Странен световъртеж

• 545
  • 3
  •   1
Отговори
Здравейте! С паник атаки съм от почти година . Наскоро имах и тема тук -когато всичко беше в началото. От скоро, обаче получавам странен световъртеж - описвам го така : все едно някой ме цапардосва с парцал за част от секундата и вътре в мен минава гореща вълна в гръдната област. Това отминава ,но после се чувствам ,като парцал . Работя с деца , в много изнервена обстановка. От цялото това стискане ,да не получа паник атака или да не ми се завие свят ме боли цялата мускулатура и съм с постоянна топка в стомаха. Моля , знае ли някои към какъв специалист да се обърна ? Възможно ли е да е кардиологичен проблем ?

# 1
Най-вероятно е от тревожното разстройство. При мен го има и световъртежа и горещите вълни. Психиатърът твърди, че е от вегетативната нервна система.
За всеки случай, може да проверите и сърцето, както и щитовидна жлеза и витамин Д.

# 2
Първо изключете физическите проблеми. След като се установи, че сте здрава се насочете към психолог и ако трябва психиатър. Психическото здаве е важно. На мен ми звучи като психически проблем, особено след като са налице паник атаки.

# 3
Минала съм през това и много добре разбирам какво описваш.
Световъртежът при мен започваше още с излизането от входа на блока. Горещите или студени вълни идваха обикновено в моменти, когато обръщах прекалено внимание на някоя тревожна мисъл, която просто преминаваше през съзнанието ми – но аз я задържах, анализирах и се вкопчавах в нея.

Разбира се, никой психолог няма да те спре да се консултираш с кардиолог или друг специалист – и дори е добре да го направиш, за да се изключат реални физически проблеми. Но често, когато не се открие нищо, това те обърква още повече. Мислиш си: „Нещо ми има, а никой не може да разбере какво!“ – и това само усилва тревожността.

Истината е, че в основата на всичко стои психиката. Но за съжаление, психологическата помощ не работи с един или два разговора. Нужно е сериозно навлизане в това, което се случва вътре в теб – откъде тръгва, какви са корените на напрежението, как реагира тялото ти на него.

Важно е да се научиш да разпознаваш физиологичните процеси, да разбираш защо се случват и какво ги провокира. Само тогава ще можеш да си обясняваш нещата логично в момента, в който те връхлетят – а това е първата крачка към справянето.

Осъзнаването не идва от раз – понякога отнема месеци, дори години. Но е възможно. Нужно е постоянство, търпение и работа със себе си, може би с помощта на добър терапевт, който не просто те изслушва, а ти дава инструментите да се справяш.

Не си сама в това. И най-важното – не си „повредена“. Просто си в момент, в който тялото и умът ти крещят, че си претоварена. И има начин да си помогнеш.

Общи условия

Активация на акаунт