Медицинските работници, тяхното възнаграждение и условия на труд

• 16 731
  • 555
  •   1
Отговори
# 375
  • Варна
Моля ви се, спрете да цитирате тези чаршафи.

# 376
О, аз и сега 160 за фризьор не давам и няма да дам. 20, и то 2 пъти годишно. При положение, че съм давала за преглед при лекар 50 лв, без направление, колко да дам на фризьора? Не е толкова сложно да подстригваш, правя го.

Последна редакция: вт, 10 юни 2025, 12:17 от laurentin

# 377
  • Пловдив
Няма нужда Вие да връщате някого към реалността. Когато нуждата "опре до кокал", госпожата ще преосмисли приоритетите си дали да даде 160 лв за фризьор, или за колпоскопия.

Доколкото разбрах, жената се притеснява не толкова от таксата на колоноскопията (не колпоскопия, което е гинекологично, а от изследването на червата влизайки с "маркуч" в тях), колкото от съпътстващите рискове. В момента не мъжа ми му предлагат гастро-и колоноскопия в едно, и той се притеснява - от упойката и други подобни рискове. А като подготовка ти дават цял ден да изпиеш интензивно няколко бутилки с гадости, от които майка ми, като й го правиха, повръщаше. Но пък като се налага, и колоноскопия ще се направи, няма начин да ти видят дали имаш полип или нещо друго.

160 лв за фризьор не ми се коментира, но ще го направя - извинявам се на фризьорите, че ще прозвучи грубо, но това е пълна простотия. Няма начин да дам толкова, не виждам каква добавена стойност ще получа. Такава сума за фризьор е само за дами, които се чудят къде да си похарчат излишъка от пари и да получат "мета удоволствие" насреща.

# 378
Тук някой спомена за 160 лв на фризьор дал. На частен преглед при лекар е по-малко.
Да си вдигне лекарят таксата, тогава. Щом ерудити се мерят по фризьорки, няма какво друго да се добави.

как се изкривяват нещата, чак до обръщане наопаки!!!

на една потребителка й се стори скандално много, че цената на колпоскопията била 160 лева, затова й изтъкнах, че една фризьорка взима същата сума за несравнима по квалифицираност и отговорност работа.
тоест, да не мисли изобщо, че това е много, защото е малко.
Не ми е скандално много, но беше в отговор на предишен пост как едва ли не мизерстват. Не, не мизерстват. Бъдете спокойни.
Аз съм госпожа, на която допълнително здравно осигуряване й покрива всякакви прегледи, тъй че ми е все тая. Може и двойно да ми поиска, няма проблем...

# 379
Парите са от осигуровки, да, разпределяни от здравна каса, но срещу извършена дейност. Трудът е положен, отчетен и проверен дали е положен и одобрен от същата тая здравна каса. Каквото са изработили, това получават. Та няма "леж, па еж", синекурно.
Профилактична колоноскопия по гайдлайни се препоръчва веднъж на 10г след 50 г възраст без наследствена обремененост и по-често и от по-рано при налична такава. Та всеки сам си преценЯ, както беше лафа  по ковида.
Преди 2 г ходих на профилактична гастро и колоно. По мое желание, без да съм мазохист. Без анестезия. Е, не беше приятно, нито подготовката, нито изследването. Ей ме на, жива съм, без усложнения. Като се има предвид, че усложненията по правило са при нашего брата. Един друг процес, хванат късно, води до далеч повече "неприятности", да не кажем друго. Както във вица за прасето, на което гледали на кафе.
Качествата, които се изискват за адекватна работа като лекар не се измерват с числата на приемните изпити.
И, ъъъ, да, на фризьор не ходя. Преживявам си прекрасно вече 55г без. Нито време, нито излишни пари, нито вътрешна потребност.

# 380
Не трябва да се противопоставя на първо място съсловието срещу пациента, не там започват проблемите.
Не всичко опира до парите, хората вече разполагат с информация на един клик, търсят точно диагностициране, ценят си времето и се стремят да си планират посещенията при лекаря.
Аз смених лекар за годишен рутинен преглед - добър диагностик, некомерсиален със символично за хирург заплащане, добър човек, но с безкрайно чакане  въпреки записан час и издирване вече ми беше невъзможно.
По-младият лекар с двойно повече такса за преглед, но организиран до минутата ми допадна повече. За кратка диагностична интервенция избрах пак по-организирания, много зает, но в уречения час ме взе сестрата, доктора си беше в готовност в залата, свърши си работата и всеки си продължава...

Последна редакция: вт, 10 юни 2025, 13:11 от Щефи

# 381
Абе хора, какво ни става, че се сравнява ценоразписът на фризьор с този на лекар??

Добре де и аз да се изкажа по въпроса. Според мен фризьорите може и 1600 лв да искат за прическа, обаче тук решението е мое и ще мина без тази прическа, не ми е нито зор, нито належащо, и чисто и просто няма да дам тези пари, нали? Няма да умра, я..
Докато ако лекарите искат 1600 лв или 160 000лв за операция наложителна или друга процедура, за да има качествен или изобщо живот човек...тук какъв  е изборът??

Та мисълта ми е че това е най-грозният бизнес, този и фармацевтичният.

