Лимфедем, липедем или нещо друго?

• 452
  • 6
  •   1
Отговори
  • София
Здравейте!

От малка имам разлика в краката - едното ми бедро е по-дебело от другото. Забелязвам и някаква минимална разлика при прасеца ми. Преди няколко години ходих на съдов (в София), който ми каза да си направя скенер с контраст. При вторичния преглед ми каза, че всичко ми е наред и просто така съм си родена и само с липосукция можело да се оправи това.

Не останах задоволена от този отговор, но се чудя към кого мога да се обърна и изобщо имам ли основание да си мисля за лимфедем или липедем.

Уточнявам още няколко неща: по лявото ми бедро имам много разширени вени. Също така, докато тренирам, при някои упражнения усещам как нещо в лявото бедро (отзад) все едно се усуква - дискомфортно е, усеща се странно. При десния крак такова усещане нямам. Не знам дали си внушавам, но мисля, че левият ми крак също изтръпва по-лесно (например вечер, ако легна на лявата страна).

Иска ми се да си направя липосукция, тъй като тази разлика ми срива увереността. Не мога да нося всякакви дрехи, не се чувствам добре. Видях обаче още, че има различни видове липосукции, ако имам липедем или лимфедем.

В същото време обаче не знам към какъв лекар да се обърна. Реално не знам дали е възможно да имам липедем или лимфедем, наскоро попаднах на тези термини и ми се стори интересно да се поровя.

Обезкуражена съм да ходя по доктори, защото срещам мнения, че в България просто няма специалисти, които биха ми помогнали. Доколкото виждам, има насоки за лекари в Гърция, Турция, Германия...

Ако някой тук може да ми помогне - било то с информация дали мога да се съмнявам за тези заболявания, или с насока за специалист, ще бъде искрено благодарна. А също ако имате теории какво друго ни могло да е.

# 1
Всички хора имат разлика между двата крака. Дискомфортът според мен е от разширените вени, те и разширяват крака, така че е напълно възможно по-голямата разлика в ширината между двата крака да е от тях. По-скоро в лечение на разширените вени се фокусирай, има рутаскорбин и други добавки и лекарства, упражнения и много ходене пеша, които подобряват положението, ако състоянието вече не е за операция.

# 2
busybee, ще ти пиша на ЛС!

# 3
  • София
Всички хора имат разлика между двата крака. Дискомфортът според мен е от разширените вени, те и разширяват крака, така че е напълно възможно по-голямата разлика в ширината между двата крака да е от тях. По-скоро в лечение на разширените вени се фокусирай, има рутаскорбин и други добавки и лекарства, упражнения и много ходене пеша, които подобряват положението, ако състоянието вече не е за операция.

Здравей! Напълно е възможно дискомфортът да е от разширените вени, така е.

Иначе знам, че няма абсолютна симетрия в тялото, но при мен разликата е голяма и видима. Цитирам от амбулаторния лист от съдовия хирург: "Обемна разлика в полза на ляво бедро над 15 см". Това е причината да искам да си направя липосукция.

# 4
Първо трябва да разбереш точната си диагноза и да процедираш според лечението.
На близка приятелка и правиха операции срещу липедем.
Тя е с нормална фигура, но като форма - ваза, много тънък кръст, без корем и голямо дупе и бедра. Нямаше и да разбере за проблема си, но започнаха много да ѝ се уморяват краката при физическа активност и така я диагностицираха.
Има две операции - започнаха с прасците, след няколко месеца - бедрата и дупето.
Тя го направи по здравословни причини, но оптичният ефект също не е за пренебрегване.
Предложили са ѝ операция и на ръцете, но тя тренира много и не изпитва дискомфорт.
Действието се развива в Германия и за съжаление не се плаща по ЗК, сумата не беше за пренебрегване - 14 k€, като със сигурност зависи и от клиниката.

За лимфедем знам, че се носят компресиращи чорапи, но това са диагнози, които се поставят от лекар.

# 5
  • София
Първо трябва да разбереш точната си диагноза и да процедираш според лечението.
На близка приятелка и правиха операции срещу липедем.
Тя е с нормална фигура, но като форма - ваза, много тънък кръст, без корем и голямо дупе и бедра. Нямаше и да разбере за проблема си, но започнаха много да ѝ се уморяват краката при физическа активност и така я диагностицираха.
Има две операции - започнаха с прасците, след няколко месеца - бедрата и дупето.
Тя го направи по здравословни причини, но оптичният ефект също не е за пренебрегване.
Предложили са ѝ операция и на ръцете, но тя тренира много и не изпитва дискомфорт.
Действието се развива в Германия и за съжаление не се плаща по ЗК, сумата не беше за пренебрегване - 14 k€, като със сигурност зависи и от клиниката.

За лимфедем знам, че се носят компресиращи чорапи, но това са диагнози, които се поставят от лекар.

Благодаря за включването! И аз искам първо да установя какво ми е, преди да предприема каквато и да е било интервенция. (Тук мога да допълня, че миналата година ходих на криолиполиза, но изобщо не се повлиях от процедурата.)

Предполагам, че приятелката ти живее в Германия и затова действа там. В една група ме бяха насочили към клиника в Мюнхен. Въпросът е, че ми се иска на първо време да проверя дали в България няма да намеря специалист, който да ме погледне, преди да се втурна в чужбина.

# 6
Имате ли синини без да сте се удряли, като го стиснете появяват ли се бобчета като целулит, неприятно ли е на допир? Това са признаците на липедем. Образуват се мазнини като топчета под кожата и те вече се оправят с липосукция.
Лимфедем е когато има проблем с лимфната система, не извежда водата. Ако натиснете и остави вдлъбнато, в напреднали стадии кожата е твърда и като опъната. Чувства се тежест в краката.
Наистина е хубаво да определите какво е и тогава да търсите решение. Има масажи и за двете, които подобряват ситуацията. Пресотерапия също помага, спорт, вибромасажи.

Общи условия

Активация на акаунт