Сериали и филми - sci-fi, fantasy, mystery, supernatural/тема XIII

• 14 152
  • 260
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Foundation, сезон 3, епизод 2
Shadows in the Math (Сенки в математиката)
https://www.imdb.com/title/tt32429238/

--> има спойлери <--

Този епизод определено ме хвърли в тъча.
Вече свободните съчинения стават прекалено много. Дори и за мен. Хвалил съм ги, защитавал съм ги, но не знам вече и аз, прекалено много се отклоняват от много неща и отделно вкарват някакви абсурдни нови неща.
Каква беше тази осма криза например? Кризите са 7. И този 'Инвиктус' го няма в книгите (ние вече го видяхме в предните сезони, древния космически кораб). Но окей, това не е проблем.
Защо обаче в пролога на епизод 2 от сезон 3 изведнъж споменават за 8-та криза, след като още не е започнала истински третата (третата по сериала) кризата с Мулето?!
Има логика, разбирам защо, но не му беше мястото сега. Твърде много скачат от една тема в друга. Няма добра дозировка. Та според мен първо, защото Хари Селдън 'умря' Истинският Хари, не неговата дигитална версия. И може би защото тази 8-ма криза в сериала ще е последната и тя няма начин да не бъде свърза с Гея и Галаксия. А с този кораб ‘Инвиктус’ би трябвало да видим и нашия любим звезден каубой, Голан Тревиз.
Но за това сега няма да пиша, защото има хора, които могат тепърва да четат книгите или да гледат сериала и да не искат да знаят как свършва всичко.

Щрихирам най-важното:

Преди 151 г. Хари Селдън и Гаал Дорник са основали Втората Фондация на Игнис. След като Гаал вижда, че единствено те могат да помогнат и решат глобалния проблем с Мулето.
Будят се за по няколко седмици всяка година и обучават новите менталисти във Втората Фондация, като ги подготвят за сблъсъка с Мулето и за това как да контролират основната Фондация и да тласкат събитията според плана...
Те изостават обаче и Хари се жертва, да остане буден много по-дълго време и така фатално да остарее, но да подготви всичко, за да не се отклонят от събитията в меридиана.

4 години преди събитията в сезон 3:
Гаал се събужда отново от криогенния сън и вижда Прийм Палвър, който замества Талис, като първи говорител. Той е глухоням. Странен избор. Внимание към този герой. Ще е ключов (освен ако и тук нещо не са променили).
Хари вече е много стар и му остават броени часове живот.
За последно той показва на Гаал всичко което знае за... Осмата криза (?! ; вие шегувате ли се?). Явно последната.
Хари споменава за ‘Инвиктус.’ Ако Мулето бъде победено всичко щяло да иде в тази посока...

Хари избра да си отиде в 'първородния блясък' съпроводен от неговото ‘виртуално Аз’ и изчезна завинаги (R.I.P. Хари!).

На Здрач не му се умира. Моли се на Демерзел за отсрочка. Тя е непоколебима:
"Аз съм часовникът за всеки Клеон! И времето ми е точно."
хаха, брутално.
После сприхавото старче моли за помощ брат Ден да отложи неизбежното с няколко месеца, докато се овладее кризата. И там удари на камък. Брат Ден не може да го понася...
Болният му мозък стига до там, че събира екип учени, които да създадат мини черна дупка наречена ‘Новакула’ с която да шантажира всички в Галактиката. Това е нещо като звездата на смъртта от Star Wars и е способна за секунди да унищожи цяла планета. Те нямат достъп до самата черна дупка, защото вътрешността и е загадка и там времето и пространството не работят, както добре знаем (всъщност нищо не знаем), но контролират ергосферата (външният и слой), като я захранват електромагнитни лъчи - фотони светлина с невъобразима температура. Те се зареждат допълнително с енергията от свръхизлъчването на дупката и буквално могат да я използват, като катапулт с който тя изхвърля всепомитащ лъч от унищожителна светлина и топлина. Реално това е устройство, което превръща планета в звезда (цялата планета се стопява за секунди в синя светлина).
Всичко това е абсолютна измишльотина. Няма такива неща в книгите.

На Калаган:
Мулето отново демонстрира своята власт над умовете на хората. Наистина е ужасяващ.

Потомците на Хобър Малоу основали съюза на търговците. Последният наследник по веригата е Торан Малоу. Той нехае за кризата и преврата на Калаган. Безобразно богат живее като бохем заедно с някаква инфлуенсърка (нали трябва да са модерни и да сме в крак с модата). Негов чичо е Ранду Малоу с когото се запознахме за кратко в епизод 1.
Докато се излежават на слънцето, кораба ‘Черния език’ на Мулето им хвърля сянка. Хаха.
По-късно ги навестява к-н Хан Причър, който работи за разузнаването на Фондацията. ‘’Подчинения’’ на лорд Индбър, който пръв заподозря Мулето, че е нещо повече от обикновен пират.
Чакаме да видим партито на Мулето на което ще присъстват и тримата.

