Медицински университет - Тема 3

• 47 827
  • 735
  •   1
Отговори
# 480
Аз отдавна повтарям че бройките под условие* не са към обявения прием ДП.....
 Ако договорите бяха като на военните лекари, там който се откаже ще трябва да изплати неустойка според таксата за платената форма за целия период на обучението...
Формално бройките "под условие" са към държавна поръчка.
В самата наредба за тези договори има съюата клауза като при военните лекари, т.е. "който се откаже ще трябва да изплати неустойка, но за размера й пише, че е сумата, която държавата е платила, без да се посочи точно каква е. Вероятно ще е като за платено обучение.

Допълвам, ето точно какво пише в чл. 16: "Чл. 16. При прекратяване на договор по чл. 95а, ал. 1 от ЗВО поради виновно неизпълнение неизправната страна дължи възстановяване на всички средства за издръжка на обучението, които са изплатени на висшето училище от държавния бюджет по реда на тази наредба, заедно със законната лихва от момента на плащането."
https://lex.bg/bg/laws/ldoc/2137209384

# 481
  • Варненска клюкарка
Прекъсналите специалност Военен лекар, или неизпълняващи другите условия по договорите си  дължат неустойки защото държавата в годините на обучение е покривала цялото им образование, а за под условие според написаното от потребителката искат такса за платената форма на обучение какви неустойки ако всичко си плаща студента? Според мен потребителката пак да се обади и да пита, че нещо в картинката с наредбата и това което са и казали не се връзва.
А на сайта на МУ Варна има таблица обявени са 152 като ДП и допълнителен прием от 58 под условие*  така е написано- допълнителни. Но как може да се плаща и подписва съгласие за нещо за което си намаш идея какво е?

# 482
  • София
Аз не виждам какво общо имат бройките под условие, които са ДП, с платения прием. Звучи ми като нещо не добре обяснено или не добре разбрано.

# 483
А ако са платено, формално ДП, но болницата, с която ще се сключва договор, плаща таксата?
Много неясноти има с тези места под условие. Редно беше да го обмислят добре и да го предложат евентуално за 26/27 учебна година. И освен таксата от няколко хиляди и договор след това, реално какво друго се предлага на студентите, за да изберат точно този прием? Поне военните ясно са посочили(въпреки 16 годишния договор) - такси, пълна държавна издръжка, месечна стипендия и т.н.

# 484
В сайта на МУ-Варна пише, че право да кандидатстват за финансиране на обучението при сключен договор с болници имат "всички действащи студенти (новоприети или обучавани в горни курсове)", както платено обучение, така и държавна поръчка. И цифрата е доста по-голяма от обявените 58 бройки в ПМС за държавната поръчка - 129 човека медицина. Въобще МУ-Варна скачат смело в експеримента Simple Smile
https://www.mu-varna.bg/BG/Admission/Documents/2025/Priem%20na%2 … 20s%20bolnici.pdf
Думата "действащи" е подчертана, което означава, че първо трябва да те приемат и после да кандидатстваш за тези договори. Може би затова са им казали да пишат и платено, защото първо трябва да влязат в университета, а ако те приемат ДП, интересът към варианта "договор" рязко нямалява.
На мен ми е интересно кандидатстващите във Варна имате ли отделна опция в системата да изберете като желание тези бройки "под условие", или излиза само стандартното медицина, стоматология, фармация /платено, ДП?

# 485
В сайта на МУ-Варна пише, че право да кандидатстват за финансиране на обучението при сключен договор с болници имат "всички действащи студенти (новоприети или обучавани в горни курсове)", както платено обучение, така и държавна поръчка. И цифрата е доста по-голяма от обявените 58 бройки в ПМС за държавната поръчка - 129 човека медицина. Въобще МУ-Варна скачат смело в експеримента Simple Smile
https://www.mu-varna.bg/BG/Admission/Documents/2025/Priem%20na%2 … 20s%20bolnici.pdf
Думата "действащи" е подчертана, което означава, че първо трябва да те приемат и после да кандидатстваш за тези договори. Може би затова са им казали да пишат и платено, защото първо трябва да влязат в университета, а ако те приемат ДП, интересът към варианта "договор" рязко нямалява.
На мен ми е интересно кандидатстващите във Варна имате ли отделна опция в системата да изберете като желание тези бройки "под условие", или излиза само стандартното медицина, стоматология, фармация /платено, ДП?

