Какво значи достойна заплата?

• 14 565
  • 526
  •   1
Отговори
# 75
Ако не пестите поне 30-50% от заплатите си, значи ситуацията не е добре.
Laughing Много пораженческо.
Колкото по-несигурна е социалната или икономическата система в дадена страна, толкова по-голяма е склонността на хората да спестяват за „черни дни“. Това е форма на предпазна мотивация: когато хората не могат да разчитат на стабилна пенсионна система, здравеопазване или подкрепа при безработица, те поемат инициативата сами да се застраховат ,чрез спестявания.

Работата не е там да мислиш как да пестиш, а са мислиш как да изкарваш повече Simple Smile
Именно!

# 76
Чесно казано след вашите исказвания, аз съжалявам, че съм изучила две специалности. Можех да работя работа изискваща средно образование и да изкарвам повече. Сега не стига, че имам нерви на работа, а ми дават и по-малко пари от плочкаджия и маникюристка.

# 77
Ако не пестите поне 30-50% от заплатите си, значи ситуацията не е добре.
Ако работиш за 2-3 хиляди лева, как по- точно ше пестиш 30- 50% ?
Айде, аз съм проста сестра, ама тия икономистите, математиците и анализаторите да ми го обяснят.
И по- простичко, ако може.
Ако имаш двойни доходи съм съгласна, че половината може да се заделят.

# 78
Можеш да спестиш 50% от тия пари само ако жилището, храната, транспорта, здравните разходи и сметките ти ги плаща някой друг. И нямаш деца или възрастни родители.

# 79
Е добре, ама ако тази заплата е справедлива, достойна и осигурява базовия минимум, и храна, и дрехи, и малка почивка тогава какво става с мотивацията да се учи, трупа опит, инвестира време и финанси в професия и квалификация? Ако един млад човек изкарва добре като продавач на дрехи в магазин, кое ще го мотивира да учи за зъболекар?

Как какво? Човек винаги иска повече. В един момент няма да му е достатъчно да сложи храна на масата, ще иска да излезе на ресторант. После ще поиска луксозен ресторант. Няма да се задоволява повече със седмица на бунгало в Китен, ще поиска в луксозен хотел, после и в чужбина...
Освен това, когато всички базови нужди са задоволени, вече в играта влизат и удовлетворението от работата, и престижа, и куп още други неща.
И днес има хора, които се задоволяват да са продавачи, вместо да учат за зъболекари. Но има и хора, които предпочитат по-нископлатени, но по-престижни работни места, отколкото добре платени, но „бачкаторски“, т.е. презрени.
Спокойно, ако продавачите получават добри заплати, няма да останем без зъболекари, даже напротив – повече хора ще могат да си позволят скъпите зъболекарски услуги и ще има нужда от повече такива кадри.

# 80
  • София
Точно! Ако имаш наем/заем и дете, забрави да пестиш от 3000. Или там някакви 10 процента може би, ако някой не се разболее.

# 81
Pastelka, извинявай, стана ми любопитно – какво работиш? Може нещо приблизително, не конкретно.
И за двете специалности ми стана интересно. Simple Smile

# 82
Можеш да пестиш от 2-3 000 лв. заплата, само ако НЕ ти е основен доход Laughing

# 83
Аз спестявам 25% от заплатата си, защото мъжът ми поема големите разходи. Така сме се разбрали, защото аз мога да си контролирам по-добре парите. Иначе познат пести 60-70%, програмист е и си брой стотинките😄. Но те имат такава заплата, че пак си живее прилично.

# 84
Да пестиш повече от 10% месечно е загуба на средства. Всичко излишно на примерно тримесечен период тряба да се обръща в инвестиция.
Много се отнесохте. Търси се критерий за достойно заплащане. Примерно ако месечната сума която се дава за храна е под 50% или нещо такова.

# 85
Излизала съм с такъв който пести 70% и си брои стотинките, с цел да се пенсионира на 40 и да прави незнайно какво (при положение, че нямаше кой знае какви хобита освен това да пести и други мечти освен ранно пенсиониране).

# 86
Излизала съм с такъв който пести 70% и си брои стотинките, с цел да се пенсионира на 40 и да прави незнайно какво (при положение, че нямаше кой знае какви хобита освен това да пести и други мечти освен ранно пенсиониране).
Луда работа. Накрая го блъска кола на 35 ( недай боже) или го поваля някоя коварна болест и Ни живял, Ни видял..
Далеч съм аз от тая мантра.
Докато имаш и можеш да си го позволиш, ходи, живей, пътувай..а горе с празни джобове си отиваме, незнайно кога. ( и от опит, не задължително след пенсия)

# 87
Pastelka, извинявай, стана ми любопитно – какво работиш? Може нещо приблизително, не конкретно.
И за двете специалности ми стана интересно. Simple Smile
Как Сийка, дано не е учител по български  език , че "чесно" и "брой" звучат меко казано  притеснително 😁

# 88
Инфлацията и банките обожават спестяванията ви. Joy
10% към фонд спешни случаи, и към 20% за инвестиции, ако бюджета го позволява, разбира се.

Много интересно ми беше да прочета мненията на всички тук, изумително е как всеки разбира различни неща под достойно, и заплата.

# 89
  • Пловдив
То и да се развяваш вкъщи или където си решиш без ангажименти и без нужда от печелене на пари пак си е кеф.

Общи условия

Активация на акаунт