Частни училища – информативно-дискусионна тема – 68

• 51 677
  • 752
  •   1
Отговори
# 465
Моля за мнение за първи клас за Увекинд и Азбуки ? Колебая се между двете ? Най-вече ме интересува средата да е подкрепяща и спокойна, децата да са мотивирани, да има диалог и обратна връзка с ръководството на училището. Ще се радвам ако имате отзиви.

# 466
Здравейте, има ли някоя майка с ПУКче или първолаче в Архимед. Ще се радвам на обратна връзка как се чувстват децата там (дори и на лични, ако се притеснява да сподели тук поради малката бройка деца).

Вчера имаше отворени врати - ще приемат 4ПУК-а през новата учебна година. За 1ви и 2ри нищо не споменаха. Дано тази голяма експанзия не им изяде главата и да успеят да изградят добър екип.

# 467
4 класа ПУК, силна заявка, доста учители ще им трябват. И аз се интересувам от отзиви, но явно или не четат тук хората, или се притесняват да дадат отзив.

# 468
Коментарите са основни във фб групата за ЧУ. Дълга дискусия се получи след вчерашната среща в Архимед.

# 469
  • София
Колко доста учители - в ПУК са с по един класен ръководител.

# 470
Аш, и четири да са, това в изцяло нов състав. Ако решат да вкарат и прием за 1ви - 4ти клас, бая народ ще им трябва. И с английския, спорт, всичките иновативни програми, трудно се прави голям и стабилен екип бързо... Нашите ще са опитните зайчета. Да, имат опит от преди години, но в съвсем друг мащаб. Не знам, не знам, следващите 3-4 години ще си проличи...

# 471
Едва ли ще вземат цял клас различен от пук/ първи.

# 472
Едва ли ще вземат цял клас различен от пук/ първи.

Имаше такива въпроси, не конкретизираха. Според мен има много неизвестни и около строежа - ще стане ли, коя част ще стане. Ако кажат - взимаме още 3 първи и 3 втори и няма къде да ги съберат...

# 473
При Архимед прави впечатление и рязкото покачване на учебната такса спрямо миналата година от 8000 евро и 9400 евро. Явно е, че тепърва ще трябва да се покриват разходите за новата сграда, но тази непридвидимост на таксите е повече от притеснителна.

# 474
  • София
В такъв случай вероятно и за ПЧМГ ще нараснат таксите от следващата година.

# 475
Аз ще бъда много изненадана ако някой не вдигне таксите.

# 476
Аш, и четири да са, това в изцяло нов състав. Ако решат да вкарат и прием за 1ви - 4ти клас, бая народ ще им трябва. И с английския, спорт, всичките иновативни програми, трудно се прави голям и стабилен екип бързо... Нашите ще са опитните зайчета. Да, имат опит от преди години, но в съвсем друг мащаб. Не знам, не знам, следващите 3-4 години ще си проличи...
Да си припомним историята на Питагор от преди вече 4 години. В старата сграда имаха 1 ПУК и 2 първи, втори и т.н. класове. За новата сграда се обяви прием от 4 ПУК-а, 3 нови 1-класа, един втори, един трети. За втори клас не успяха да направят подбор, сглобиха криво-ляво един нов трети. Малките ги попълниха.
И да, имаше недостиг на качествени учители... - не е лесно да се намерят кадри толкова бързо. Никой не може да каже как биха се развили нещата, ако инж. Влъчкова беше жива, но от тогава Питагор постоянно се бори, за да се върне на старото си ниво. И липсата на учители е част от проблема.

# 477
Моето мнение е, че Питагор добре се справя с подготовката на начален етап. Само две учителки го напуснаха след разделянето до колкото знам. Двете отидоха в Архимед, но се оказа че от тази учебна година едната е напуснала и Архимед.
Замислям се обаче за друга дилема. Таксите за Света София и Архимед са почти еднакви /като включим и храната/, а в Света София имат доста добре сработен екип. Лично аз не бях впечатлена от новата училтелка на ПУК в Архимед, която представиха на отворените врати.
Другото което ми направи /лично/ впечатление, понеже съм ходила на доста от отворени врати в ПЧМГ както за по големите, така и за малките, преди имаше една скромност, която много ми харесваше. Бяха се оставили постигнатите резултати и успехи на учениците да "говорят" за тях. А сега едно голямо самочувствие, колко са велики, какви ученици възпитават. Да, така е, но някак си не ми се стори много на място. Така и в Питагор, директорката само повтаря колко са велики. Еми не сте чак толкова, оставете резултатите на учениците да говорят вместо вас.

Последна редакция: пт, 17 окт 2025, 10:09 от sunflower_sunflower

# 478
Моето мнение е, че Питагор добре се справя с подготовката на начален етап. Само две учителки го напуснаха след разделянето, до колкото знам. Двете отидоха в Архимед, но се оказа че от тази учебна година, едната е напуснала и Архимед.
Замислям се обаче за друга дилема. Таксите за Света София и Архимед са почти еднакви /като включим и храната/, а в Света София имат доста добре сработен екип. Лично аз не бях впечатлена от новата училтелка на ПУК в Архимед, която представиха на отворените врати.
Не са само две - може би от началните и тези по АЕ няма такова текучество, но доста учители по математика от времето преди разделянето напуснаха. Сега екипът математици е почти изцяло нов - сещам се за 1 учител по математика, който е бил в училището преди 4 години. И разбира се, учителката, която ръководи секция математика е може би вече от 4 години там. Не знам това дали е положително или отрицателно - само наблюдения.
Да, справят се на добро ниво в начален етап - това не го отричам. Но е в голяма степен въпрос на късмет да попаднеш на правилния класен в този етап (и проблемът е генерален, не конкретно за това училище). И все пак, задържането на постоянен учителски състав би направило нещата по-предсказуеми. Надявам се, разрастването на Архимед да не породи нова криза с учителите в Питагор и учителите изградили училището да не напуснат, защото и досега, те остават най-харесваните и обичани от децата учители там.

# 479
Принципно, училището си струва най-вече 5-7 клас, може би и гимназията. Първо, най-добрите учители са в този етап, второ, най-силните и мотивирани деца.
Симеонов, ако имате предвид, той се пенсионира.

Общи условия

Активация на акаунт