Медицински университет - Тема 3

• 46 545
  • 735
  •   1
Отговори
# 675
Супер е.
Може би да се добави, че решилите задача 22 деца, разполагат с по-малко време за останалите задачи от нерешилите я, а ще бъдат оценявани наравно с тях. Това е неравнопоставеност.

# 676
  • София
Добре си е. Може да се добави и предложението на Cygnus.

Накрая напиши: Моля да ме уведомите писмено за решението си на следния имейл адрес: ....................

ПП. И ако се обръщаш в множествено число, а не към конкретен човек, обръщенията вас, вие, вашето са с малка буква.

Последна редакция: пн, 30 юни 2025, 20:17 от sanaka

# 677
Санака, това го промениха преди няколко години. С отвращение го пиша, ама вече и в множествено число учтивата форма е Вие.

Иначе, казусът е страшно неприятен и според мен независимо колко им е удобно или не, трябва да се повтори изпита. Всъщност, ние нямаме никаква идея каква част от децата са разбрали задачата. Дори и в писмото пише - повечето, но това са 2000 кандидата, а ние знаем за десетина. Дали преобладаващата част са я разбрали, дали не са я - не е ясно. И в двата случая обаче според мен ще има ощетени. От една страна, тези, които са разбрали условието и са я написали, са прецакани, ако се махне, от друга страна, тези, които не са разбрали задачата, също биха били прецакани, ако остане.
Фактът, че така бързо я отмениха тази задача на мен ми говори не, че някое важно дете не е успяло да я разбере, те важните деца не разчитат на условията на задачите. За мен ми говори, че те са се усетили, че е била неясна и объркваща.

# 678
https://www.peticiq.com/22-_29062025

Има вече петиция.

Хора, признавам че нямам смелост, особено пък с копие до медии. Който желае - да направи едно копи пейст.

Още повече - кои сме “ние”, колко кандидата наистина са я решили - догадки… Един юрист ще я разкости тази сказка за секунди.

Може би няма нужда да е юридически напълно издържано, пък и аз, знам ли?!

# 679
  • Пловдив
БАН, правописен речник 2012 година. В официална кореспонденция се пишат с главна буква.

# 680
  • София
Санака, това го промениха преди няколко години. С отвращение го пиша, ама вече и в множествено число учтивата форма е Вие.

Стига, бе! И това ли? Толкова промени има от мое време, че вече се чувствам неграмотна. Joy

# 681
Ето един вариант с ИИ, който пипнах леко. За мен аргументативната част куца 😀.
Скрит текст:
Дано се намери някой, който има опит и разбира, защото пак ми звучи много лаишко:

До
 Ръководството на Медицински университет – София

ул. "Здраве" №2,

1431 София

Относно: Изключване на задача №22 от сборника на МУ София, като част от редовния изпит по химия, проведен на 29.06 - кандидатстудентска кампания 2025/2026

Уважаеми дами и господа,
Обръщаме се към Вас с уважение, но и с недоумение и тревога относно решението да бъде изключена задача №22 от редовния кандидатстудентски изпит по химия, проведен през настоящата година.
Същата задача представлява леко модифициран вариант на упражнение от официалния подготвителен сборник. Въпреки промяната, голяма част от кандидатите са я разпознали и решили коректно, въз основа на своите знания и логическо мислене.
Решението на комисията да не зачете задачата, без публично и ясно обяснение, поражда основателни съмнения относно прозрачността и справедливостта на оценяването.
Скрит текст:
Особено притеснително е, че това създава неравнопоставеност между кандидатите, тъй като:
1)Тези, които са се явили на предварителния изпит, не са били обект на подобни промени или анулирани задачи и техните оценки отразяват реалния резултат от положеното усилие.
2) От друга страна, участниците в редовната сесия, най-вече кандидатите, които не са решили правилно въпросната задача, ще получат несправедливо завишени оценки, ако тя не се брои, независимо от отговора им.
Подобно решение, взето без аргументация, застрашава доверието в обективността на приема и поставя под съмнение равните шансове за всички кандидати – независимо кога са се явили на изпит.

С оглед на гореизложеното, настояваме за:
* Публично и ясно обяснение относно причините за изключването на задача №22;
* Преразглеждане на решението, особено спрямо кандидатите, които са отговорили вярно и не би следвало да бъдат ощетени;
* Гарантиране на равнопоставеност между явилите се на предварителен и редовен изпит.
Очакваме Вашата позиция и адекватно разрешаване на възникналата ситуация в духа на академична почтеност и справедливост.
С уважение,
Идеално. Идеи за добавяне
- Сигнис, като т. 3;
- за нескрития текст:
1. Липсва официално уведомяване - например публикуване на протокола от работата на комисия. Също така не отговаря ба чл .25 от СПРАВОЧНИК ЗА ПРИЕМ НА СТУДЕНТИ В МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ -
СОФИЯ ЗА УЧЕБНА 2025-2026 година, защото тази промяна липсва в публикуваните критерии за оценка. Изпратеният анонимен имейл на част  от кандидатите, не може да се счита за валидна промяна. В имейла дори  не е посочено име/кой го изпраща.
2. Липсват мотиви за изваждане на задачата от конкурсния изпит, а всяко решение на комисия, създадена въз основата на нормативен акт, трябва да бъде мотивирино.
Това лишава кандидатите от правото им на ефективна защита по съдебен път.

