужки, които сме имали във времето. И когато ми я подариха тази, прочетох, че не обича много вода, а да не се оставя почвата напълно суха (и за азалията го пише същото). Та, сега я поливаме рядко и е още жива.

Общи условия

Активация на акаунт