Медицинските работници, тяхното възнаграждение и условия на труд

• 16 728
  • 555
  •   1
Отговори
# 390
  • Варненска клюкарка
Относно мнението от предната страница смятам че няма чак толкова глупави хора, които да не знаят че ако не посещават редовно зъболекар, зъбите им ще се развалят, но услугата се плаща и то не евтино. Не съм сигурна колко покрива касата, от години не съм си виждала онова синьо книжле, дето май беше само за една услуга годишно, че и не я покриваше цялата.

В Германия са 13-14% вноските но имат 25-26 ЗК. Брат ми се лекува в Гемания- общо 5 операции- по 2 на стави, очи и една с робот на вътрешен орган. За ставите му дадоха огромни болнични по 4-5 месеца, изпратиха му вкъщи специален стол за рехабилитация, дълго посещаваше и някакви процедури. Една от операциите беше  с усложнения и го изпратиха на нещо като санаториум.... Зъбите си също оправя в Гемания, лекарствата които пие също са му по здравна каса, за тях доплаща само 5 евро, но тука и тройно да ги вдигнат осигуровките за здраве, ефекта ще е само, че ще има повече за крадене. Някакви хора облечени във власт много обичат да дрънкат по телевизора как трябва да се вдигнат осигуровките, при условие че дори сега не успяват да съберат всички които се дължат, но истината е че за пациента нищо няма да се промени, за медицинския персонал на ниското ниво също.
Ножицата в заплатите на лекарите в Германия не е като при нас- специализантите може да започват с една заплата колкото на автобусен шофьор, но на 4-5та година получават двойно т.е. над 5500 евро и образованието им е несравнимо по-добро от нашите учащи се тука. Всички, които не могат да си намерят специализация у нас, рано или късно поемат към Германия. Доколкото знам условията за специализации в скандинавските страни са още по-добри, защото получават екстри и за семействата си, ако пристигнат с такива, но за там трябва да учат език, а немския доста от студентите по медицина го говорят, остава им да издържат изпитите в Германия  по изискванията за езиковото ниво (мисля че бяха нещо като комуникация по телефон, комуникация с колега лекар и комуникация с пациент). През няколко месеца западни фирми организират разяснителни кампании за българските медици и им уреждат работа в западна Европа. Така наистина се получава както политици обичат да повтарят "ние тука ги учим, а те си взимат дипломите и заминават" но никой не казва защо го правят, ако поне имаше условия за нормални специализации изтичането нямаше да е такова...

# 391
  • Deutschland/HE
Може ли да сравним здравните осигуровки при нас и в другите държави? Нашите, ако не се лъжа, са от служител и работодател общо 8%. Колко повече плащат в другите държави?

В Германия вече са над 16% здравните вноски. Касите са над 150 със сигурност. Ако ти е спешно състоянието, ще получиш час от днес за утре, ако не е, може и три месеца да чакаш. При нас само за дерматолог ни се е налагало да чакаме повече, за всичко друго в рамките на месец.
Системата си има доста недостатъци, натоварена е, но работи. За хронично болни се поема доста голяма част от лекарствата, поемат се много спомагателни материли и процедурата е бърза. Личния лекар може да изпише декуб. матрак, специални столове, проходилки, чорапите при разширени вени, дори "памперси" за лежащо болни. Здравните каси поемат и разходи по соц. патронаж - да ти разпределят и дават лекарствата, да сменят превръзки на лежащо болни, да обуват/събуват компресионните чорапи и мн. други. Не за всеки, но за хора, които се нуждаят.

