Медицинските работници, тяхното възнаграждение и условия на труд

• 16 061
  • 555
  •   1
Отговори
# 525
Попрегледах темата, гледането в паничките на другите професии какво отношение има към заплащането на медиците. Смятам, че е много по-добре да се вгледат в нередностите в самата здравна система, вместо да очакват другите да го направят заради тях, но не им стиска.

Бюджета на здравната каса е огромен, къде потъват тези пари, защо има директори и лекари милионери с пари на здравната каса, а в същото време някой медицински персонал е много нископлатен, как се разпределя този бюджет в едно здравно заведение като заплати.
Кой от младите доктори или персонала в болниците продума думичка за този факт,
За сивата икономика в здравеопазването с частните кабинети да говорим ли и още ......

Правено ли е въобще някога проучване доколко българина е доволен от здравеопазването.

Това е сфера, в която се въртят огромни пари, а че не достигат до определени заети в сферата е проблем на системата и не е редно държавата да продължава да хвърля все повече пари в тази каца без дъно без регулации и реформа на системата на заплащане, която трябва да стане вътре в системата, а не да се налага външно.

Прочетох един пост по-горе - искания за по-добри конкретни условия за обучение също никъде не съм чула.

# 526
  • София
Кой е работодател на лекари, специализанти, сестри и друг медицински персонал? Не са ли болниците, които са отделни търговски дружества, които от своя страна се финансират от Касата според свършената работа? Как някой централизирано ще определя заплатите на специализантите, след като те имат различни работодатели?
Не съм наясно, може ли някой да разясни?

# 527
...

Прочетох един пост по-горе - искания за по-добри конкретни условия за обучение също никъде не съм чула.

Има има. Всякакви искания има, просто не са изнесени на дневен ред, не са "интересни" и се иска политическа намеса. Младите лекари няма да я получат на този етап.

# 528
# 529
  • Другата България
Всички се натискат да специализират в големите болници и при “светилата“, като прибавим и че не искат да си зарежат семействата и приятелите, и се получава това.
Та, не е само във финикийските знаци проблема.

# 530
  • София
Попрегледах темата, гледането в паничките на другите професии какво отношение има към заплащането на медиците. Смятам, че е много по-добре да се вгледат в нередностите в самата здравна система, вместо да очакват другите да го направят заради тях, но не им стиска.

Бюджета на здравната каса е огромен, къде потъват тези пари, защо има директори и лекари милионери с пари на здравната каса, а в същото време някой медицински персонал е много нископлатен, как се разпределя този бюджет в едно здравно заведение като заплати.
Кой от младите доктори или персонала в болниците продума думичка за този факт,

продумаха, ти просто не следиш протеста. публикуваха огромните заплати на директорите на болници и клиники на страницата на националния протест във Фейсбук.

Правено ли е въобще някога проучване доколко българина е доволен от здравеопазването.

Това е сфера, в която се въртят огромни пари, а че не достигат до определени заети в сферата е проблем на системата и не е редно държавата да продължава да хвърля все повече пари в тази каца без дъно без регулации и реформа на системата на заплащане, която трябва да стане вътре в системата, а не да се налага външно.

не разбирам защо младите лекари-специализанти очакваш да правят проучвания за доволството на българина. да го прави НЗОК, да го прави държавата. и си в огромна грешка, че "системата" ще се саморегулира. системата е регулирана чрез закони и държавни регулации, съответно държавата е тази, която може и трябва да ги промени.

и не е нужно лекарите-специализанти да чакат да станат всички българи доволни от всичко, за да получат адекватно обучение и заплащане!

и тези искания се поставиха. не си чула, защото не си търсила да чуеш. който следи темата, е чул.

Всички се натискат да специализират в големите болници и при “светилата“, като прибавим и че не искат да си зарежат семействата и приятелите, и се получава това.
Та, не е само във финикийските знаци проблема.

разбира се, че не е само във финикийските знаци проблемът!
при кого ще специализираш, ако не при специалистите?

при кого и какво да специализират в карловската болница, дето се крепи на трима доктори на 70+ и няма нищо повече от рентген и апарат за кардиограми? вие бихте ли отишли доброволно там да ви лекуват? нима не търсите също големите болници и "светилата", за да се лекувате?

