Храната от гората - тема 2

  • 804
  • 5
  •   1
Отговори
  • Мнения: 23
Идването на пролетта и съживяването на природата ме подтикна да възобновя прекрасната тема. Еньовден е далеч,но по поляните вече има билки. Днес набрах доволно количество лайка. Много полезна както като чай- при възпаления на дихателните пътища, така и при промиване на рани,ожулвания и дори при облекчаване симптомите на хемороиди.
След десетина дена по южното Черноморие ще са готови за сладко зелените смокини. Не е особено трудоемко, нужно е само търпение да се изварят в няколко води,за да се махне горчивината. Ароматът му е неповторим!
Боровите връхчета мисля - преминаха. Освен в по- високите части на планините. Берат се внимателно,за да не се осакати дръвчето. Но път идва ред на белия бъз. Става освежителен и полезен сироп. Аз леко го газирам с няколко зрънца ориз.
Споделете за вашите природни "находки"? Всеки нов месец е нов източник на полезности. Само да имаш желание, време и възможност да си ги набавяш.

Старата тема

Последна редакция: пн, 19 май 2025, 13:22 от Не се сърди, човече

# 1
  • Стара Загора
  • Мнения: 537
Бъзовият цвят, освен за сироп или сок са много хубави и изсушени - на чай. Много добре действа при настинки - сгравя организма. А и е много ароматен.
Скоро четох за една комбинация за билков чай - изсушени листа от касис и листа от ягоди - полуачвал се чай с много приятен аромат на горски плодове. Само че не помня в кой период се беряха листата.

# 2
  • Най-красивата страна
  • Мнения: 12 918
Бял бъз и черен бъз.
Бял  бъз-събирам само в топли слънчеви дни.Знам ,че не трябва да се събират,ако е валял дъжд и са мокри.
Правя сироп.
Изсушавам за чай.
Черен бъз-събирам само добре узрели плодове.
Изсушавам за чай.
Правя сироп.

Диви ягоди-листа за чай.
Плодове за сладко.
Или замразени.

Глухарчета-събирм само цветовете.
Правя мед от глухарчета.

Мащерка
Лайка
Жълт кантарион
Подбел
Риган
Мента

Събирам  в гората,възможно по-далече от пътя и от населени места.Суша за чай.

Мащерка и риган ползвам и като подправки.

Боровинки-плодовете .Правя сладко ,сок или замразявам.
Малини-също.
Капини-също.
Събирам и листа,суша за чай.

Липа-суша за чай.

Манатарки
Пачи крак
Челядинки
Тези ги събирам сама.
Мариновам,суша,замразявам.


Сърнели
Булки-много вкусна гъба.Приготвям си я с краве масло.
С тези два вида много внимавам,защото имат силно отровни двойници.Винаги показвам на някой по-опитен гъбар какво съм събрала.

Коприва
Лапад
Замразявам

Шипки-суша плодовете и приготвям чай.
Майка ми прави мармалад.












# 3
  • Мнения: 1 554
Glace, как газираш сиропа от бъз с оризови зрънца? Миеш ориза и го пускаш в чашата ли?
И да е по темата, бъз за сироп бера винаги последната седмица на май месец, тогава е най-хубав и ароматен и не са почнали да падат цветовете. Тогава бера и една торба джанки и ги правя на туршия с млечен чесън.

# 4
  • Мнения: 23
Поставям цветовете от бъз във вода,добавям захар и лимонов сок или лимони на кубчета (ако са с ядлива кора, които купувам от Лидъл- нарязвам ги). Оставям две денонощия. Имам една огромна тенджера,в която варя сладко. Прецеждам през цедка и тензух. После разливам по бутилки - стъклени от литър. Събирам си от сокове. На една бутилка слагам две зрънца с ориз. Става резлив . Изпиваме го бързо и не знам как се съхранява за по- дълго време. Пропорциите са на око,а бъз бера на по- чисти места. Да не е около път храстчето.
Много искам да познавам повече билки,но знам само най- популярните. Правила съм крем с невен и мас,но сега намирам невен само изсушен от билковата аптека,а аз ползвах откъснати свежи цветове и не знам дали става с изсушен.
Ако някой има повече опит - ще се радвам да прочета. Убедена съм,че природата дава много възможности - и за храна,и за лекарство...

# 5
  • Мнения: 148
В агроаптеката имаше семена медицински невен, но когато реших да купувам, свършил. Има ли разлика широко разпространения невен и медицински невен?
И ние пием чай само от нас изсушени билки, имам два корена салвия и доволно си бера от тях. Чудех се за листата от къпина, но както казвате по-горе, че става, явно ще си набера.

Общи условия

Активация на акаунт