Медицински университет - Тема 3

• 47 802
  • 735
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Здравейте, получихте ли одобрение на кандидатурите, тези който подавахте в почивнита дни, интересувам се за едно дете, което е подало в петък и още чака.
Благодаря предварително и успех!
За МУ София получихме.
За МУ Пловдив още не, но там срокът е до 27-ми, така че не е драма.

# 496
Леле, GhatGPT да бяха накарали да им направи примерен договор, по-добре щеше да изглежда. Съшит с бели конци и без никаква конкретика. Списъкът с болниците също не изглежда обнадеждаващо - в малки населени места и с (най-вероятно) лоша материална база и ниско заплащане.

Не виждам въобще кой ще се съгласи на това. Няма да им излязат сметките.

# 497
  • София
Списъкът с болниците също не изглежда обнадеждаващо - в малки населени места и с (най-вероятно) лоша материална база и ниско заплащане.

Бургас, Велико Търново, Русе - малки населени места???

аз пък мисля, че може и да се съгласят - такива кандидати, на които не им стига балът за държавна поръчка.

# 498
  • Сандански
Някой успя ли да се свърже с МУ София по телефона.
На кои телефони звъните относно одобрението на документите.
Благодаря!

# 499
  • София
Би трябвало на тези (02) 9152 123, (02)9152 149, (02) 9152 148, (02) 9152 158, (02) 9152 159

Както и на мейл ksk@mu-sofia.bg

# 500
Не са малки градове, но нещо ми подсказва, че хубавите им болници с хубавата апаратура пак няма да достигнат до обикновените студенти. Фактът, че това не се обсъжда по телевизията (или поне аз не съм видяла), че не се допитват студентите, че всичко се представя като свършен факт и няма яснота за каквото и да било, а бързат и препират да го въведат, говори за поредната далавера в здравеопазването, от която да се изсмучат едни огромни пари и да се набутат правилните хора. Дано не е така и да греша, разбира се, но….😞

# 501
Списъкът с болниците също не изглежда обнадеждаващо - в малки населени места и с (най-вероятно) лоша материална база и ниско заплащане.

аз пък мисля, че може и да се съгласят - такива кандидати, на които не им стига балът за държавна поръчка.
И аз мисля, че не са малки болници в малки градове. Даже се изненадах , Варна, Шумен , Русе , Добрич. Североизтока.
Но не разбирам , защо завършили млади лекари остават без специализации.
Нали търсим спешно лекари , а не им предлагаме работа. Днес разбрах за поредният млад лекар , сега завършил, останал без специализация. А между другото мисля, че е бил на една 5 разстояние от златен Хипократ.
Сега ще им предложат да им се плати обучението, стаж, специализация , а на тези без договор нищо.
Не съм наясно…..
Как се уреждат за специализация?

# 502
  • Варненска клюкарка
Прилича на легален начин на точене на пари, можеше просто договор, ама не. Предвид тъмнината от към подробности и бързането са още по подозрителни, че едни ще получат колкото да не е без хич, а други според финансовите си възможности.
Каран, много сме коментирали назад - специализациите  първо че са малко, второ 90% от тях се търгуват. Веднъж легално някаква сума 20-30 000 лв в касите на болниците, втори път на черно като за някои тарифата е 6 цифрена сума. Дефицитът държи цените високи. Ако чуете примерно че някой специализира дерматология, да знаете че много пари е дал, това е една от най-желаните специалности в момента. За хирургичните освен пари, питат и кой е баща ти.
В първата тема  преди 3 г. обсъждахме видео с един Златен Хипократ специализиращ   кардиология в  Швейцария,  в София не могъл да се вреди, научил немския и заминал, много му липсваше България, каза че ще обмисли връщане ако създаде семейство. Предполагам, че още свикваше и изпитваше известна доза обида. Снощи след новините, май беше по Нова показаха млад лекар от Варна обиколил цяла България за специализация по хирургия, каза и за въпроса който му се наложило да чуе няколко пъти колко пари е готов да плати и на кого е човек...  Най после намерил желаното в Перник, съпругата  му от София, но и тя в Пернишката болница.

# 503
Е аз точно това не разбирам, защо няма специализации?
Има млади завършили лекари и не могат да продължат. И после защо бягат в чужбина, та те не бягат просто си търсят работа.
От какъв зор учат като луди 10 години за да безработни.
Има нещо много сбъркано.
И аз гледах репортажа. Няма лекари, закриват отделения, болници , няма кой да лекува, а има една огромна група от лекари без специалност, които са безработни.

# 504
Пълни глупости, 90% от местата… Ама пък може във Варна да е така, знам ли.

В малките градове пускат много места, за които няма желаещи. В градове като Пловдив, места има, но наистина за дерматология или ендокринология нещата стават със рушвет или много чакане.

