Медицинските работници, тяхното възнаграждение и условия на труд

• 16 747
  • 555
  •   1
Отговори
# 105
Спешни състояния са инфаркт, инсулт, белодробна емболия, кървене, гърчове, отравяне и т.н.
В спешното се мъкнат всякакви хора с всякакви оплаквания, включително коридорите на някои болници са пълни с панически атаки. Има си психиатри, съжалявам. Намирам го за много лоша практика, защото по- настойчивите губят може би последните минути живот на някого, който наистина има нужда от спешна помощ.

Много странно мнение. На базата на какво е написано? Ами те пациентите с паническа атака не знаят, че са с паническа атака! Мислят си, че са с инфаркт или инсулт. Затова има триаж, компетентно лице, а не самия пациент, да прецени спешността на състоянието. Ако триажната сестра прецени, че не става въпрос за спешно състояние, пациентът си чака, докато му дойде реда, тоест, след като са обслужени реално спешните състояния. В същото време медицинския персонал не може да игнорира пациента, защото ако е всъщност точно инфаркт или инсулт, медицинския персонал носи отговорност.

Аз още преди близо 25 години казвах, че проблемите са в системата, а не в отделните болници и индивиди. Толкова години минаха, нищо не се променя. За системата говоря. Има нужда от тотално реконструиране, но така е по-лесно.

Последна редакция: пт, 23 май 2025, 20:37 от abadjieva80

# 106
abadjieva80 тук пациентите не вярват на сестрата.  Те за доктор си настояват. Нищо,  че рана ангажираща кожа и подкожие не се обработва в спешно отделение,където има лекар, а с един бял лист се насочва към отделение, където няма дежурен лекар и се прави хирургична обработва и се полагат шевове от мед.сестра.  И пациентът не осъзнава, че лекаря е този, който трябва да свърши това. За пациента е достатъчно да му се даде лист и да се отпрати някъде. Понякога раните са такива, че аз и ти няма да тръгнем за спешно отделение и дори няма за шев. Но това не е видяно в спешно отделение,  защото превръзката, която е направена в къщи,  не е отворена. И такива случаи има.

# 107
  • Melmak
Личната ми лекарка е в поликлиника, има договор с дежурен лекар, който идва нощем и почивните дни. На 1 май се контузих малко и отидох поне за тетанус. Ама този мач сме го гледали, купувам си игла, спринцовка, ваксина и тичам при дежурния. Сама се бях промила, нищо не ми промиха. Нямаше сестра, лекарката ме ваксинира.

До сега бял лист в спешното никога не са ми давали. Иначе съм съгласна, че хората с панически атаки не знаят, че е това. Често тези състояния се бъркат с инсулт, инфаркт.

# 108
Хечи, какво е това спешно, в което отиваш с игла и спринцовка в джоба?
Айде стига,  нали в София живееш.
Ако е истина, тотално се отчайвам вече.

# 109
hechicera този бял лист е неофициален документ. Съдържа име на пациента и към кой лекар специалист е насочен. Например отиваш в спешно отделение с травма на глава. Дежурния лекар там попълва името, регистрира те в системата,  назначава рентгенова снимка на череп и с направената снимка те насочва към хирургия. Ако нямаш придружител санитарка е с теб. Лекарят хирург те преглежда и попълва в листа диагноза,  терапия или ако трябва да те хоспитализира клиничната пътека. Въз основа на това се издава направление за болница или амбулаторен лист за личния лекар. 
Пациенти с травми на крак, ръка като ги разпитаме се оказва,  че са пострадали преди 2,3 дни, правили са компреси с ракия, печен лук, оцет и като се увеличил отока и в спешно.  Лекарят обаче там, не ги разпитва.
happy doc аз разбрах,  чеhechera пише за практика на личен лекар.  Те обаче трябва да имат лекарства и консумативи в спешния шкаф. Нали всеки месец получават от касата пари за всеки записал се при тях пациент.

# 110
  • Melmak
Хечи, какво е това спешно, в което отиваш с игла и спринцовка в джоба?
Айде стига,  нали в София живееш.
Ако е истина, тотално се отчайвам вече.

Не е спешно. Дежурен кабинет на личен лекар в софийска поликлиника.

# 111
Е пак е кабинет и трябва да има елементарен консуматив.

# 112
  • Melmak
Е, и аз така мисля.. ама няма.

Димис, сигурно има такива пациенти, не ми го побира ума защо ще се нараниш и ще седиш с лук и зелеви листа на крака3 дена. Обаче съм чувала стари хора даже да си препоръчват такива лекове. Все пак тая ортопедия, учене сто години са нищо пред силата на зелевия лист. Майка ми от страх да не се оперира спеше с лук на петата. Накрая пак се оперира, де. Не помогна ни лук, ни зеле!

