Нашите цветя - тема 28

• 22 882
  • 761
  •   1
Отговори
# 510
Аnn79, много са красиви! Толкова много време си живеят в транспортните саксии и са станали толкова хубави ли? Ще взема и аз да си купя щом са толкова непретенциозени. Тази, която я подарих беше бяла с малко лилаво по нея и тя беше много красива. Имаше и като твоите и много се чудих коя да взема.
Месечинка, много хубава тераса си имаш и котанка също!
Всички показахте разкошни тераси и цветя!

Последна редакция: пт, 27 юни 2025, 22:20 от Morkovelka99

# 511
  • София
Здравейте!

В балконските ми цветя (мушкато и сакъзче) се е завъдил някакъв вредител.  Не им върви. Две изхвърлих, като ги пипнах сякаш корена е изяден или изгнил. Като цяло почвата стои някак мокра постоянно и има мушички. За мушичките прочетох в първия пост. Като я разровя има червеи. Чудя се как да действам? Да им сменя ли изцяло почвата? Не знам какво да ги правя?

Сега съм с такава на Биоцвет универсална, че имам още малко в плика гледам.

# 512
Здравейте!
Нищо не разбирам от цветарство, но ми подариха тази красотичка - дипладения и започнах да се грижа за нея. Два цвята вече паднаха, но има нови. Въпросът ми е какво да го правя това дългото ластарче, което все нагоре и нагоре отива? Реже ли се, подвивам ли го, какво?
Благодаря!

# 513
#RAngelova, твоята е млада, увива се, най-добре да й намериш някаква стойка за тази цел. Има най-различни варианти. При по-старите могат и да се режат, да разклонят повече. Може да се режеат и младите, да разклонят, но това забавя цъфтежа.
Разгледай в нета, виж  тези
https://www.google.com/search?sca_esv=0b5a12053bf0a4b4&rlz=1C1CH … gXJM&vssid=mosaic

Последна редакция: сб, 28 юни 2025, 12:16 от Diorela

# 514
Дипладенията пуска такива дълги безлистни израстъци, когато не и достига светлината. Ако може я сложи на по-светлъл прозорец, или пък зад пердето, или на открита тераса. Тогава и ще цъфти повече.
Елена, явно преполиваш. Мушкатите са сукулентни, остави ги да се засушат малко. За инсектите само химия помага, явно са си били в пръстта, иначе няма откъде да дойдат.

# 515
Phloxx
тя е на открито, посреща сутрин слънцето и то е там почти 4 часа. Ако го резна този израстък дали ще загине?

# 516
Няма да и навредиш ако го отрежеш, но новите цветове излизат точно по новите израстъци. Да го навъртиш някак?

# 517
Да, ще го завъртам някак си. Ще пробвам така.

# 518
  • In transit
Phloxx
тя е на открито, посреща сутрин слънцето и то е там почти 4 часа. Ако го резна този израстък дали ще загине?
Аз мисля, че ако го срежеш,  ще се разклони. Иначе трябва да сложиш някоя пръчка, по която да се увива. Това от моя опит с дипладениите.

# 519
Виж тук как е завъртяна на 3 опори с бамбук
https://www.home-max.bg/dipladeniya-f17-sm-s-bambuk-70sm/?s=1
Разгледай и другите  как са оформени:
https://www.home-max.bg/search/?query=%D0%94%D0%B8%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F
Ако го резнеш, ще разклони отдолу, но ще забави цъфтежа. А зимата трудно се отглежда. Аз бях държала дипладения на прозореца в кухнята. Оцеля цяла зима и в началото на пролетта загина.

Като се замисля и сега , с този дълъг израстък, цъфтежа ще се забави. По него не виждам повече пъпки.  Докато избият нови клонки, да направят пъпки и да цъфнат.
ПС Не съм сигурна, горе май избива едно цъфтящо, но не се вижда добре на снимката.

Последна редакция: сб, 28 юни 2025, 12:25 от Diorela

# 520
Моля за съвет за стайна азалия. Прецъфтя отдавна, трябва ли да изрежа остатъците от цветните чашки? Не съхнат, не падат, стоят си зелени, нищо не се случва.

# 521
Флоксче, да не са завързали семена, затова така? Така ми изглеждат, близалцата още не са изсъхнали.
Аз бих махнала повечето, да не хабят силите на растението, но ще оставя няколко от любопитство. Simple Smile

# 522
  • In transit
Цитат на: Diorela

Като се замисля и сега , с този дълъг израстък, цъфтежа ще се забави. По него не виждам повече пъпки.
Точно. По тези дълги израстъци не излизат нови пъпки, те са за захващане на растението...фалшиви им казвам аз. Винаги съм ги рязала, когато исках да се разклони, да стане по-кичесто и да цъфти повече. Дипладията на открито и топло ще цъфти поне до октомври. Имам едни комшии, всяка година слагат във висящи саксии, на южен балкон и докато не падне първия голям студ, да замръзнат, не ги махат. И ноември съм ги виждала отрупани с цвят, ако не се е застудило много.

# 523
И моята дипладения е пуснала едни дълги ластуни хем няколко пъти ги рязах - пуска нови листа дано и да почне да цъфти !
винки окъпани от дъжда

преместих глехомата на северната тераса, че нещо не и понася жаркото слънце на южната

.

# 524
  • Стара Загора
Месечинка,  приказна тераса 😍😍. Направо се влюбих !!
Всички цветенца, които показвате са прекрасни ! Колкото до дипладениите и аз имам мерак да отглеждам една ,но все още не съм намерила място. 😊
Моят стефанотис тази година направо избухна. Вади цвят след цвят ,а аромата е м-м-м....

Последна редакция: пн, 30 юни 2025, 06:17 от Mendeleevka

Общи условия

Активация на акаунт