Медицински университет - Тема 3

• 47 929
  • 735
  •   1
Отговори
# 375
  • София
С написаното от биборана съм принципно съгласна, ама без малко..Има и лоши изпити и МОН примерно е корифей  в пускането на такива, особено по мат. Просто темата не е за това. Когато един изпит не е разнообразен откъм задания, не  включва част от  материала,  когато подборът на задачи в него е такъв, че дори в частта с разписване няма някоя капанче/клопка, която да позволи  разслояването на резултатите, оттам и да  улесни класирането, значи може и да не е лош, но гарантирано не е и достатъчно добър.. НВО от миналата година  е добра илюстрация за това. Предполагам само, нямам опит, че когато става дума за МУ и биология конкретно, няма много място за лавиране  със сложността на изпита (подготовката за който се базира най-вече на запаметяване, тоест "сложността" зависи най-вече от това кандидатът дали е подготвен или не  с тези наизустени обеми). Но едва ли е точно така с химията, където има задачи..

Последна редакция: ср, 11 юни 2025, 21:49 от Просто русалка

# 376
Естествено,че изпитите стават по-лесни и/или самото оценяване по-щедро. Не мога да повярвам,че някой мисли наборите от последните 2 години за по-умни и ученолюбиви! Абсурдно е!

По повод на предния пост,да и с химията е така,зазубрят си се задачите от сборника,разписването им. Падат се част от тях в крайна сметка,а не нещо извън сборника. Не е нужно да си корифей химик.

# 377
  • София
Както винаги родителите с пълни отличници смятат, че децата им са най-умните и мотивираните, а не, че изпитът е бил по-лесен, нормално.
Няма нищо страшно да се приеме, че тази година има много шестици в МУ София, заради по-лесен изпит. Късмет са имали децата, никой не принизява усилията им.
Лесният изпит е благословия, но и проклятие, защото е лесен за всички (спрямо нивото им, разбира се) и баловете скачат до небесата.
Да видим как ще е на редовната сесия, защото два еднакви изпита на практика няма.

# 378
biborana, кои различни хора съм подценила? Нещо не ми разбра мисълта, или аз не те разбирам, какво искаш да кажеш.

Санака, да не се засягаме на "набори". По-мотивиран не значи по-умен. Когато знаеш, че и с 3 х 5,60  е възможно да не влезеш, си по-мотивиран да учиш сериозно, отколкото когато се целиш в 5,30 минимална оценка. И да - тазгодишният набор в това отношение е в доста по-стресова позиция от тези през 2024 и 2023.
За други съпоставки между наборите не може да става и дума, най-малкото защото почти винаги е имало и някакви промени във формАта, оценяването, балообразуването или други съпътстващи фактори, които са оказвали влияние.  Миналата година например на изпита по химия намалиха броя на единия тип задачи от 4 на 2 - съответно се промени тежестта при точкуването, както и се увеличи времето, с което разполагаха за другите задачи. Това оказа голямо влияние за по-високите оценки спрямо 2023г. Така че, споко, нямаме претенции да сме по-умни от 2023г. ( шегувам се, да не се засегнеш пак Wink )

# 379
Лично мнение - 90% от децата, които кандидатстват са умни и са положили много усилия за подготовката.
За съжаление местата не стигат за всички. Кой ще мине напред зависи:
- първо от психическа издържливост. Има хора, на които не им пука, че са на изпит. Има и други, които знаят много, но се "гипсират". Да, пробните изпити помагат, но дали е достатъчно?
- хората са различни  - има състезателите, които ще решат задачите за норматив. Има и мислители, които месеци и години ще търсят ново решение и нов път в науката. И двете групи са ценни, не трябва да казваме този е по-по-най.

Накратко  - според мен 800 и малко места за медицина държавна поръчка е престъпно малко. Тъпо решение и държавата си заравя главата в пясъка.
Второ, не знам защо, но 2 пъти повече момичета искат да станат лекари. Но държавата отново пречи. Нормално е да отпусне повече места, както и да насърчи мъжете да стават лекари.
Прости решения, но не е за прости хора.

# 380
Биборана, винаги съм се чудела и аз това. Толкова много умни, подготвени и мотивирани деца остават извън борда и то при липса на лекари в страната. Като се има предвид, че и една част от тях отпадат впоследствие в курса на обучение, не знам чисто административни, финансови или не знам какви могат да са причините да не се увеличи приема. Губим ценни бъдещи медицински кадри, някои заради формАта, а не знанията, интелекта и мотивацията. Пиша като пациент, моята е избрала фармация.

# 381
Биборана, винаги съм се чудела и аз това. Толкова много умни, подготвени и мотивирани деца остават извън борда и то при липса на лекари в страната. Като се има предвид, че и една част от тях отпадат впоследствие в курса на обучение, не знам чисто административни, финансови или не знам какви могат да са причините да не се увеличи приема. Губим ценни бъдещи медицински кадри, някои заради формАта, а не знанията, интелекта и мотивацията. Пиша като пациент, моята е избрала фармация.
И същевременно благодарение на формата на изпита, в редиците попадат и не малка част немислещи хора..