# 113
Абе те антикоагуланта си спират след 3 байпаса, щото чули, че чаша червено вино върши същата работа ( това млад пациент ) ти говориш за лучени компреси на рана.
Хората са толкова невежи, толкова безхаберни, че някои верно Господ ги пази.

# 114
  • София
Спешни състояния са инфаркт, инсулт, белодробна емболия, кървене, гърчове, отравяне и т.н.
В спешното се мъкнат всякакви хора с всякакви оплаквания, включително коридорите на някои болници са пълни с панически атаки. Има си психиатри, съжалявам. Намирам го за много лоша практика, защото по- настойчивите губят може би последните минути живот на някого, който наистина има нужда от спешна помощ.

Много странно мнение. На базата на какво е написано? Ами те пациентите с паническа атака не знаят, че са с паническа атака! Мислят си, че са с инфаркт или инсулт. Затова има триаж, компетентно лице, а не самия пациент, да прецени спешността на състоянието. Ако триажната сестра прецени, че не става въпрос за спешно състояние, пациентът си чака, докато му дойде реда,
На базата на разкази от първа ръка. Аз живея в България, да уточня.
След като са диагностицирани, знаят, че надали е инфаркт. Настояват си, врякат как ще умрат и лекарите не ги поглеждат, сестрите не разбират и искат да ги уморят, правят сцени и някой се прежалва да им бие една инжекция. Някои си ги знаят и поименно, защото са редовни посетители.

Зелевите листа обаче работят при мастопатия. Не знам как и защо.

# 115

Много странно мнение. На базата на какво е написано? Ами те пациентите с паническа атака не знаят, че са с паническа атака! Мислят си, че са с инфаркт или инсулт. Затова има триаж, компетентно лице, а не самия пациент, да прецени спешността на състоянието. Ако триажната сестра прецени, че не става въпрос за спешно състояние, пациентът си чака, докато му дойде реда,
На базата на разкази от първа ръка. Аз живея в България, да уточня.
След като са диагностицирани, знаят, че надали е инфаркт. Настояват си, врякат как ще умрат и лекарите не ги поглеждат, сестрите не разбират и искат да ги уморят, правят сцени и някой се прежалва да им бие една инжекция. Някои си ги знаят и поименно, защото са редовни посетители.

Зелевите листа обаче работят при мастопатия. Не знам как и защо.
Отново да кажа, че не пациентите са виновни, а системата. Само в България ли има хора с паник атаки, които ходят в бърза помощ!? Ами не, но има система, която ги отсява още в самото начало.  Много неща трябва да се променят, но така е по-лесно.
Горещ душ върши същата работа при мастопатия.

# 116
Личната ми лекарка е в поликлиника, има договор с дежурен лекар, който идва нощем и почивните дни. На 1 май се контузих малко и отидох поне за тетанус. Ама този мач сме го гледали, купувам си игла, спринцовка, ваксина и тичам при дежурния. Сама се бях промила, нищо не ми промиха. Нямаше сестра, лекарката ме ваксинира.

Ако сме се наранили сериозно с предмет, който е бил заровен в почвата, тогава има смисъл от такава инжекция според нашата лична. Иначе не. И не е ваксина, а антитела тетанус. Няма смисъл от ходене по поликлиники и болници, може някаква съседка мед.сестра да я направи и дори сами можем! Неслучайно публикувах 2-3пъти правилата в темата за грипните ваксини.

# 117
  • Melmak
Нямам съседка мед сестра, нито съм обучена да бия каквито и да е инжекции.

# 118
В Англия няма такива "екстри".
Отиваш при когото се паднеш. За мен не е редно и създава неравенство. Едни пациенти са обгрижвани повече, защото са с избор на екип, а не трябва да е така. Трябва всички да се третират еднакво.
В Англия и други екстри няма.
Тук например с ДЗО получавам почти всичко каквото си поискам. Записвам си час за невролог за следващия ден и получавам супер качествено лечение и диагностика. Имам и други примери.
С направление от ЛЛ за мамография в 9 ч. сутринта си записах час за 12:40 същия ден на два км от жилището ми. Пак супер обслужване. Резултатите онлайн, ясно и точно.
Ако лекарят ми не работи със ЗК (както е моят мамолог) си плащам всяка година по 50-80 лв контролен преглед и съм спокойна.
Ако нямам направление за изследвания влизам в предпочитана лаборатория и си правя каквито си искам изследвания, срещу 30-50лв.
Това има ли го в Англия?
Ама в МД било мръсно. Ами мръсно ще е, защото там са длъжни да приемат всички родилки - осигурени, неосигурени, без значение. Що не идат да раждат в Токуда хах.
Това в другите страни има ли го... Да не плащаш за здравето си и да получаваш безплатно лечение? Е, при нас го има. Неосигурените от махалата са електорат, и раждат често...

# 119
Във Великобритания го има абсолютно същото, че и много по-качествено, но и цената е многократно по-висока. За частно медицинско обслужване говоря.

Общи условия

Активация на акаунт