# 392
Ние тук си  плащаме кажи-речи всичко, така че тия пари от осигуровките ни много-много не отиват за да получаваме безплатни неща по каса. Писа се вече къде отиват, не са и за заплати на медицинските сестри също.
Лекарства покрити са животоспасяващи и животоподдържащи, за останалите е частична реимбурсация базирана на най-евтиния вариант, но лекарят предписва поименно който вариант той е преценил (т.е. от която фирма са го мотивирали най-много) така че хронично болни редовно плащат едни хубави суми за лекарства и отстъпката им по здравна каса може и стотинки да е.
Изследвания назначени от лекар също има доста които не се покриват и си ги плащаме от джоба, не са никак малко, а във вид на профилактика супер малко неща са покрити.
За това което пациентът получава, не ни е ниска осигуровката, много е даже. Да не говорим че се дължи дори и от хора без доходи, иначе нямат право на обслужване. Освен една определена част от населението дето никой за нищо не я търси, разбира се, но иначе от нас търсят да събират повече че не стигало. От тях приемат че няма какво да вземат и няма как, но от чист българин останал без доходи няма такъв филм - дължи си вноските и толкова, иначе просто няма да си получи лекарствата и няма да го обслужат.
И двойно да събират, като така се работи, пак няма да стигат за нищо, камо ли за това за което са протестите. Никакъв смисъл няма да се сравняват осигуровките тук и другаде, при системи които работят по съвсем различен начин.

# 393
16% е два пъти повече от при нас, при това върху по-високите им заплати си е огромно число. Плюс няма монопол като Бг здравна каса, а има конкуренция. Жалко че и тук не е така.

# 394
Ама моля ти се, те не можаха да се преборят да се предписват лекарствата генерично ами всеки лекар си предписва на която фирма той прецени... Ти за защита от монопол приказваш. На що народ ще секне хранилката ако трябва и да е конкурентноспособна тая каса че да не избират друга.

# 395
  • Deutschland/HE
Аааа, в Германия предлагат най-евтиния генерик, ЛЛ може да отбележи, да не се заменя лекарството, но се прави след изрично предписание от специалист.
Познат имаше тежки мигренозни пристъпи, след консулт със специалист се установи, че се провокира от един медикамент за високо кръвно, сега му изписват точно определен, без право на замяна.

# 396
В много държави е така, просто не у нас. Тук са с отделни кодове всяко и се пише на рецептата дефакто поименно. Едно и също популярно лекарство го има за 2 лева, но лекарят преценил да предпише това от 12 или 15. Всичко е нормално. Реимбурсацията и от единия, и от другия вариант е една и съща - под 1 лев, пациентът няма право на глас, нито пък на замяна, тая рецепта здравната каса я признава само ако е точното предписано. Тях не ги бърка, те не са ощетени понеже не плащат повече за по-скъпия вариант и не ги интересува да се месят.
За рецепти които не са по здравна каса и си ги плаща изцяло пациентът, е същото - нямат право да заменят и това е, дори и да нямат налично това което пише в рецептата. Вярвам че ти е ясно и там за какви изгоди става дума, при положение че лекарят еднолично преценява коя марка да напише. Накрая пациентът плаща и това е. И цялата ни здравна система е такава, плащаш осигуровки но за една голяма част от хората те не служат за нищо защото пак си заплащат всичко.
Това отделно от всичко което се изброи и до тук в темата, където се оказва че и прегледи, и болнични услуги дето официално не са платени, реално не стават без да платиш. Та, на какво отгоре да ни трябват по-високи осигуровки?

# 397
Потресаващ разказ на кардиолога д-р Алдин Али, за това как цинични сестри и санитарки искат по 20 лв. за смяна на памперса на парализирана жена с инсулт, потънала в мръсотия. Жената се опитвала да извади от чантата си с една ръка последните си 15-те лева, за да плати на тези алчни изнудвачки. Докторът, с 3 висши образования в чужбина, казва, че в Германия това е работа на сестрите и единствено в България не го правят, възмутен от този цинизъм, ги насмел и сам е измил жената и е сменил чаршафите й.
( Използвала съм епитетите, употребени от лекаря във видеозаписа.)
Непременно изгледайте този 3 минутен разказ.
От 1:00:09 мин.
https://www.youtube.com/watch?v=krXUxNGRdu4