# 382
  • София
Аз изобщо не се засягам, първо, защото трудно се засягам и второ, защото знам на какво се дължи разликата в баловете. Следя и НВО, и ДЗИ от години, а вече и МУ. Това просто не е вярно:
Санака, да не се засягаме на "набори". По-мотивиран не значи по-умен. Когато знаеш, че и с 3 х 5,60  е възможно да не влезеш, си по-мотивиран да учиш сериозно, отколкото когато се целиш в 5,30 минимална оценка. И да - тазгодишният набор в това отношение е в доста по-стресова позиция от тези през 2024 и 2023.
Всички деца, които учат по две години за прием Медицина, се целят в 6:00 и е еднакво стресово за всички. Никой не се цели в 5,30, защото никой не знае предварително колко ще му трябва. И в предходни години е имало случаи 2х5,50 да не стигат за прием, 2024 не е първата такава година. Децата са наясно, че миналогодишните балове нямат значение, да не са идиоти.

Ето един друг пример:
Резултати на СМГ на ДЗИ мат ПП:
2022 - 5,62
2023 - 5,17
2024 - 5,76

Кое е по вероятно - че набор 2023 на СМГ е бил черезвичайно немотивиран и неподготвен, в сравнение с предходния и следващия, или че изпитът тогава е бил по-труден, в сравнение с другите две години? Кое ти звучи по-достоверно? Въпросът е реторичен, разбира се, учители и проверители по математика са се изказвали по този въпрос.

Аналогично е положението и с ДЗИ БЕЛ, макар и разликите да са по-малки. По твоята логика набор 2023 трябва да се е стресирал от високите балове в СУ през 2022, в които се приема с ДЗИ БЕЛ и съответно, като по-стресиран и по-мотивиран, да изкара по-високи резултати от тях. Ама, не, по-ниски са.
Така че точно сложността на изпита определя баловете. Но това по никакъв начин не принизява нито възможностите, нито усилията на децата в година с по-лесни изпити. Напротив и те са вложили същите усилия и мотивация, като другите.

Последна редакция: ср, 11 юни 2025, 22:32 от sanaka

# 383
Сравнението с изпитите по математика и БЕЛ не е показателно по никакъв начин.
След като твърдиш, че тази година изпитите по биология и химия са по-лесни, сравнявай тях с тези от предишните години. Ще ми е много любопитна една такава съпоставка.
И също бих искала да знам между два текста или две задачи, които трябва да се наизустят и възпроизведат, как се определя кой е по-трудният?

# 384
  • София
Показателно е, разбира се. Това е принципно положение за всеки изпит.

# 385
Кое е това принципно положение? Ако имаше такова, щяха да приемат медицина само с ДЗИ по МАТ и БЕЛ.

# 386
  • София
При по-лесен изпит - по-високи резултати. Това е принципното положение. Независимо по какво е изпитът.

# 387
Санака,
завършила съм заветно СМГ със златен медал.
И точно затова казвам, няма значение дали оценката на изпита е 6 или 3, важно е колко човека са пред тебе.
И по-важното - дали тази специалност е твоята мечта.
Да, държавата действа супер тъпо. Няма лекари, но местата държавна поръчка са малко, за да приемат чужденци срещу 10 000 евро на година. А платеното за българи е  с 1000 лв. по-малко, не държава, а стотинкаджии.

Второ, за прием "под условие"  пак са стиснати - няма стипендии за децата. Плащат 17 000 на година, но се стискат за още 5-6 хиляди. Ужасно тъпо.
Нормално е да има малка стипендия, да покрива храна и учебници, например 50% от минимална заплата (да не проверявам статистика).  Нали уж има общежития, но трябва всички деца да имат достъп до образование. Да, ама не - ще подписват договори, но докато децата учат, няма да получават нищо. Стисната държава, беден народ.

Да издържаш 6 години студент по медицина хич не е лесно. Стипендията би помогнала на много деца и родители.

Аз съм отговорен родител, но в един момент животът ми тотално се обърка по независещи от мен причини. И разбрах, че кредити, заеми и стипендии са шанс за умните деца да се образоват. Истината, че е по тези критерии,  детето ми избра образование в чужбина. Жалко е.

# 388
  • София
Разбира се, че балът сам по себе си няма никакво значение. Важна е само позицията в общото класиране.

biborana, медицина ли учи детето ти? И къде, ако искаш да споделиш, разбира се?

Как пък на входния изпит за медицина в италианските медицински университети всяка година резутатите са почти идентични? Явно просто Кеймбридж, които изготвят изпита IMAT, умеят да правят стандартизирани изпити. По нашите ширини не сме я овладяли тази наука.

Последна редакция: чт, 12 юни 2025, 00:04 от sanaka

# 389
При по-лесен изпит - по-високи резултати. Това е принципното положение. Независимо по какво е изпитът.

Работата е именно, че има значение по какво е изпитът. В какво трябва да ни убедят тези резултати от ДЗИ по математика, като на него не дават предварително публикувани в сборник задачи?
Всички знаем какво е труден и лесен изпит по математика, обаче така и не стана ясно какво е труден и лесен изпит по биология/химия за МУ.

Общи условия

Активация на акаунт