Частни училища – информативно-дискусионна тема – 68

• 51 731
  • 752
  •   2
Отговори
# 570
Между другото в Цар Симеон също ни казаха, че се яде само в техния стол. Няма кутии, няма какво да си кучиш. И това е за всички класове.
Ме дадоха смислено обяснение.

# 571
Не ми се вижда да стане до 15.09.2026 г тази сграда. На мен на Руски паметник ми е по-добра локацията. На ъгъла има заведения за хранене, и колкото искаш транспорт.
А за децата в гимназията - моят 9-класник си гледа почти всяка сутрин кантара. Тестени изделия се ядат веднъж седмично, когато сме някъде в МОЛ или на почивка. Обядва след като се върне от училище.
Малкият, който е в 4 клас, се храни на стол. Той е претенциозен. С 300 зора го увещавам да поръчаме за храна нещо, което не е пробвал до момента. Така че, за мен, еднотипната кухня в стола е голямо облекчение. В дните, когато не яде обяда, купува сандвич от лавката. Ако не, си носи от вкъщи. Ако яде твърде много предиобед, изобщо не яде на обед. Това се случва в ДУ. Но пиша, за да кажа, че не за всички деца храната е проблемна, особено щом могат да си носят храна, за предиобеда.

# 572
  • София
Колкото и да ми харесва, че частните училища са място, където децата да преминат по-лесно през безумната програма и организация на МОН и все пак да запазят някакъв интерес към ученето, се радвам, че тази година приключваме с целодневното обучение и липсата както на нормално хранене, така и на свободно време през делничните дни. Нещата са такива, каквито са. Всеки преценява как да постъпи за детето си.

# 573
  • София
Аз този филм го играх със седмокласник в ПЧМГ.
За една година ми се догади от кутии Wink
Моето сандвичи не ядеше, дюнери също.
Най-ранната опция за прибиране у дома му беше 16 часа. Както и да го гледам не е обяд.
Затова минахме на кутии, страшна хамалогия и безумен ангажимент - поне за мен. При положение, че съм супер бърза в готвенето.

За цените към днешна дата в ЧУ направо си е престъпно към здравето на децата, храната да не става.
При нас в Питагор е същата история, до 7ми клас включително не ги пускат да излизат от училището, докато не свършат часовете. На моето дете обаче най-ранната опция за прибиране е след 18:00, активен спортист е и всеки ден след училище отива директно на тренировки и е още по-кофти да не яла преди това и да няма сили. Предишната кухня - Българче не беше върха, но беше горе-долу ядима, откак я смениха в края на миналата учебна година (ЕТ Лори или нещо подобно) изобщо не става. Кара предимно на сандвичи от вкъщи, но чат-пат я мъча със стола и плащам за 1 седмица за да яде и нещо готвено.

# 574
Да, Българче не е био и тн, но моето злоядо дете яде в детската градина от нея и си изяжда половината супа и половината основно, което си е постижение.

# 575
  • София
То на това с "био"-то хваща ли се още някой.
В детската градина и в 1-2 клас ядат почти всичко в училище, ама после става зле.

Но проблеми с гастрити и подобни на децата идват предимно от стрес в училище, не толкова от храненето. А стресът провокира и всякакви други заболявания. Така че ние преглътнахме качеството на храната само и само да е спокойно детето и да се чувства добре и уверено.

# 576
  • София
Ама как така не пускат децата да излязат от училище? Дори на двора ли? Защото сега в ТехПарка реално целият парк ще им е двора или ги държат вътре в сградата? (Нямам интерес към училището, но не мога да повярвам, че не ги пускат дори на двора).
Истината е, че моето дете се хранеше, където имаше кухня на място- детската градина, а после в Дрита (е да, вече не съществува, но за пробните дни каза, че кухнята била супер).
П.С. Малко извън темата за приятелско дете се търси учител/ка/и /школа за АК, ако са покрай Централна гара ще е страхотно или онлайн. Не съм се интересувала, но знам, че доста от вашите деца са кандидатствали. (на лично да не разводняваме темата) Благодаря.

# 577
  • София
Не знам някое частно училище да пуска децата до 7ми клас извън двора и сградата на училището. Може да си тръгват сами от училище от 5 клас, ако родител подпише съответната декларация. Как иначе да носят отговорност, ако нещо се случи.

А за новата сграда на ПЧМГ предполагам, че основната им е насоченост ще е да развиват прогимназиален и гимназиален етап. Не знам защо въобще ще правят начален етап, сакън да не изпуснат някой клиент. В начален етап си трябва друга концепция, други битови условия дори, защото децата са много малки и като че ли СС и други частни училища ще са доста по-подходящи в тази възраст. А и да се знае кое дете има заложби за математика още от 6 годишна възраст, ами нелепо е.

Последна редакция: ср, 22 окт 2025, 10:13 от Magenta2022

# 578
  • София
Магента, никой не ги пуска, но аз написах, че сега дворът ще е самият ТехПарк и съответно ще могат да отскочат до Вендинг машината. Единствен вариант да не могат е, ако не ги пускат извън сградата на училището.

# 579
  • София
Магента, никой не ги пуска, но аз написах, че сега дворът ще е самият ТехПарк и съответно ще могат да отскочат до Вендинг машината. Единствен вариант да не могат е, ако не ги пускат извън сградата на училището.

Е няма как да нямат ограда и техен двор. Нали има законови изисквания за училище, не може Техпарка с всякакви хора и дейности да им е двор? За да се узакони сградата за училище си има изисквания и в последните години май не е толкова лесно това да стане.

# 580
  • София
Не знам за такова изискване. Сградата ни няма ограда и децата са в ТехПарка, ако се разходите и видите как е сградата на ПЧМГ също не виждам къде ще я сложат тази ограда. Но да кажат хората, които са били на отворени врати, аз просто съпоставям с нашата сграда.

# 581
  • София
Аз пък мисля, че е чудесно, че ПЧМГ правят начално училище, защото така децата ще се подготвят за прием след 4 клас. Иначе остава само опцията със съботно-неделните курсове и уроци, а всеки минал през това знае за какво усилие става въпрос.

# 582
  • София
Не знам за такова изискване. Сградата ни няма ограда и децата са в ТехПарка, ако се разходите и видите как е сградата на ПЧМГ също не виждам къде ще я сложат тази ограда. Но да кажат хората, които са били на отворени врати, аз просто съпоставям с нашата сграда.

Ама вие сте от пети клас, нали? Не от ПУК. Има разлика. Представям си някое дете на 6 години избягало и разхождащо се из Техпарка. Ще ги заключват ли малките?

Последна редакция: ср, 22 окт 2025, 11:04 от Magenta2022

# 583
  • София
Наистина е от 5ти клас при нас в ТехПарка. Честно не се замислих, че малките може да бягат (все пак са малки) и им трябва ограда. Не видях някъде да има такава или нещо обособено като двор. Има само строеж на сграда. Ще се отдалеча от дискусията и ще изчакам да видя как ще се развият нещата. Честно казано им желая успех и дано видят нагласите и направят собствена кухня. Ще е полезно за много деца.

# 584
  • София
Не разбирам за какво спорите. Архимед и ПЧМГ няма да разрешават учениците до 7-ми клас да напускат територията на училището и това е сигурно!

Общи условия

Активация на акаунт