Това “няма специализации” е много общо казано. Места има, но не за всички специалности и не навсякъде.

# 505
  • Пловдив
Къде закриват отделения? В София? В Пловдив? Закриват там, където никой не иска да отиде. Много мои близки лекари, преди 30 и повече години, са започнали от провинциални болници. Днес хонорарите им са петцифрени суми на месец. Тогава нито Гугъл, нито ChatGPT, нито апаратура. Да се чудиш как са го постигнали......Не знам защо днес всички очакват само червени килими. Тръни и бодли е медицината, талант, упорство, творчество и много труд. Ако не искаш 10 години да отидат на вятъра. Само със зубрене и наизустяване не става.

# 506
  • Сливен
Здравейте, има ли някой ,който има сборниците по биология и химия за МУ София, Софийски и МУ Пловдив? Много моля ако някой има и вече не му трябват да ми пише. Хубава вечер! 🥰

# 507
  • Варненска клюкарка
Меd123 не ми говори за глупости, че голяма част идват точно от теб, все едно нямаш представа за някои неща. Няколко човека те питахме за специалността ти и как намери специализантско място, условията на договора ти без имена и ЕГН, неща, които всеки би могъл да сподели сравнително безопасно, но всеки път изместваш темата с общи приказки. Възпитания човек не отговаря на друг с "глупости"  но влязох в реториката ти заради твоята. Впрочем кое са глупости, твърдиш че освен че е пълно със специализации, какво друго, тарифите ли са глупости? А, да, намират се почти без чакане и за без пари ЛЛ, Педиатрия, микробиология и някакви предклинични, на  които млади лекари се съгласяват от немай къде. София и Пловдив не са цяла България, но явно погледът ти не стига по надалеч. Събитията с протестите всъщност показват че проблем със специализациите има достатъчно и в София, и о чудо, дори и за Златен Хипократ.

Dazel, преди 30 -40 години болници с нещо повече от ЕКГ апарат и рентген са били рядкост, та подобно сравнение как се свързва с  диагностичните  възможности на съвременната медицина? В арсенала на лекаря преди 30 г.е влизал най много един апарат за кръвно. Да разпределяме сега  насила млади лекари по празни болници и да ги караме да мерят кръвно ли? Това сравнение за преди 30 г. е като компютри и компоти - докато някои мерят кръвно, колегите им в големите болници ще  гледат    ангиографии. В цялата страна се закриват отделения, на първо четене се сещам за Добрич, ама явно трябва да си направят и те набързо един университет, та да потекат пари и да си раздвижват  болницата. В някоя от предните теми обсъждахме болницата в Ловеч, по европейска програма получили нов скенер, но отделението по образна диагностика под ключ, че нямаше кой да работи с него след като единствения специалист починал. В Троян 3-ма гинеколози, единият над 70 не смееше човека ни отпуск да вземе, ни да се пенсионира, че другите 2ма  трябва изобщо да не лягат да спят. В Силистра предотвратяват закриване на отделения със специалисти пътуващи от другаде, но колко ще издържат така?  Има много примери, но за тези се сещам веднага.

# 508
А, да, намират се почти без чакане и за без пари ЛЛ, Педиатрия, микробиология и някакви предклинични, на  които млади лекари се съгласяват от немай къде.
Питам като пълен лаик - нали и за тези специалности трябва да се подготвят млади специалисти, които постепенно да сменят пенсионерите? Няма как всички да станат дерматолози, ендокринолози и хирурзи. В 3 специалности ще има свръхпредлагане, а в другите никой. Просто разсъждавам.
Може и да бъркам, но дали причината не е друго - в някои специалности е гадно за всички лекари - и начинаещи, и с голям опит???

# 509
  • София
Колко да е гадно, Биборана, в специалности извън изброените? Без имена и без нищо давам едно примерче.. Завършил медицина студент, майката и бащата лекари, няма значение  какви. Интерес на завършилия към гинекология.. Скоростно уреждане  на специализантско място за  новоизлюпения доктор при супер известен столичен гинеколог в модерно оборудвана болница. Съвсем чистосърдечно си признавам, че ако имах контактите на родителите, и аз бих уредила детето си. Но ги нямам, уви. Дали ако то се пробва със собствени сили за същото специализантско място в "гадната " гинекология, има шансове да измести горния кандидат? Риторичен въпрос и най-вече условен, понеже детето ми не се интересува от гинекология.. Но същият сценарий е възможен и за друга специалност, която вече представлява интерес и която не е сред упоменатите като свръхжелани......

Общи условия

Активация на акаунт