Медицинските работници, тяхното възнаграждение и условия на труд

• 16 804
  • 555
  •   1
Отговори
# 120
Да, знам.
Защо мислиш че е по-качествено?

# 121
Да, знам.
Защо мислиш че е по-качествено?
Защото е. Обективно.

# 122
Ако някой харесва българското здравеопазването значи хабер си няма как е в уредените държави. То голямо предимство да ходиш в лабораторията и сам да си назначаваш изследвания. И после? Кой ти ги интерпретира? Всеки се прави на доктор.

# 123
Димис, сигурно има такива пациенти, не ми го побира ума защо ще се нараниш и ще седиш с лук и зелеви листа на крака3 дена.

Защото масово са без платени здравни осигуровки и ако потърсят лекарска помощ, то е само в Спешно отделение.
И понеже често случаите са вече прекалено усложнени, а лекарите не могат да възкресяват починали, за благодарност вземат, че ги набият.

# 124
Не са виновни само хората, че се сами си пускат изследвания, у нас особено от пандемията насам масово изчаткаха.

Като тръгнаха есента на ясла децата постоянно ме съветваха да се запасявам с лекарства, питам с какви точно, че нито сме боледували, нито знам какво ще се случи, и почват един списък и теории като възникне ситуация.

В градината персонала са същите - давайте им нещо поне събота и неделя. За тях там супер спешна ситуация е и 37,1 температура...

Личния му викам ако може да съобразим сироп и с вкуса на децата, че черните не искат, отговор е - да не съм аптекар да ги знам по цвят

Един път вземане от вена кръв, втори път изписват след 4 дни при чекване на втора пътека + снимка на бял дроб
Отказах кръв от пръста, след като изследванията от преди броени дни са на здраво дете.
 7 пъти в рамките на месец се проследява от педиатър и категорично няма, индикация за нещо с дишането, защото  пътеката така включва рентген. Пак питам педиатър нужно ли е, категорично - не,  добре - отменете я тогава, отговор - не мога в момента съм консултант от друго отделение
Отивам на рентгена, едно момче почва да казва на 3 годишно да гледа лампичката насреща, детето - мама, тук
Връчих листа на рентгена и му казах да си го описва все едно е снимал, взех си детето и си тръгнах.
За насрочена операция рентген, разбирам, но за продължаващо лечение още 3 дни на антибиотик, за пълнеж в документацията по пътеката - не

# 125
  • София
Абаджиева, всички говорим за системата, не за лекарите. Има и търгаши, разбира се, но повечето неща произлизат от системата.

Също съм съгласна в ФБ, че тук въпреки всичко здравеопазването е по- достъпно. Мога да направя сравнение и с друга държава, където първо чакаш поне седмица за час, нищо че си с бронхит и накрая ти изписват бонбони.

Наскоро жената на един познат, който има афинитет към лъскавото и хубавото отношение (усмивки за парички), бяха я трансферирали от Надежда в МД.

Лекарствата не са бонбони. Някои са гадни на вкус, такъв е животът, не може всичко да ти е сладко и "по вкуса".

# 126
За спешната помощ - там държавата се е прецакала отдавна.
Докато хора без здравни осигуровки се лекуват за сметка на тези дето плащат и търпеливо чакат да ги приемат така ще е.
И между другото в събота и неделя с каквото и да е спешно състояние няма къде да отидеш (дори да е паник атака пък да си мислиш, че е инфаркт), повръщане, остър цистит - ако чакаш личният в понеделник да отвори може и да пукнеш до тогава.
Никога не съм била връщана от спешен кабинет и винаги всички са били обслужвани по "триажната" система (ама това в Германия).

# 127
Това въобще не е вярно. В събота и неделя и въобще извън работно време всеки ЛЛ има сключен договор с обслужващо денонощно здравно заведение. Това в България.
....И между другото в събота и неделя с каквото и да е спешно състояние няма къде да отидеш (дори да е паник атака пък да си мислиш, че е инфаркт), повръщане, остър цистит - ако чакаш личният в понеделник да отвори може и да пукнеш до тогава....

