Частни училища – информативно-дискусионна тема – 68

• 53 398
  • 751
  •   1
Отговори
# 720
  • София
В сградата на Walltopia на приземния етаж има барче със закуски и обедно меню. Някой каза, че в Инкубатора, което е на две крачки от ПЧМГ, също има място за хранене. The Mall е повече вариант за шляене след училище, да хапнат, да разглеждат магазини, да изгледат някой филм в кино Арена.

# 721
Защо казвате, че има несигурност с таксите в ПЧМГ?

# 722
  • в страната на чудесата
Ми щото ги качиха
Като навсякъде другаде

# 723
  • София

Щото за следващата година са със 17% нагоре за Архимед! За ПЧМГ вероятно също ще са с толкова нагоре.
И това за една година. Като се има предвид и това, че всяка година започнаха да ги вдигат, сами може да сметнете как след 4-5 години ще подминат 15000 евро на година!

# 724
  • в страната на чудесата
Целият сектор е така.
Като се има предвид несигурността въобще в бизнеса, вероятно в следващите години само чиновниците ще могат да плащат чу. 😂😂😂

# 725

Започнах да се интересувам от ЧУ преди повече от 13 години, някъде 2012-2013 г. Тогава средната такса беше(без транспорт) 3500-4000 евро.

Сега средна такса колко е? Преди тук на първа имаше таблица с текущите такси, събрана с обща помощ. Модератор обеща да бъде актуализирана и приложена, но уви! Стана ли 10 К?

Та искам да кажа, че увеличението е над 180%. Само на държавните чиновници заплатите скочиха с повече от това. В частния сектор вече се получава по-ниска средна заплата, отколкото някой, който си клати краката в Министерски съвет или МОН. И за когото частния сектор плаща осигуровки. Сега пак ще вдигат осигурителната тежест, и пак чиновниците няма да поемат ангажимент да си ги плащат сами. А частниците отново ще заделяме и за техните пенсии и здраве. Все повече се питам защо бе? Защо да ги издържаме през целия им живот? А лайната, които стоварва МОН са все по-смръдливи. Заплата получават заради данъците, които плащаме, пенсии и здраве получават пак заради нас.

Последна редакция: пн, 10 ное 2025, 11:45 от Аncy

# 726
  • София
Ужасно става с несигурността за таксите в ЧУ, защото са абсолютно прави тук всички списващи, че само на държавните служители им увеличават заплатите така. В частният сектор искат даже да ги намаляват с увеличението на осигуровките МОД и т.н. Според мен много хора ще ги откаже точно това от частните училища и ще се примирят с държавните.

Иначе за ТехПарка, аз не веднъж съм писала, че е супер място, освен ако не си от Красно село, Красна поляна. Люлин и т.н. До година-две ще има метро, а вътре си е супер. В Инкубаторът има хубава храна (според много капризно дете), има къде да отидат след училище и е чисто и поддържано.

# 727
Преди тук на първа имаше таблица с текущите такси, събрана с обща помощ. Модератор обеща да бъде актуализирана и приложена, но уви!
Аз.😃
Да, така беше, но отдавна казах, че няма да го правя. Отстъпвам на младите родители. Пък и нямам никакъв стимул да го правя, а като модератор не съм длъжна.
Доволна, че приключих с училищата, не само с частните. Преди месец платих последната такса към ЧУ (за този живот).😂

# 728
Ако си от Младост, Дружба, Казичане или Пловдив, наистина мястото е супер. Другите ще чакат метрото.

# 729
  • София
Почти всички ЧУ публикуват вече на сайтовете си таксите за текущата учебна година. Лесно се проверява за училищата, от които се интересува човек. Мисля, че в момента повечето са около 7500 евро (без храна) за 1-7 клас. Изключвам традиционно скъпите - Св.Георги, Британика, ... Тези с държавно финансиране са с малко по-ниска такса от останалите.

Последна редакция: пн, 10 ное 2025, 13:05 от Magenta2022

# 730
Между другото, разбрахте ли че вероятно ще отпадне държавното финансиране. В момента има законоПРОЕКТ в който отпада. Въпрос на време е.

# 731
  • София
Аз разбрах, че ще отпадне условието частните училища да приемат 20 % от децата без такса обучение, когато ползват държавно финансиране. Което е напълно резонно.
Финансирането няма да отпада, ама то в момента е смешно - 2 Хил и нещо лева на дете, толкова колкото е и в държавните.

# 732
  • София
2 и нещо, ако имаш 2-3 деца, не са малко пари. Прекрасно би било да следват ученика и училището да ги получава за всички и да намалят малко таксите или поне да забавят ръста.

# 733
По спомен не само не намалиха, но конкретно за годината вдигнаха доста таксите, кпгаго въведоха финансирането.

# 734
  • Пловдив/София
В БШ заради финансирането свалиха таксата с 1.5к и обещаха задържане за няколко години. Много добре ни дойде, особено ако запишем второ дете там си има значение едни 3-4к надолу.

Общи условия

Активация на акаунт