Никъде ги тяма тези бройки. Има само опция платено обучение и държавна поръчка. Именно за това вчера решех да попитам. Може нещо да не съм разбрала добре, но и други родители са питали и са им казали същото. Ако не си приет държавна поръчка, и бъдеш приет платено обучение имаш вариант да се запишеш за тези бройки под условие. Хич не ни е ясно как ще става, и какво следва. Поне да бяха публикували какви са условията, ако решиш да подписваш договор с държавата...

# 486

Никъде ги тяма тези бройки. Има само опция платено обучение и държавна поръчка. Именно за това вчера решех да попитам. Може нещо да не съм разбрала добре, но и други родители са питали и са им казали същото. Ако не си приет държавна поръчка, и бъдеш приет платено обучение имаш вариант да се запишеш за тези бройки под условие. Хич не ни е ясно как ще става, и какво следва. Поне да бяха публикували какви са условията, ако решиш да подписваш договор с държавата...
Веднага ви казвам какво е едното условие. Ако договорът ще се подписва по чл.95а (аз друг вариант не виждам) то съгласно Наредбата, която определя условията, след като завърши студентът работи минимум 5 години (в условията на договора може и да са повече) при работодателя. Обаче според моите разбирания в тези 5 години студентът ще работи като лекар без специализация. Не се знае изобщо дали ще може да специализира през това време или трябва да чака да се “откъсне” от договора и тогава да търси специализантско място. Освен тези пет години е задължен и да кара стаж там по време на обучението (предполагам през лятото).

Абсолютно малоумно и неадекватно и без информираност се прие това предложение.

# 487

Веднага ви казвам какво е едното условие. Ако договорът ще се подписва по чл.95а (аз друг вариант не виждам) то съгласно Наредбата, която определя условията, след като завърши студентът работи минимум 5 години (в условията на договора може и да са повече) при работодателя. Обаче според моите разбирания в тези 5 години студентът ще работи като лекар без специализация. Не се знае изобщо дали ще може да специализира през това време или трябва да чака да се “откъсне” от договора и тогава да търси специализантско място. Освен тези пет години е задължен и да кара стаж там по време на обучението (предполагам през лятото).

Абсолютно малоумно и неадекватно и без информираност се прие това предложение.

Явно има неща, което ще разберем в по-късен етап. Аз дори не мога да си представя как ще си приет платено обучение и ще може да се запишеш за тези бройки под условие, за да ти поеме издръжката държавата. Какво ще ти дадат за подписваш, договора вероятно с някое лечебно заведение. Ще има нещо, което ще е вързация и кой
знае с какви условия. 
В понеделник ще се обадя отново да ми разяснят.
Ако има деца или родители, които също ще кандидатстват медицина във Варна, моля да споделите ако разберете нещо повече.

# 488
Май се оказва, че скритите идеи на тези "места под условие" са:
- част от студентите платено обучение да минат държавна поръчка срещу 5 годишен договор за работа.
- намаляват бройките държавна поръчка и увеличават платено обучение, като се появява полу-платено обучение.

Цитирам края на горния линк:
"Студентите, които се обучават за придобиване на образователно-квалификационна степен
на висшето образование срещу заплащане (по чл.9, ал.3, т.6, б.“б“, чл.21, ал.2 и 3 от
Закона за висшето образование), заплащат такса за обучението си както следва:
1. такса равна на разликата между таксата за обучение, определена по реда на чл.
95, ал. 4 от ЗВО, и частта, която се заплаща със средства от държавния бюджет,
когато за съответната специалност се осигурява частично заплащане на
разходите за обучение, в определения размер за учебната 2025/2026г.
2. не заплащат такса, ако за съответната специалност се осигурява напълно
заплащане на разходите за обучение.
Допълнителна информация, свързана с необходимите документи и срокове за прием по реда
на чл.95а от Закона за висшето образование ще бъде публикувана след обнародване на
решенията на Министерски съвет в тази връзка."