# 128
  • SA
По принцип от много време не пиша често във форума, особено пък по теми, свързанни с медицина, но тази не можах да я подмина. От гледната точка на човек, работил дълги години в здравната система, дори от времето преди въвеждане на здравната каса, ми се иска да споделя мнението си.
Положението в момента с отделенията, които лекуват тежки заболявания и най-тежко болните, е направо критично. Тези случаи се поемат основно от отделения в държавни болници, защото никоя частна болница не желае да си позволи да лекува пациенти, чийто финансов резултат в края на лечението излиза на минус 100 000 лв. Напълно съм наясно, че ще бъда оплюта тук от някои съфорумци, които считат, че личния им опит със здравната система е абсолютната реалност (както прочетох мнения, че лекарите масово карат коли за 200 000 лв Flushed).
Но истината е, че здравната политика в БГ с възможността за съществуване на хиляди частни болници, които работят със здравната каса и насочват дейността с към добре заплатени дейности и възможност за отказ да лекуват тежко и скъпо струващи болни, доведе до това положение.
Аз работя в детско интензивно отделение в една от най-големите болници в БГ и трябва да ви кажа, че през последните месеци ние едва смогваме да направим график, особено за сестрите, при условие, че някои от тях работят на график и половина и млади лекари, започнали специализация при нас са буквално задължени да дават и дежурства като сестри. За заплати няма да пиша - не следя стачката на транспортните работници, но от няколкото прочетени статии по темата ми направи впечатление, че те получават повече пари даже и от по-младите ни лекари. Не зная защо се счита, че лекаря може да работи на 3 места и да получава прилично заплащане. Ми то всеки човек може да отиде да работи на 3 места. Какво е качеството на живот на такъв човек и дали няма да стигне до burnout след няколко години и това разбира се ще се отрази на общуването му с хората? Не смятам за уместно да се съпоставят заплати на лекари, сестри, ватмани, служители в ЛИДЛ и каквито и да било други професии. Прост пример - една медицинска сестра учи 4 години, след това има период, в който се квалифицира, за да бъде адекватна и да може да се справя с всичко, което е нужно. Ако работи в нашето отделение например, тя ще работи почти всяка събота и неделя, на национални празници, ще има по 7-8 нощни дежурства. Отпуска ще й се разрешава по 1-2 седмици лятото и зимата. И заплатата й няма да надвишава 3000 лв. (а моята като завеждащ отделение е средно - реално получавани пари 3500 лв). Напълно ми е ясно защо нови сестри ние нямаме и няма да имаме. И тук отново да спомена, че ние сме отделение, което поема всички тежки педиатрични случаи в цяла южна България.

# 129
Ако някой харесва българското здравеопазването значи хабер си няма как е в уредените държави. То голямо предимство да ходиш в лабораторията и сам да си назначаваш изследвания. И после? Кой ти ги интерпретира? Всеки се прави на доктор.

Има референтни стойности.

# 130
Ами от медицинския в Хасково всяка година излизат по 60 сестри, 30 акушерки и 30 рехабилитатори, от всички тия, по две от випуск могат да се вредят да работят като сестри, другите са продавачки по бутиците. И не, че не искат, където и да попитат, нямало свободни места, нямат претенции нито за отделение, нито за град, нито за смени, за нищо.

# 131
Това въобще не е вярно. В събота и неделя и въобще извън работно време всеки ЛЛ има сключен договор с обслужващо денонощно здравно заведение. Това в България.
....И между другото в събота и неделя с каквото и да е спешно състояние няма къде да отидеш (дори да е паник атака пък да си мислиш, че е инфаркт), повръщане, остър цистит - ако чакаш личният в понеделник да отвори може и да пукнеш до тогава....
Вярно е. В нашия град такъв неотложен кабинет няма. Личните лекари работят масово от понеделник следобед до петък на обяд.
Kameloth разбирам всеки написан ред и вярвам, че е така.

# 132
  • SA
Ами от медицинския в Хасково всяка година излизат по 60 сестри, 30 акушерки и 30 рехабилитатори, от всички тия, по две от випуск могат да се вредят да работят като сестри, другите са продавачки по бутиците. И не, че не искат, където и да попитат, нямало свободни места, нямат претенции нито за отделение, нито за град, нито за смени, за нищо.
Bubolina, прати ги тези сестри при нас, ще ти дам лични координати да се свържат с мен. Стига да са мотивирани да работят, ще започнат веднага работа, гарантирам. Щото последната сестра, новозавършила, дойде на едно дежурство, то се случи, че приехме бебе с нарушено дишане и нужда от реанимация. На сутринта момичето заяви, че не иска да работи при нас и започна работа в частна болница за повече пари и по-лека работа.
Кола аз даже нямам, ходя на работа с влак и вероятно за много хора това е е неразбираемо, ще кажа само, че в здравната система все още работят хора - сестри и лекари, които просто си обичат работата и въпреки мизерното заплащане продължават. След 10 години няма да има и един такъв служител. Не зная как ще продължат нещата тогава, но и дано няма нужда проблемите да ме засягат.

Последна редакция: сб, 24 май 2025, 15:55 от Kameloth

# 133

Има референтни стойности.
Да, има референтни стойности, но когато примерно, витамин Б12 е в средата на референтните стойности се появява съфорумец/ка, който ти казва, че са ниски и трябва да приемаш повече Б12. Добре, че е водоразтворими витамин, но Д, А и тн не са…

# 134
Не е много хубаво само на референтни стойности да се оправя човек... Те дори не са едни и същи във всяка лаборатория, ами се оказва че те си решават какви да ги напишат, според каквото прочели някъде си. За едни и същи показатели лично съм виждала в различни лаборатории в пъти разлика в тия референтни граници.  Много е тъпо, защото често ЛЛ не пращат на специалист за нещо а назначават те изследване - после хвърлят едно око и виждат референтните и заявявят че е добре. А ако ги види специалист тия стойности, не винаги би казал същото. Е тогава как всеки ще си ги тълкува сам?
Много има за промени в цялата ни здравна система, за заплати е най-лесно да се говори че пари лесно се сравняват и всеки иска повече от на другия...

Общи условия

Активация на акаунт