Медицинските работници, тяхното възнаграждение и условия на труд

• 16 004
  • 555
  •   2
Отговори
# 15
  • Melmak
Според мен хепи док до обобщи добре. В частните болници има изисквания, значимо е човешкото отношение към пациента. В държавните отношение няма. Виждала съм в Пирогов как се бутат 50 лв дневно на сестрата да обслужва неподвижен пациент. Иначе не го поглежда.

Наш приятел от Видин каза, че не смее да остави жена си да ражда в тамошната болница и за всичко я вози до София. Тук ще ражда, защото там ги е страх!
Ясно е, че медицинската грижа е на много по-ниско ниво в малките и не толкова малките градове.

Правих си платена операция на очите в частна клиника. Ами няма какво да говорим, отношение, база, коректност, точност.
Мм се наложи да се оперира с ужасна диагноза и болничен не искаха да му дадат. Втора операция - пак същото, не си хоспитализиран, няма болничен. Това няма пряко отношение към заплатите на персонала, но е пример за отвратителната система.
Според мен е много обезкуражаващо да работиш на такова място, дори да бъдеш съвестен и да се грижиш за пациентите добре. Накрая има толкова нередности навсякъде, че сигурно всеки ден е мъка да си служител там.

Липсата на медицински персонал е от години и се знае, но нищо не се прави. В медицинския колеж има и една специалност медицински козметик. Помислете дали завършилите тази специалност взимат колкото една мед сестра?

Лекарите емигрират много и ги разбирам, тук просто е подигравателно да получават като млади специалисти тези заплати. Да, с годините могат да изградят практика, частни кабинети или да печелят от операции, но в началото е много трудно за тях.

Без медицински сестри не може да съществува здравната система, но там е омагьосания кръг на това, че заплащането е ниско и качеството на обслужване е същото.

# 16
Ето това най- много ме дразни в колегите. Ами елате в частната  болница, ще ви дават много добри пари, ама ще трябва и работа и отговорност и отношение към хората.

Не само. Моя позната медицинска сестра, както се оплакваше от ниската заплата в общинската болница, така и отказа да отиде в частна за повече пари, защото нямало да може да си следи сериалите в работно време, нито да пуши.
Но това са старите кадри, които може да са много компетентни, но си влачат соц навиците. Имах наблюдения през последните години в същата общинска болница и то в няколко отделения. Освен че бяха ремонтирани и се бяха постарали да ги направят по-приятни за престой (вярно, не чак като частните), но и персоналът беше много любезен. Главно млади момичета и момчета, повечето студенти. Учтиви и работливи. Ако е имало по-серт сестри, то са били по на възраст.
Лекарите всички бяха много вежливи и не са си позволявали да си просят допълнително заплащане. Вярно, някои от по-възрастните правеха леки намеци по навик, но само намеци, които спокойно можеш да си пуснеш покрай ушите.
От познатите ми лекари един бедстващ няма. Всички заработват добре, стига да не ги мързи. Вярно, работят на по 2 и 3 места, но имат тази възможност и се възползват. И печелят.
При сестрите положението не е толкова розово, колкото и да са платени, все е недостатъчно.

# 17
hechiera съгласна съм.
Много често чета упреци из форуми и сайтове да нямало държавна поръчка медицина след като "и без друго емигрирали".
Страхотна идея, съвсем да останем без лекари.
Мисля, че масово хората въобще не са наясно какво говорят.

# 18
Има причини хората да искат да работят в държавни болници, независимо от парите. От първо лице мога да го потвърдя. Първо - призвание, колкото и да е странно на фона на цените на всичко, второто е достъпът до лечебно заведение за близки. Всички знаем какво се случва в големите градове, как при криза няма свободни болнични легла, знаем какво беше в Ковид и как обикаляхме, за да намерим свободно легло. Основните пари се печелят на други места, но това е и до енергия, докато си млад ще работиш 6 дни в седмицата от сутрин до вечер, не вечно обаче. В един момент човек разбира, че здравето и времето са по-ценни.

# 19
  • София
Само да кажа, че бебетата, примерно, при проблем ги карат знаете къде. Смазаните - във ВМА и Пирогов.

Аз лично, като потребител на услуги, гледам да постигна някакъв баланс. Да, частните клиники са красиви, всички са любезни и усмихнати, лъскавко, чистичко, НО от моя опит специалистите невинаги са най- добрите. Млади, амбициозни, без опит обаче и бъркат.