Според мен задължително трябва да се  атакува, че тази промяна е незаконна - да се напише обосновка, за да се покаже, че нямат право на такива промени, защото не са предвидени в Справочника. Тук само нахвърлям кои членове са нарушени:
- в Справочника не е предвиден ред за промяна на критериите за оценяване по химия - на изпитната комисия или на друго лице/орган не са дадени подобни правомощия
- не отговаря на чл. 20.2 за формата на Кандидатстудентския изпит по химия "ТЕСТ: включва общо 22 тестови въпроса, от които:  .... - 2 отворени тестови въпроса. Кандидат- студентът трябва да отговори
кратко, точно и ясно на поставения въпрос;". Недопустимо да отпадне половината от единия елемент от общо 3.
- Нарушава се чл. "25.3. При оценяването на писмените работи по химия всеки проверител
оценява по отделно всеки изпитен елемент и оформя оценката си като средна
аритметична от оценките на трите елемента" - премахването на половината от елемент 2 води до ощетяване на кандидатите, които са решили задача 22 с 1/6 от крайната оценка, което е 0,66 по 3 = 2 единици в крайния бал.

Това са идеи, трябва да се оправят.

Допълвам - пращайте писмата и до МОН

Последна редакция: пн, 30 юни 2025, 21:19 от biborana

# 682
  • БУРГАС
Да не са им хакнали системата Simple Smile,   като така лаишко написано. На страницата ФБ попитах за причината никой не се включва. Пишете и вие.

# 683
Извинявам се, че се намесвам в темата, нямам дете в МУ, но моят съвет е задължително с копие до медиите. Преди много години така се борих за един друг проблем и успях. Страхуват се, когато видят, че са копирани медии.
Подписах и петицията!
Не трябва да позволяваме това да продължава, пиша го като човек който има вече над 25 г. сериозен поглед над системата и информация от първа ръка, а не на база ЕЖК.

# 684
  • БУРГАС
Синът ми каза, че  децата са повдигнали въпроса за условието на задачата още на самия изпит. Квесторът, след консултация по телефона,им е казал, че задачата така е зададена. И сега изведнъж, без обяснения - задачата няма да се включва в оценяването. .... И то без обосновка на решението за това.....

И при нас така е било, нали има камери.

# 685
  • София
Синът ми каза, че  децата са повдигнали въпроса за условието на задачата още на самия изпит. Квесторът, след консултация по телефона,им е казал, че задачата така е зададена. И сега изведнъж, без обяснения - задачата няма да се включва в оценяването. .... И то без обосновка на решението за това.....

И при нас така е било, нали има камери.
Забравете за камерите...  Майка на седмокласник веднага след изпита по мат тази година  е пуснала жалба до РУО за недопустимо държание на квестор. Получила е мейл, че (уж) е изгледан материалът от камерата и нищо такова не се е случило. Да кажем, че детето й е с богата фантазия и си търси оправдания, ама  случилото се е потвърдено и от деца в същата стая. Но не, една студена вода ще изпият...Затова раздухвайте в медиите.  Може би е вариант Александра Маркарян, която преди години беше  разбунила духовете в  СМГ...

# 686
Важно е да се знае дали ректорът и ръководството са наясно с решенията на т.нар арбитражна изпитна комисия, която подписва решенията си с "МУ-София" от e-mail no-reply@mu-sofia.bg. Ако - да, то редно е и обществеността да знае за методите на организиране и провеждане на изпити за прием в топ университет в Европа (нали така беше или не е). Те си решават как да приемат и какво да зачитат, но да е на светло.
Това е толкова скандално и абсурдно, щом има хора дето се чудят дали не е хакерска атака ... но няма реакция от тяхна страна никаква.

# 687
Проблемът със задачата е, освен че не е прецизно формулирана, не е обяснено от квесторите във всички аудитории какво се изисква. Така част от кандидатите са получили нужното уточнение какво точно се изисква, а други не.

# 688
  • БУРГАС
Ами, който не разбира пита, или отговарят или не, пробват. А който не разбира, лошо за него. Тук на децата стотни са им нужни. Аз съм в защита на всички деца, не само за моето. Както казва дъщеря ми, нищо не разбираемо не виждам. Просто има доста подводни камъни в така написано задание. Съжалявам за неразбралите деца, но борбата е затова, да отсее. Много кофти ситуация.

# 689
Не разбирам защо квесторите трябва да разясняват условията (те и по презумция не трябва да са химици). Единственият “проблем” със задачата, че е различна от сборника и някои ученици на т.нар. светила в МУ не са я знаели. Този “лукс” да се дават задачи от конкретен сборник го няма в така подценяваните провинциални МУ, както и в СУ. Вече даже и не знам защо всички се натискаме там? Ако така ще я почваме, какво ли ни чака още? Сериозно се замисляме вкъщи…

Общи условия

Активация на акаунт