# 531
Прочетох само последния пост, и най-добронамерено ще попитам.
Освен повече пари, специализантите искат- да работят в топ болници, при топ специалисти, в топ условия.
На малките места никой да не мечтае дори, че ще има желаещи. Да се оправят там както искат.
Супер. Вие нали знаете, че сте в България, не в Швейцария, Германия, Канада или Щатите?

Искайте подобрение на системата от дъното, премахване на този огромен Кърлеж Здравна Каса и тогава имате шанс.
Държавата са хората, които плащат данъци, от там и вашите големи заплати, топ оборудване и пр.
Така както вие искате, ние също имаме право да изискваме. Та има значение дали пациентите са доволни, и то голямо.
Приберете си голямата торба и добре решете какво точно очаквате. Щото от очаквания до реалност разликата е един вагон фантазия. Сигурна съм, че трима възрастни лекаря от Карлово, които са с десетилетия практика има на какво да те научат, стига да си отваряш очите и ушите.

Уважение изпитвам дълбоко към хората, които са в системата напълно осъзнато. Всички знаят къде учат, работят и къде ще се развиват.
Омръзна ми от хора с много претенции и никаква реална преценка какво могат да получат.

# 532
И какви точно са ти изискванията към специализантите?
Те какво са виновни за неуредиците в здравеопазването?
Какво те касае те какви заплати ще получават?
Оф, все забравям че Тошко ще внесе медици за по 500$ заплата.

# 533
Явно се очаква специализантите, хора на по 25-29 години да са изучавали наравно с медицината и право, и политология и разни там държавнически похвати, специалности и да стават и за политици, за да си самооправят всичко. Белким остане време кръвното да ви премерят след всичко това. Защото на шофьорите и ватманите друг им написа исканията, между другото, не си ги написаха сами.

# 534
  • Другата България
Така де, но какво ще стане ако/когато всички студенти по медицина искат да специализират в големите болници, при “светилата“? В останалата част от България не живеят ли хора, нямат ли право на достъп до качествено здравеопазване? Със застаряващия медицински персонал е логично всеки да се “натиска“ за големите градове, в които ще никнат все повече и повече болници, а малките ще западат.
Това ли е политиката, която следва да се гони?
Риторични са ми въпросите, но за мен това е основния проблем.
Не толкова заплащането - 5000 лева не са малко, просто няма желаещи.

# 535
  • София
Така де, но какво ще стане ако/когато всички студенти по медицина искат да специализират в големите болници, при “светилата“? В останалата част от България не живеят ли хора, нямат ли право на достъп до качествено здравеопазване? Със застаряващия медицински персонал е логично всеки да се “натиска“ за големите градове, в които ще никнат все повече и повече болници, а малките ще западат.

имат право, ама нека първо младите лекари се изучат там, където се учи съвременната медицина (а това не е в малките болници, а в университетските!) и после вече като специалисти, ако им предложат добри условия, да дойдат да предлагат качествено здравеопазване. и да допълним, че то не става само с човешки ресурс, а трябва и техника, чието осигуряване не е работа на младите лекари.

факт е, че в цяла Европа се оформят т.н. "медицински пустини", без наличие дори на общопрактикуващи лекари в тях, какво остава за болници. и хората пътуват стотици километри до болница с топ оборудване и специалисти, когато им се налага. не си мислете, че тук сме нещо по-онеправдани.

Приберете си голямата торба и добре решете какво точно очаквате.

Омръзна ми от хора с много претенции и никаква реална преценка какво могат да получат.

сигурна съм, че като дойде едвам намерения "майстор" да ти прави банята и отсече - "10 хиляди и почвам след месец!" - изобщо не му говориш тия приказки, нито го питаш къде е учил, нито да си прибере голяма торба, нито дали му е реална преценката, а викаш "Добре, добре"...

# 536
Станете майстори на бани като толкова ви харесват парите, които получават. Ясно е, че не всеки лекар е с високи доходи, както и не всеки майстор взима по 10 000.
Защо не се огледате в частните кабинети на колегите си - 100-200 лв на преглед 15-20 мин или не си задавате въпроса нормално ли е шеф на държавна болница да е милионер от заплати.
Конкуренция и търсене му се казва на това - добре дошли в реалността. Няма как на калпак да се раздават пари само защото някой има някакво висше и очаква само защото го има да му дават едни пари при неговите условия.
Като пациент смятам, че здравеопазването има много какво да ми даде откъм качество, но това никой от работещите в здравеопазването не го интересува.
Да направят едно независимо изследване за качеството на медицинската услуга и удовлетвореността на хората от здравеопазването и тогава говорете за пари.
По въпроса да съвременната медицина, да научат и как се отнасят към пациентите по другите държави.
Той недостига е в спешни помощи и разни други непристижни в очите на докторите специалности. Кардиолози, очни  и дерматолози вече под път и над път.

