Медицинските работници, тяхното възнаграждение и условия на труд

• 16 064
  • 555
  •   1
Отговори
# 510
Ел техник за основна подмяна на инсталация в двустаен апартамент ми иска 5500 лв, без материалите. За 3 дни работа.
Видно е, че докторът трябва да я кара на свещи и печка с дърва, докато събира сумата 2-3 години от заплатата си от 2200 лв с 30 % за трудов стаж.

# 511
Ужас! Как 5500 лв? Къде това?

# 512
София. Реална оферта от вчера. Цяла нощ не можах да спя от ужас и гадост.

# 513
Питай и друг.

# 514
И друг да попита, няма да е по-различно. Аз още чакам сок и шоколад за детето от благодарност, че правих 5 дни мускулни инжекции сутрин и вечер.  Даже не ме питаха колко струва, те си определиха, но ми взеха 40 лв за ремонт на колата. Детето навърши 20 г. Всеки гледа от своята камбанария.

# 515
Как те ще определят цената на чужд труд? Ти си казваш цената, ако са съгласни добре, ако не са, да си търсят друг.

# 516
  • Варненска клюкарка
по програма кога и кой се предполага да научи студентите по медицина да поставят абокати?

В 3-ти курс. Учат ги сестрите, но обикновено не им се занимава, като цяло се надяват да не им се падне да се занимават със студенти, обикновено са претоварени и очакват друг да се заеме. Младите са по-отзивчиви и склонни да ги учат. Лекари ги викат само да им покажат преглед - примерно някоя ехокардиография или поставяне на стомашна сонда.

# 517
В университетите вече има прекрасни симулационни центрове,в които могат да се учат на макети.Не само за осигуряване на вен.източник,могат да учат поставяне на назогастрична сонда,обдишване,сърд.масаж ,ако щеш и интубация.Наистина сестрите са претоварени,обикновено е една или са две,с безброй назначения и задачи за деня.И тях ги разбирам.А и клипчета в нета има безброй.Опитай на манекен,после пробвай на истински пациент да видиш как е усещането да премине през кожата,по-лесно ли е,по-трудно ли е.При желание се постига всичко.Не забравяйте,че пациентите не са игленици за дупчене.

# 518
Точно това се опитвам да обясня, че 1-законово нямат право да назначават студенти и да им дават реална работа като сестринската, и 2-дори заобикаляйки закона, назначени като чистачки, дали въобще някой си сложи главата в торбата да ги допусне е друго. И да, обикновено търчат по етажите, носейки багажи от всякакво естество. Моето дете, миналата година на стаж в АГ отделение носеше основно тежки сакове и куфарите на родилките.
Може би не сте наясно или пък във вашият район/болница няма такава практика, но това не значи, че на други места студенти не изпълняват реални медицински функции. Да, всякакви студенти не могат да бъдат назначени да работят в болници, освен за санитари, но това не важи за последните курсове на обучение. От 4- ти курс могат и работят като болногледачи и то дори в интензивни отделения/клиники. Вашето дете вероятно е в началните години на обучение и естествено ще може само да стажува и да носи папките на главата или старша сестра. Няма начин някой да допусне необучени студенти и хора без грам опит да извършват по-сложни интервенции. Да не говорим, че дори тези от горните курсове се шашкат и гледат като телета, притреперват като трябва да ти сложат катетър или система, абокат и т.н. Има време да добият опит и тогава да се впускат в истинска работа като сестри или лекари.

А може би вие не разбирате аз за какво говоря.
1. Факт е, че студенти ходят на стаж. В Сф се ходи на задължителен стаж от 1 курс. Не в 4 курс. В 1 курс е ясно, че никой нищо няма да ти даде да правиш. Освен това, нямат законово право да ги назначават. Стажът е стаж и нищо повече. И не се заплаща. Това, че носят папки и мият тоалетни и повръщано е отделна тема. Използват ги за безплатен мръсен труд.
2. От 4 курс могат повече неща, по ред причини, да, но това са едни 3 години ангария.
3. Не ме касае кой се шашка. Още в 1 курс работят с трупни крайници. Който се шашка-дома.

От тук става ясно, че първите 4-5 години не само нямаш шанс за нормална и заплатена някак работа, ами полагаш безплатен труд, който е много далеч от обучение. Ама не можело от 1 курс. Ок, обаче не е адекватно да ги ползват за роби и лични асистенти и да им носят кафетата. Това е изключително лоша практика.

То време че има за придобиване на опит-има. И точно за това иде реч, че се пропилява ценно време и ресурс.
Кому е нужен тогава стаж в 1 курс. Или 2 или дори трети курс, ако само носиш папки, кафета и бършеш някое повръщано? Ами да ги освободят от стаж и да ги чакат за адекватно обучение в 4 курс тогава.

yesbaby, няма оборудвани зали, нито манекени на разположение, ако има трета година не са допуснати, явно са тайни. Ако искаш си закупуваш сам. И вкъщи. Няма как да опиташ на манекен, а после на пациент. Докато стажуваш и си студент нямат право да те "пускат" на пациент, ако някъде го правят на своя глава е различно. Тази година (трета) студентите се бяха упражнявали един на друг Simple Smile))))

# 519
Има симулационни центрове към уневерситетите вече,аз пък едно време на възглавница се учих да поставям абокат.Laughing

# 520
Който иска, намира начин да се упражнява😆

# 521
Така де, това казах и аз. Самообучават се я върху свинско сърце, я пилешко бутче, я един на друг. Което не е сериозно просто. Симулационнен център няма.

# 522
  • Варненска клюкарка
Симулационните роботи не са концерт пожелание на студентите, те са под ключ и на 15-я етаж на болницата (за Варна) и дори достъпа до там е ограничен.  Обучението с тях по преценка на преподавател,. Най често ползват робот сърце-бял дроб, настройват им ритъм, дишане и преподавателят е там. Но това е на упражнения през учебната година. По стажовете им е по-лесно  да не се занимават и да ги пуснат направо на сестрите.

Последна редакция: чт, 31 юли 2025, 20:14 от Беллора

# 523
Ел техник за основна подмяна на инсталация в двустаен апартамент ми иска 5500 лв, без материалите. За 3 дни работа.
А колоноскопията е по-евтина. А какво може да ти се случи, ако операторът направи грешки?
Вярно, че подмяна на ел инсталация е  работа и също има последствия при грешки, но чак пък 5000.

# 524
Фъстък  не знам дъщеря ти в кои болници подпира стените и разнася багажи, но при нас взимат студенти и от 2 курс, които започват на договор  заплата, имат избор на дежурства и удобен график и им поверяват да гледат 2-3 прясно оперирани сърдечно болни. А това е доста сериозно звено.
Получават знания и опит за цял живот, но е доста тежко, като натоварване.
И търсят постоянно хора.

Общи условия

Активация на акаунт