Не виня лекари и фармацевти лично, ами системата и схемите. Да си спаси човекът живота е редно да има начин и без да се загробва със заеми или да търси дарения. А това, че има и лекари, които не те гледат като пациент, ами клиент и гледат да те издрусат без да им мигне окото...грозно, много грозно. После как да има доверие човек е

ПП: пожелавам на всички, които практикуват медицина: Не забравяйте да бъдете човеци!

Последна редакция: вт, 10 юни 2025, 13:33 от InYan238

# 382
Ми това е! Болниците са търговски дружества, амбулаторните практики също. Сметките трябва да се платят. Данъците, осигуровките... всички са търговци, хем регистрирани по закон като такива. И някой се оплаква, че кипяла търговия?! Ми то по регламент е така!
След като се наложи виждането, че храмът трябва да е търговско дружество, как да е?!
Цялата система е погрешна! И докато е такава, така ще е. Търговски практики, манифактурка и конвейр.

# 383

Доколкото разбрах, жената се притеснява не толкова от таксата на колоноскопията (не колпоскопия, което е гинекологично, а от изследването на червата влизайки с "маркуч" в тях), колкото от съпътстващите рискове. В момента не мъжа ми му предлагат гастро-и колоноскопия в едно, и той се притеснява - от упойката и други подобни рискове. А като подготовка ти дават цял ден да изпиеш интензивно няколко бутилки с гадости, от които майка ми, като й го правиха, повръщаше. Но пък като се налага, и колоноскопия ще се направи, няма начин да ти видят дали имаш полип или нещо друго.

160 лв за фризьор не ми се коментира, но ще го направя - извинявам се на фризьорите, че ще прозвучи грубо, но това е пълна простотия. Няма начин да дам толкова, не виждам каква добавена стойност ще получа. Такава сума за фризьор е само за дами, които се чудят къде да си похарчат излишъка от пари и да получат "мета удоволствие" насреща.

Написах колпоскопия, защото потребителката в цитирания текст пише за колпоскопия. И няма нужда да ми обясняваш що е то колоноскопия. Минали сме и през колоноскопия, и гастроскопия, и изследване с контраст. Не е това същността на дискусията.
Благодаря за голямото ти желание да коригираш и анализираш коментарите ми!

# 384
В нормалните държави процентът на здравните осигуровки е много по-висок, за принципите, манталитета и организацията да не говорим... Както и цялата ни БГ работа ние сме 100 години назад и 50-60 встрани.
Моя приятелка в ЮК (с рак) са я питали иска ли да ѝ се осигури транспорт за лъчетерапията. Тук е доста по-различно.... Но пък имаме някои екстри, които там няма.

# 385
  • Пловдив
Ами не е така - пише "колоноскопия", върни се да прочетеш. Пише го и в момента.

laurentin - "А ето сега 2 лекари ми казват, че трябва да направя колоноскопия, за да търсят причина за мои болки. И не смея да отида без да се замисля. Ами ако сбъркат, ако нещо се случи, ако не направят както трябва манипулацията, ако нещо се обърка с анестезията....

Написах колпоскопия, защото потребителката в цитирания текст пише за колпоскопия. И няма нужда да ми обясняваш що е то колоноскопия. Минали сме и през колоноскопия, и гастроскопия, и изследване с контраст. Не е това същността на дискусията.
Благодаря за голямото ти желание да коригираш и анализираш коментарите ми!

# 386
Svetlana Manoleva, за пост 369 иде реч.

# 387
  • Out of the Mix
Инфлацията е повсеместна.
Всичко поскъпва "тихомълком".
Някои неща очеизвадно, други със стотинки, лев, два, но се трупа.

Какви фризьорки и подстрижки за 180 лв.?

Това е офф-топик, но го използвам да кажа, че всеки си ценообразува, както си иска.
Парадоксът е, че се намират всякакви глупаци, плащайки за нещо 10-торно по-скъпо от нормалното, мислейки си, че по този начин получават "услуга", или са нещо повече от другите, имайки пари и можейки да си позволят. И аз имам, но изключително мразя да ме правят на глупак, не знам за вас.

Втори офф-топик - не са познали, че 15-20 лв. ще им давам за череши.
Чакам да паднат на цената на ягодите около 5 лв. за кг. и тогава, иначе има друг избор бол, купих иначе 2-3 пъти, повече не засужават.

Здравеопазването е скъпо и няма как да е друго яче иначе.

В БГ куца профилактиката и огромната част от населението чака да го заболи нещо, или да няма накъде повече, за да потърси мед. помощ, а всичко трябва да тръгва от превенцията.

Пример със стоматолозите - не просто да са добри в манипулациите, а да учат пациентите си на превенция и профилактика, ама тогава няма да има пари, защото няма да правят скъпоструващи интервенции. Има хора с много проблемни зъби, от една страна е ген, но по - скоро занемаряване.

Последна редакция: вт, 10 юни 2025, 14:12 от Revoker

# 388
  • София
Може ли да сравним здравните осигуровки при нас и в другите държави? Нашите, ако не се лъжа, са от служител и работодател общо 8%. Колко повече плащат в другите държави?

# 389
При тая система в момента и това ниво на контрол, не е проблемът в осигуровките. Ако събират повече а другото остане същото, просто ще има повече пари с които се злоупотребява. Други неща трябва да се променят първо, това че у нас били ниски данъците и осигуровките не знам дали още го вярва някой, камо ли че ни е основният проблем.

Общи условия

Активация на акаунт