Брат Ден иска да избяга от всичко и да отиде на Микоген с куртизанката.

Епизодът приключва с това как брат Изгрев се свързва с Гаал Дорник относно предстоящата криза с Мулето.
Това също е нещо ново. Втората Фондация да работи с Императора във връзка с Мулето.

Плюсове:
Сюжетът си остава на ниво. Успяват да съчетаят политическа интрига, философски размишления и научна фантастика в едно.

Повечето основни персонажи са добре изградени, с много пластове и вътрешни конфликти.

Въвеждането на ''Новакула“ като глобална заплаха е по-скоро 'Уау' ефект и въпреки, че го няма в романите, нека се радват децата.
Бтв: Абсурд обаче брат Здрач да е успял да го скрие от Демерзел. Демерзел е навсякъде и знае всичко. Ако тя не знае за тази мини черна дупка, аз лично ще съм много неприятно изненадан.

Изкефих се като показаха как Хари е изваял статуя за себе си (изпреварвайки Гаал, която таман реши да направят същото за него) - хаха типичен Селдън.

Пилоу Асбек като Мулето е много добър!

Минуси:

Темпото в епизода не беше добре дозирано. Прекалено много информация и политически детайли за кратко време. Епизодът беше навсякъде.

Липсва някаква по-ясна визуална и емоционална експлозия, която да балансира тежките диалози и интриги.

За съжаление актьорската игра не е на топ ниво. Визирам главно Лоу Лобел (Гаал Дорник), която не се справи добре с пресъздаването на емоциите покрай състарения и умиращ Хари Селдън.

Повечето второстепенни герои са повърхностни и дразнещи. Освен това и актьорите не се справят.

Генерално, как виждам разликата между сериалът и романите на Азимов?

Книгите са като шахматна партия: по-бавни, много стратегически, с много философия, психология, социология и с акцент върху идеите.

Сериалът: много драма и лични конфликти + визуално пиршество.

Донякъде оправдавам авторите на сериала. Азимов е писал преди повече от 70 г. (обаче колко е актуален само, направо не мога да повярвам) и много от темите в него няма да бъдат разбрани от широката публика. Така че сериалът е написан в крак с днешната реалност, като все пак психоисторията и борбата между индивидуализма и колективизма остават основната тема.
Големият плюс на сериала са Демерзел, Клеоните и визията, мащабът. Големият минус са липсата на Дорс Венабили (направо КОЩУНСТВО), изборът на актьори за някои главни герои (главно от 'добрите'), няма я мистиката и съспенса от книгите, където все едно си на партия шах срещу квантов компютър...
-
6.5 / 6.0

# 76
Основната тема в книгите е, че Империята ще падне неизбежно - няма значение дали ще се борят или не - това се случва при всички положения и с всички подобни структури.
Скрит текст:
И стратегията на Хари Селдън в крайна сметка също се проваля накрая - има си цивилизация и организация, но нали става ясно, че съществува друг тип човешка цивилизация, за която Селдън изобщо не е подозирал.
Обаче тук ще впишат и това в плановете - щом Демерцел е "религиозна" - нейната вяра не се ли отнася точно до това.

Предполагам, че все пак успя да избегне мрака и хаоса - човечеството не е изпаднало до полу-първобитно състояние, пак си е Космическа цивилизация, което е нещо.

П.п.
Скрит текст:
Сега се сетих за планетата на хермафродитите - реално те не са цивилизация, по-скоро инертно общество. Другата крайност (всеки за себе си), макар и високо технологична. Азимов ги представя като това, което категорично не искаме да бъде човечеството (от негова гледна точка - аз мисля, че е прекалено очевидно пристрастен). Ако някога ги представят в сериала, ще трябва да е в положителна светлина, защото иначе ще е много антилиберално и неамериканско...