Последният абзац е възмутителен - кампанията е в ход, а условията за кандидатстване ще са ясни - неясно кога.
От една страна, ако сега не пишат "платено", след това може да нямат право да кандидатстват за местата "под условие".
От друга страна ако сега пишат платено, после може да се окаже, че изобщо нямат право да се класират за местата под условие.
Мдам, май е направено нарочно в последния момент - така само шепа хора близки до властта (на МОН и МУ-тата) знаят точните условия и така ще се уредят правилните деца.

# 489
Май се оказва, че скритите идеи на тези "места под условие" са:
- част от студентите платено обучение да минат държавна поръчка срещу 5 годишен договор за работа.
- намаляват бройките държавна поръчка и увеличават платено обучение, като се появява полу-платено обучение.

Цитирам края на горния линк:
"Студентите, които се обучават за придобиване на образователно-квалификационна степен

на висшето образование срещу заплащане (по чл.9, ал.3, т.6, б.“б“, чл.21, ал.2 и 3 от
Закона за висшето образование), заплащат такса за обучението си както следва:
1. такса равна на разликата между таксата за обучение, определена по реда на чл.
95, ал. 4 от ЗВО, и частта, която се заплаща със средства от държавния бюджет,
когато за съответната специалност се осигурява частично заплащане на
разходите за обучение, в определения размер за учебната 2025/2026г.
2. не заплащат такса, ако за съответната специалност се осигурява напълно
заплащане на разходите за обучение.

Допълнителна информация, свързана с необходимите документи и срокове за прием по реда
на чл.95а от Закона за висшето образование ще бъде публикувана след обнародване на
решенията на Министерски съвет в тази връзка."

Последният абзац е възмутителен - кампанията е в ход, а условията за кандидатстване ще са ясни - неясно кога.
От една страна, ако сега не пишат "платено", след това може да нямат право да кандидатстват за местата "под условие".

От друга страна ако сега пишат платено, после може да се окаже, че изобщо нямат право да се класират за местата под условие.
Мдам, май е направено нарочно в последния момент - така само шепа хора близки до властта (на МОН и МУ-тата) знаят точните условия и така ще се уредят правилните деца.

Класирането за платено обучение е винаги след приема за държавна поръчка, нали така? Интересно ще е на тези 152 деца, ще бъде ли предложен прием под условие?

# 490
Класирането за платено обучение е винаги след приема за държавна поръчка, нали така? Интересно ще е на тези 152 деца, ще бъде ли предложен прием под условие?
Предполагам, че формално ще им предложат, но едва ли някой ще приеме.

# 491
  • София
Синът ми ги подаде вчера по обяд и все още се вижда само изчаква одобрение.и моето притеснение е че нищо друго не се вижда какво е прикачено.Платил е по банка не с карта.има само един работен ден и това силно ме притеснява.а да се свържеш по телефон с тях е кауза пердута
И ние сме така.
И в Пловдив още нищо не е одобрено.
Платила е и е получила само съобщение за успешно плащане.
Доста лежерно е това да не се одобряват кандидатури през уикенда, остават само 1 работен ден и половина до края в София.
В Пловдив поне е до петък срока.

# 492
Здравейте!

Днес отново позвъних в МУ Варна. Отново ми бе обяснено, че за да участваме в класиране за бройките под условие трябва да изберем група платено обучение. При евентуален прием и желание от наша страна, слез подписване на договор държавата ще субсидира обучението. За съжаление обаче какви са условията някой не може да ни каже.
Как може да искат нещо от децата, а реално на не посочват какво предлагат?
Няма да рискуваме с тези варианти.

# 493
  • Сандански
Здравейте, получихте ли одобрение на кандидатурите, тези който подавахте в почивнитe дни, интересувам се за едно дете, което е подало в петък и още чака.
Благодаря предварително и успех!

Последна редакция: пн, 23 юни 2025, 11:20 от didipp

# 494
Здравейте!

Днес отново позвъних в МУ Варна. Отново ми бе обяснено, че за да участваме в класиране за бройките под условие трябва да изберем група платено обучение. При евентуален прием и желание от наша страна, слез подписване на договор държавата ще субсидира обучението. За съжаление обаче какви са условията някой не може да ни каже.
Как може да искат нещо от децата, а реално на не посочват какво предлагат?
Няма да рискуваме с тези варианти.

https://www.mu-varna.bg/BG/Pages/dopylnitelen-dyrjaven-priem-medicina.aspx

Общи условия

Активация на акаунт