От позицията на малко по- близък поглед - скатаването ги има и в частните болници, просто там обезпечават добре и не си личи. Също така, не е тайна, че в много болници се изписват допълнителни и ненужни изследвания. А тези, които работят по ЗК, профитират много от пътеките.

Да, съгласна съм за призванието. При лекарите все пак го има и това. Което е добре, защото много голяма част от населението не може да си позволи да се лекува само на частно.

# 20
  • Тра-ла-ла
Кой ви излъга, че в частните клиники и болници има отношение към пациента?! Е, има....финансово. Всички сме касички прасенца на конвейра. Мина това време когато си плащаш/доплащаш, но си спокоен, че получаваш нещо насреща. Потресаващи случки съм имала. Масово е спаднало нивото на услугите, няма контрол, лекари осъден няма.

Колко лекари тъчат на 2 стана?! Ако са добри - ще са добри и в държавната, и в частната болница.

# 21
Разбира се, че има отношение. Мен ми се наложи операцийка на един липом наскоро в частна болница и макар и през здравна каса, всичко беше перфектно като отношение и престой. Хирургът аз си го бях избрала, също нямам забележки.

# 22
  • Melmak
Разбира се, че в частните отношението е по-добро. Всеки говори от опита си, вероятно има и кофти случки, като навсякъде. Със сигурност частното лечение е скъпо, не е достъпно за всеки. Моето мнение е, че на много места се злоупотребява - в държавните точат клинични пътеки, в частните си плащаш сам.

# 23
  • София
Аз пък имам точно обратния опит. В частна клиника с много добри цени ме минаха набързо, а намерих по-добър алтернативен вариант на проблема не само като цена, а и като решение - в държавна болница.

# 24
  • Тра-ла-ла
Частните клиники/болници също работят по клинични пътеки
Моето мнение е, че на много места се злоупотребява - в държавните точат клинични пътеки, в частните си плащаш сам.

# 25
А най- голямата заблуда на хората е, че  в държавната  болница няма плащане.
Има, само че на ръка и директно в джоба на хирурга. ( това го пиша ,като пациент).
Къде ще ви направят коремна, ортопедична или друга операция без да платите ?
И да, в частните болници също има клинични пътеки, но често се налага и доплащане.

# 26
Къде ще ви направят коремна, ортопедична или друга операция без да платите ?

Стига де, не всички лекари са корумпирани.
На мен са ми правили операция в нашата общинска болница – една стотинка в повече не съм дала освен пациентската такса.
Брат ми претърпя тежка сърдечна операция в „Св. Георги“ в Пловдив – също никой никакви пари не е поискал.
И други членове на семейството са лежали в болница заради различни болежки – същата работа.
Само един лекар правеше намеци на майка ми, но се направихме на неразбрали и не го огря.

# 27
  • София
Съгласна съм със Сийка. Много пъти са крепили мой роднина, какво ли не му правиха. Носихме щедри почерпки, защото хората без да им плащаш, се грижеха и направиха всичко възможно. Не е имало намеци.
Да не говорим, че понеже беше рекурентно, единия път му преляха, без да успеем да намерим банки. Те нямат право да откажат по принцип. Освен ако просто нямат нулева отрицателна.
Моята половинка също не взима подкупи. Може би затова не сме се замогнали Joy

# 28
  • Melmak
Преди години нямаше таван за избор на екип. Майка ми лежеше в Иван Рилски в София. Не са искали подкуп за операция. Обачеее лежи жената с болки ужасяващи, нищо. Един ден да я оперират, втори ден, не, няма час. Една седмица мъка. Накрая ни казаха, че избереш ли екип, дават час за операция. Ти да видиш, 2010 година, 2500 лв плати баща ми. На следващия ден майка ми я оперираха. Не е подкуп, избор на екип е, но ако не си платил за него, ще си мреш там. Да не говорим как се държаха с пациентите и какво беше, но лекарят беше добър и спаси майка ми. Наистина втори живот живее.

# 29
Как'Сийке операцията по време на Въжев или Начев беше?

Общи условия

Активация на акаунт