Последна редакция: сб, 19 юли 2025, 08:33 от pppqqq

# 77
  • София
Появил се е Untamed - целият С01 накуп, обаче още липсват субтитрите. Ерик Бана, според мен е сниман за постера върху "Езика на трола". (Все пак, ще чакам субтитри.)
Скрит текст:

# 78
  • София
Не точно...
Да, всяка империя пада, това е ясно.

Но за останалото, мхм
Именно с помощта на психоисторията се стига до един (моля не четете ако не желаете да знаете как свършва Фондацията на Айзък Азимов).
Скрит текст:
по-добър и светъл път за човечеството. Ако я нямаше, нямаше да я има фондацията и също така и втората фондация и Мулето щеше да унищожи всичко. Нито Р. Даниил Оливо щеше да 'еволюира' толкова. Да, накрая тя стана излишна, но без нея нямаше да се стигне до Гея и Галаксия. Тя беше пътят по който вървяха...
Ако си спомняш Голан Тревиз направи съзнателен човешки избор (не му беше повлияно) да избере Галаксия като бъдещето за човечеството (обединено, съзнателно галактическо свръхсъщество - симбиоза между хора, машини и природа), като така ще се избегнат разрушителните конфликти породени от индивидуализма, като се създаде едно колективно съзнание.
Всичко това беше създадено от Оливо (Демерзел), но изборът е оставен на човека. Свободна воля.
Така ние получаваме един бъдещ, хармоничен и мирен живот с природата и света около нас, а не неизбежното унищожение...
И да, на практика той избира третия път, не този на Първата фондация водещ до анархия или този на Втората фондация основана на тайни и манипулации.

Последна редакция: сб, 19 юли 2025, 15:37 от Diavolo

# 79
Аз май няма да го гледам. Гледах първия сезон и не ми хареса, много е различно от книгите.
За сравнение например, "Човекът във високия замък" сериала е много добър.

# 80
  • Дивата природа
Predator: Badlands | Official Trailer

ХИЩНИКът: Опасна зона“ от 7 ноември в кината, с участието на Ел Фанинг и Димитриус Шустер-Колоаматанги, се развива в бъдещето на отдалечена планета, където млад Хищник, изгнаник от клана си, намира неочакван съюзник в лицето на Тиа {андроид} и се впуска в коварно пътешествие в търсене на най-върховния противник... Филмът е режисиран от Дан Трахтенберг [„ПЛЯЧКА“], а продуценти са Джон Дейвис, Дан Трахтенберг, Марк Тобероф, Бен Розенблат, Брент О'Конър.
# ДОБРЕ ДОШЛИ В СВЯТ НА БОЛКА

# 81
Гледах двойния епизод на сезон 3 на Star Trek: Strange New Worlds.
Първият беше ОК, но втория ми се видя като експеримент. Сякаш сценаристите са се чудили в каква посока да поемат и в крайна сметка са решили да пробват и от двете - единият донякъде сериозен, а втория донякъде шантав, но не приятно шантав като аниме епизода от миналия сезон.

# 82
  • София
Netflix обявиха, че са подновили сериала Wednesday за трети сезон.
Това се случва малко преди вторият сезон на хитовата поредица с Джена Ортега в главната роля да дебютира в стрийминг платформата. Новите епизоди са планирани за 6 август. Важното е, че няма да бъдат последни.
Един от създателите на сериала - Алфред Гоф - обяснява, че с колегата му Майлс Милър знаят, че "подобни сериали не се появяват всеки ден".

https://webcafe.bg/seriali/ofitsialno-wednesday-e-podnoven-za-treti-sezon.html

# 83
Само не можах да разбера защо сменят актьора, който играе Мулето във Фондацията. Във втори сезон в 2 епизода се появява Микаел Пресбранд (швед), а в 3 сезон го заменят с Пилу Асбек (датчанин).
Вярно, че Асбек има подходящото излъчване, но хич не харесвам такива промени.
Оказа се, че направо нищо не помня от последния епизод на сезон 2 и се наложи да си го пусна, за да си припомня какво се случва.
Така открих разликата.

# 84
Първи поглед върху новия Аватар - 26 половинчасови серии, разделени в два сезона. Близнаци повелители на земята, в постапокалиптичен свят.

Сигурно еднокракото кафяво момиче ще е аватарът. Изглежда са зарязали идеята за модерен свят.
Тъй като колкото повече време минава, толкова по-малко харесвам Кора, мисля да пропусна този.

# 85
  • София

Пете, любимият ти сериал се задава с втори сезон Grinning

# 86
А, не ми е любим този - гледала съм малко, но е много детски за мен.

Сега видях, че Местен извънземен е канселиран. Това лято започна четвърти сезон, още не съм сваляла, защото бях заета.
Обаче не ми харесва това, което видях в трейлъра - че Хари се превръща в човек. Време беше да приключи.

# 87
Днес като влезнах в Замунда да си сваля новият епизод на Фондацията видях че има цял нов 2-ри сезон на Сандман. Първата половина на сезона са го пуснали на 3-ти Юли.
Прегледах темата, никой не е коментирал новият сезон.

