В Германия са 13-14% вноските но имат 25-26 ЗК. Брат ми се лекува в Гемания- общо 5 операции- по 2 на стави, очи и една с робот на вътрешен орган. За ставите му дадоха огромни болнични по 4-5 месеца, изпратиха му вкъщи специален стол за рехабилитация, дълго посещаваше и някакви процедури. Една от операциите беше с усложнения и го изпратиха на нещо като санаториум.... Зъбите си също оправя в Гемания, лекарствата които пие също са му по здравна каса, за тях доплаща само 5 евро, но тука и тройно да ги вдигнат осигуровките за здраве, ефекта ще е само, че ще има повече за крадене. Някакви хора облечени във власт много обичат да дрънкат по телевизора как трябва да се вдигнат осигуровките, при условие че дори сега не успяват да съберат всички които се дължат, но истината е че за пациента нищо няма да се промени, за медицинския персонал на ниското ниво също.
Ножицата в заплатите на лекарите в Германия не е като при нас- специализантите може да започват с една заплата колкото на автобусен шофьор, но на 4-5та година получават двойно т.е. над 5500 евро и образованието им е несравнимо по-добро от нашите учащи се тука. Всички, които не могат да си намерят специализация у нас, рано или късно поемат към Германия. Доколкото знам условията за специализации в скандинавските страни са още по-добри, защото получават екстри и за семействата си, ако пристигнат с такива, но за там трябва да учат език, а немския доста от студентите по медицина го говорят, остава им да издържат изпитите в Германия по изискванията за езиковото ниво (мисля че бяха нещо като комуникация по телефон, комуникация с колега лекар и комуникация с пациент). През няколко месеца западни фирми организират разяснителни кампании за българските медици и им уреждат работа в западна Европа. Така наистина се получава както политици обичат да повтарят "ние тука ги учим, а те си взимат дипломите и заминават" но никой не казва защо го правят, ако поне имаше условия за нормални специализации изтичането нямаше да е такова...