Медицински университет - Тема 3

• 47 897
  • 735
  •   1
Отговори
# 390
Аз ще си кажа според мен колко е труден изпита по химия и биология за МУ София.
Трудността на изпита много зависи от това каква част от конспекта ще се падне в изтеглената комбинация. Давам пример.
Например по химия - едно е да ти дадат преход с реакции на Na (който е един от лесните елементи), друго е да ти дадат текстова задача, която по описание да се сетиш, кое изходното ти вещество и от там да навържеш реакциите.

# 391
  • София
Biborana, не мисля, че проблемът е с бройката. Завършващи лекари има, но една част  избира да специализара/работи навън,а  друга остава тук, но се стреми определено към големите градове.. И липсата на кадри  извън тях става много осезаема. Ако вземем население от  6 800 000 и го разделим на тези 800 места държавна поръчка, то на всеки 8500 души се пада по един новоприет бъдещ лекар. Сега за   сравнение  ако вземем населението на Германия от 83 900 000 (вероятно и с други държави е така, но тук просто имах информацията за  броя  приети ежегодно в 39-40 медицински факултета) и го разделим на броя места за прием  неплатено, получаваме един нов медик  на 8300 души. Но в България има и много хора платено, докато там се броят на пръсти спрямо държавната поръчка. И на двете места има  бягство на кадри в разни посоки.  Ta съотношението е  що-годе еднакво. И въпреки недостига на кадри и там в по-малки населени места, не поддават отгоре на натиска на лекарски съюзи и т.н от години за увеличаване на приема. Доводът според мен е  да се гарантира  наличието на мотивирани и учещи. Предполагам, че и другаде така стоят нещата. Ако тук се раздуе още приемът, особено в някои МУ, понеже  все пак не е само МУ София, ще се влиза на тези места  с доста ниски балове. И да, може несправянето достатъчно добре по биология и химия да не е кой знае какъв критерий  за определяне  на  потенциала  на човек утре да стане добър лекар, както и не толкова високата оценка на ДЗИ БЕЛ, но все пак и  тези 3 компонента са някакъв  показател за това доколко си готов да се напънеш следващите 6 години...Ако не си си дал особен зор за два изпита на старта, не можеш съответно да се похвалиш и с добри резултати, но въпреки това си приет,  дали по-различно ще подхождаш нагоре?

Последна редакция: чт, 12 юни 2025, 00:19 от Просто русалка

# 392
biborana, медицина ли учи детето ти? И къде, ако искаш да споделиш, разбира се?
За съжаление НЕ=. Майка ми е била приета медицина  но не е понесла моргата. Създаде ни ужас, никой от  нас не пробва недицина, но тя я можеше тази работа. Завършила е съвсем друго.
Затова пиша, че децата трябва да следват мечите си. Дъщеря ми  е друг чешит, не понася да пипа хора и затова не пробва медицина.
Но цялата система е сбъркана, защото пречат на децата, които искат да станат лекари.

Последна редакция: чт, 12 юни 2025, 11:24 от biborana

# 393
  • БУРГАС
Мислите ли, че с бал 40.35 е нужно да се явиш на редовни за МУ София медицина.

# 394
Ако е за момче, се очаква да стигне, ако е момиче е по-добре да се яви на редовни. При момичетата е въпрос на стотни.

# 395
  • до морето

Не

# 396
  • София
Разбира се, че не е нужно. Честито и браво на детето!

# 397
  • София
Не би трябвало да е нужно, но още не знаем какви ще са резултатите от редовните изпити. На предварителните бяха рекордно високи, ако и на редовните са такива или по-високи, гаранции няма.

# 398
  • София
И аз съм за редовния изпит, нищо не губи, най-много да повиши Joy

# 399
Оценките от редовните изпити в СУ директно с класирането ли ще излязат?

# 400

Ако все пак реши да се явява, нека си избере предмета с по-ниска оценка и само него да държи.

# 401
  • БУРГАС
Благодаря за препоръките. Поне момичета и момчета да бяха изнесли някаква статистика Simple Smile. Успех на всички кандидати.

# 402
Колко е бил мин.бал в СУ медицина миналата година и за двата пола?

# 403
Седя и си мисля за тези места под условие в специалност медицина. Че не се знае как ще се определи кой ще трябва да подписва договор е едно ръка.
Това, което се замислих. По наредба за договори с работодатели студентът след завършването си трябва да работи минимум 5 години. Знаем, че всеки новозавършил лекар търси място за специализация. През тези 5 години той ще може ли да специализира? Сигурно ли е, че болницата ще отпусне места за специализация? Или ще трябва да работи 5 години като лекар без специализация и после евентуално още 4/5 години като специализант? И се чудя… по този начин няма ли риск да останем без лекари специалисти?

# 404
  • София
Колко е бил мин.бал в СУ медицина миналата година и за двата пола?

ето ги:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/17Dd0s0FLyQ9FG9IlyJoB8HNk … 61#gid=1540204961

само имай предвид, че миналата година за медицина в СУ балът се е образувал по друг начин - 2*оценката от изпит по химия + 2*оценката от изпит по биология + оценката от дипломата по химия + оценката от дипломата по биология или максимален бал 36.

тази година балообразуването за медицина в СУ е като в МУ

Общи условия

Активация на акаунт