Последна редакция: пт, 01 авг 2025, 15:31 от zari65

# 537
jam, явно не се разбираме. Не ви приравнявам към майсторите на баня, и съм напълно наясно, че ще дойде ден, в който няма да има кой да ни лекува. Не говорим за това.
Говорим за необходими реални, базирани на сегашната ситуация искания. Защото в противен случай всеки повик ще остане глас в пустиня.
Системата е прогнила, в нея няма пари за малките болници, за провинциалните лекари, няма за апаратура и за специализантите.
Тази система няма обаче да се промени карайки се с пациентите, защото ние опции имаме. Тук или в чужбина.
Няма да се промени и ако искате от Държавата? да вдигне солидарно парите на всички, защото отдавна няма начин това да се случи.
Ако ВИЕ искате да се реализирате където и да е!, променете нагласата си.
Каквото поискаш, това ще ти се даде- само да знаеш как, и от кого.

# 538
  • Другата България
Скрит текст:

имат право, ама нека първо младите лекари се изучат там, където се учи съвременната медицина (а това не е в малките болници, а в университетските!) и после вече като специалисти, ако им предложат добри условия, да дойдат да предлагат качествено здравеопазване. и да допълним, че то не става само с човешки ресурс, а трябва и техника, чието осигуряване не е работа на младите лекари.
факт е, че в цяла Европа се оформят т.н. "медицински пустини", без наличие дори на общопрактикуващи лекари в тях, какво остава за болници. и хората пътуват стотици километри до болница с топ оборудване и специалисти, когато им се налага. не си мислете, че тук сме нещо по-онеправдани.

Скрит текст:
Приберете си голямата торба и добре решете какво точно очаквате.

сигурна съм, че като дойде едвам намерения "майстор" да ти прави банята и отсече - "10 хиляди и почвам след месец!" - изобщо не му говориш тия приказки, нито го питаш къде е учил, нито да си прибере голяма торба, нито дали му е реална преценката, а викаш "Добре, добре"...
Абсолютно нерелевантно е сравнението с Европа, поне според мен, това, за което говориш ти няма нищо общо със заплащане и липса на кадри, а с политика на държавата. Нашата и онази в Европа.
И чак стотици километри не се пътуват, но не мисля да задълбавам що се отнася до сравненията с чужбина. Докато си имаме /у нас/ такова недоразумение като НЗОК, която е създадена и използвана за всичко друго, но не и за помощ на обикновения гражданин, това ще е положението.

# 539
Имам някакъв личен опит със здравеопазването в чужди държави. То в една Турция например е стандарт като ти назначат пет скенер, че трябва да се направи до 14 дни, тук по каса да ти дадат направление е чудо, дори и да си уредиш ти метват едни 2-3 месеца чакане за час и всичко отива нейде далеч във времето.
А Турците са си го сметнали цената там в университетска болница ми е 500 лв по евтино, което ми покрива пътя.
Та като говоря за конкуренция, тя не спи и в съседните държави.
Грубо, но ще го напиша, въобще не ми дреме за кариеристичните терзания на младите доктори, нито пък на тях им пука, че ще обикалям от кабинет на кабинет от болница на болница, ще ръся пари. Срещу тези пари в съседна държава получавам организираност, отношение и пестене на време.
Мога доста да понапиша и за други държави от пациентска гледна точка и нищо няма да е в полза на нашето здравеопазване.
Да се борят с дефектите в тяхната си система.
Медицински пустини, че и то тук ги има, но и вие имате избор да мизерувате по квартири в столицата и да мрънкате или да отидете в Габрово и да имате приличен стандарт на живот и да се отнасят с респект.
Получава се нещо като наобратно поговорката - по-добре последен в града, отколкото пръв на село.

Последна редакция: пт, 01 авг 2025, 15:57 от zari65

Общи условия

Активация на акаунт