Нашите цветя - тема 28

• 21 241
  • 761
  •   1
Отговори
# 645
  • Пловдив
Успешно успявам да поливам цветята си до 10 дни отсъствие с бутилка и натопена връзка за обувки. Единият край в бутилката /но трябва да стига до дъното/, другият - в саксията. На висока източна пловдивска тераса са и на пряк припек до обяд. Свалям ги на сянка и спрямо цветето слагам подходящ съд. Нямам поражения вече няколко години.

# 646
Мушката 7 дена, на сянка бих оставила добре поляти просто

# 647
Моите мушкати/мушкато/не знам как е правилно да кажа/ съм ги оставяла за две седмици на източна тераса без поливка. Наистина, тогава летата не бяха така топли и сушави, особено при мен, но оцеляваха идеално. Като се върнех, първата ми работа беше да ги налея яко и никакъв проблем.
Тази година ми бяха проблем петуниите, но намерих добра душа да ги полива. Green Heart

# 648
Една седмица без вода и бяха пред умиране. И то след като тествахме какпковото, ММ да врътне крана и да спре водата централно.

# 649
Не ми се щеше да ги прибирам , че са много и котарашката ще ги изрови, но пък на югоизточния перваз да не ги изсуша, те тъкмо почнаха да цъфтят.

# 650
Здрваейте, може ли да ми дадете съвет, дали полагам правилните грижи към гарденията? Притеснявам се от светлите листа и че на някои места има кафяви петна.
Беше на източен прозорец, но тогава още повече започнаха да покафеняват листата и да падат. Сега като я преместих без пряка слънчева светлина сякаш живна, но листата са й все така светло зелени. Имаше 1-2 малки пъпчици за цвят, но паднаха.
Прилагам снимки за по-ясна представа. Какво още мога да направя, за да се чувства добре и евентуално да й помогна да развие цветове?

# 651
  • София
Прилича на липса на желязо.
Когато четох за хортензиите пишеше, че често се получава и при поливане с твърда вода, заради голямото количество калций, който извличал желязото от почвата. И трябва да се ползва мека, престояла или дъждовна вода за такива растения и разбира се да се внесе желязо, в почвата и/или пръскане на листата, второто има по-бърз, но по-краткотраен ефект.

Последна редакция: пт, 11 юли 2025, 10:31 от Angel_Dust

# 652
Има логика. Сега прочетох и точно както вие предполагате. Ще проверя как мога да й набавя желязо / с тор или по друг начин/. Благодаря Innocent

# 653
Здравейте, може ли да ми дадете съвет как да отглеждам кралска бегония? Наскоро я взех, сложих я в по-голяма саксия и виждам как листата започват да изсъхват, стават едни меки. Поливам когато почвата позасъхне, да кажем веднъж седмично.

Прилагам снимка.

Благодаря

# 654
  • София
Моите още седят в малките саксии, станали са големи и цъфтят, даже, четох да се оставят за по-дълго в по-малки. Тях ги гледам вътре, на  незнам 24градуса да кажем е в стаята, сутрин им влиза малко слънце, после са си на сянка, но са близо до прозореца, по принцип двете седят в една тавичка, в която през ден наливам вода, която изпиват, щом свърши им наливам още, ако случайно забравя почват да увисват. Те са влаголюбиви същества, бегониите, според мен един път седмично може да им е малко.
Така ми съхнат краищата на външните, те и те са на сянка, поливам ги почти всеки ден, но вън е жега и въздуха е сух.

Последна редакция: пт, 11 юли 2025, 17:24 от Angel_Dust

# 655
  • София
Има логика. Сега прочетох и точно както вие предполагате. Ще проверя как мога да й набавя желязо / с тор или по друг начин/. Благодаря Innocent
Ползва се т.нар. зелен камък, има го в агроаптеките на 0.5  и 1 кг малки разфасовки. Разбира се е хубаво и да сложиш някакъв комбиниран тор на всички цветя. Саксийните бързо изчерпват хранителните вещества и микроелементи.

# 656
  • Пловдив
Аз забивам пирони в почвата. Да си ръждясват с поливането.

# 657
  • София
Аз ползвам такова желязо
https://roto.bg/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%82%D0%B8 … 250-%D0%BC%D0%BB/
Плюс чат пат за цъфтящи и за листни, обаче тях редовно ги забравям, цвлото това бъркане и поливане с торове ми е малко досадно😅

# 658

Искам да Ви покажа, колко инвазивна е Текомата. По миналата година отрязохме основното стебло и въпреки това втора година корените са живи, режа и расте и така. Това е само малка част. Кажете как да се отърва. Въобще не си мислете да я слагате в градината си. Това е ужасно растение.

# 659
  • София
Ех, Алиса, всеки ден пътувайки за работа гледам един разкошен храст по главната улица на селото и се сещам за предупреждението ти! И пак ми харесва много!
При теб, ако искаш да се отървеш - пръскане с по-силен р-р сол и оцет. Ако не помогне у там няма друго растение - тотален хербицид. Sad

Общи условия

Активация на акаунт