# 398
Не смяна на памперс, а мазане на гръб с лекарство отказват сестри, които уж затова са там.Четох само последната страница, много съм впечатлена от написаното за Германия.От др.страна много често чувам, че в доста западни страни се чака понякога опасно дълго за специалист или операция.От NL оплакванията са огромни от всякакви чужденци.Американци, украинци, нашенци, италиянци, поляци и т.н. споделят ужасяващи истории как се прибират или пътуват до съседни страни да се спасяват.Там здр.застраховки също са скъпи, но игнорирали хора с много сериозни оплаквания.
Тази вечер в Пирогов, голямо чакане за травматолог.Не поканиха пациент(и) поне 30мин.Само д-ри имаше в кабинета.По едно време баща бесен държа сметка на млад д-р, че написал дясна ръка за рентген, а трябвало да снимат лявата ръка на сина му.Обяснявали на рентгенолога, че е написано грешно, НО той си следвал колегата.Пак ги пратиха за снимка.Беше грозна реакцията на младият д-р.Озъби се: ''К'во ти не грешиш ли?!".Нямат никакво оправдание за такова поведение.Целият коридор го видя и чу.

# 399
Сестри не достигат. Много сериозно. Работят пенсионерки. В кабинета сестрата ни е на 74г. В отделението няма ни една под 50, повечето и там са на пенсионна възраст. Някои работят на 2 места и тичат от нощно на дневно или обратно. Една ми е споделяла, че най-после, след няколко денонощия тичане от едната на другата работа ще успее да се прибере вкъщи за една нощ.
Колко работоспособен е човек на 24-я час от подобен маратон? А на 48-я? И това е системно, седмици, месеци, години. Има регламент за 12 ч почивка между смени и седмична 24 часова. Да,  в рамките на едната месторабота. А когато са 2, не се проверява и не се засича.
Работят студенти, назначават ги като болногледачи. Пенсионерите и студентите, както и второто работно място крепят системата. Ако едните се пенсионират, а другите се откажат от второ работно място, болниците ще затворят, защото няма кой да върши това.
Чувала съм от лекари в други болници, че нощем те са всичко. И дежурен лекар, и сестра- правят си манипулации, и санитар. Вероятно не мият цялото отделение и кенефите, но ако трябва нещо спешно да се зачисти, развъртат парцала. Дали в англия или там някъде е така?
И да, и аз съм бъркала ляво с дясно. В нашата специалност поне лечението на лявото не се различава от лечението на дясното и скенерът снима и двете страни едновременно  и еднакво, та после съм се поправяла без скандали.

# 400
С едната програма, с която се работи няма избор за лява/дясна ръка.  Избира се например предмишница-фас и предмишница-профил.  Пояснение може да се напише в графа"забележки". Никога не сме писали и грешки не са ставали.

В болницата,  в която работех, лекари имахме само на първа смяна, в останалото време са на разположение.
И да, сестрите са на 50+ години.  Аз бях най-младата.

# 401
Да, няма на заявката в системата. Дописва се на ръка на фиша.

# 402
Аз съм от хората, които поддържат сестрите. Но подобна наглост и алчност, като описаната от д-р  Али, ме възмущава силно.  Без значение на колко места търчат, това означава ли, че не трябва да си вършат работата?
Ако не са в състояние да се справят, да не търчат толкова.
И не ми кавайте, че парите са им малко. На пациентите парите също са малко. А малкото заплащане не е причина да зарежеш болен, парализиран човек да тъне във фекалии и да не му сменяш памперса над 24 часа, защото няма пари. Наистина има нещо, наречено човещина.

# 403
Като не им харесва работата да напуснат, няма нито незаменима работа, нито незаменими работници.Медицинските университети бълват кадри всяка година, но от тези, който работят на няколко места, няма свободни работни места за ново завършилите. Ревът пък не се махат, що така?

# 404
Има свободни места колкото искаш, няма желаещи да ги запълнят.
Заповядай, има място и за теб, болногледач, санитар.... каквото поискаш. Цяла длъжност, половинка, четвъртинка....само ела!
Изгледах споменатите 3 мин. Те завършват с : всички в тая държава са изроди, псувайте само себе си. Твърде голямо обобщение.

Последна редакция: пт, 13 юни 2025, 15:20 от ra2

Общи условия

Активация на акаунт