# 88
  • София
Вечерница,

Някъде преди време бях мернал, че са имали разминаване с графика. Микаел Пресбранд е имал натоварена програма и не са се разбрали с планираното от АпълТВ+ за сезон 3.
Ама не знам дали е вярно.
Мисля, че Асбек се справя много добре със сложната и знакова роля, но е време да видим малко от миналото му, защото в момента е шизофреник и психопат дошъл от нищото, а на ТВ екран това не стои добре. Справка - Жокера и Пингвина от света на ДиСи и още много, много други примери от филми и сериали.
Няма да е така запомнящ се антагонист ако не разберем миналото му. Може и по малко да се разкрива, не е казано наведнъж.

п.п. Уф, ако не си спомняше нищо от сезон 2, можеше спокойно да ми прочетеш последните две ревюта и щеше да придобиеш пълна представа, хаха.

Foundation - сезон 3, епизод 3
When a Book Finds You

https://www.imdb.com/title/tt32429247/

Добър епизод, хареса ми!

--> Има спойлери <--
Четете на ваша отговорност!

Щрихи

Преди 3 г. брат Изгрев отива да изследва психоисторията, забранена от Клеон XII. По-точно той търси деветото доказателство на Карл Кале, оригиналната формула от психоисторията.
Тогава, в район Ири той се среща с автентична холограма на Гаал Дорник, след като открива, че в библиотеката на Трантор се намира оригиналният ръкопис използван от Хари Селдън на Тракс. А не би трябвало да е там...
На ‘Нов Терминус’ не знаят за Гаал. Нормално, тя основава Втората Фондация заедно със Селдън, която освен за проблема с Мулето, ще се използва, за да контролира задкулисно събитията, за да могат те да вървят по плана на Селдън.
Гаал чак сега разбра, че Хари е дал ‘Първичният блясък’ на Демерзел.
Двамата сключват съюз за контрол над кризата с Мулето. Именно този момент символизира завръщането на Плана и възможността за координация между Империята и Втората фондация!
Брат Изгрев осъзнава, че всеки Клеон на неговата възраст иска едно и също - да избяга!

В сегашно време:
Двамата отново се срещат и Гаал му казва, че е време за действие и че сега е шансът Калган да бъде поставена под обсада и Мулето спрян, иначе губят всичко.

Айдее познах. Хехе. 😊
Мулето хвана Капитан Причър и се разбра, че и той е менталист (или има скрити, неразвити заложби или е някакъв нов вид). И явно има биологична връзка с Гаал Дорник.

Страхотна визуална хореография на партито на Мулето, под съпровода на Магнифико Гигантикус. Беше наслада за сетивата.
Торан Малоу отиде да разсейва Мулето, докато половинката му разговаряше с шута.
Много яка сцена между Мулето и Торан. И брутална, брр. Байта успя да открадне Магнификото.
Измъкнаха се. Предопределеност - според Мулето. Драми няма.

Брат Ден твърдо е решил да избяга заедно с куртизанката си без да и се изтриват спомените и в тайна от братята си и Демерзел. Моли за помощ Мавон - неговият Клавигер, но той оказва заради близките си, които са заложници. Ден го склонява, като му обещава, че ще измъкне и семейството му и ще излекува дъщеря му, като си даде имперските наноботи.
Не е истина, брат Ден е тотална развалина. Призна на метресата си, че Демерзел е робот?! 😮
Тотално е изтрещял от дрогата. След това признание не виждам щастлив край на тяхната връзка. Невъзможно е вече.

Мулето се срещна в холограмен разговор с Клеон XXV, представляван от брат Изгрев/Ден.
Естествено, преговорите се провалят, а докато разговаряха всъщност Мулето превзе един от търговските портали на Империята, отново демонстрирайки своята бруталност.

Брат Изгрев не успя да се наложи и да бъде свикан съвета, за да се предприеме военно нападение над Калган.
И тук не съм изненадан. Нямаше как да се случи, защото е въпрос на време Империята в този си вид да рухне под мощта на Мулето!

Шок туист - Сонг се оказва един вид подвластна на Демерзел, защото произлиза от древна и забранена секта - ‘’Наследството’’ - те боготворят роботите и вярват, че един ден изкуствените създания ще се завърнат и ще премахнат жестокостта, мъката и несправедливостта.
Демерзел казва на брат Ден, че е заличила всичките и спомени и тяхната авантюра е приключила. Не я е убила, заради него. Брат Ден полудява. Страхотна игра за пореден път на Лий Пейс.

Критиките ми към епизода са две, но и двете са важни.
Основно са насочени към набързо скалъпената история със Сонг (ей така от нищото я измислиха тази секта), която ако няма развитие в оставащите епизоди ще е голямо разочарование. Градиха, градиха 3 епизода тази линия и в нея наистина имаше нещо, а каква стана тя? За има-няма 5 минути, Демерзел уби купона, хаха. А дори не видяхме срещата между Сонг и Демерзел. Дано тук има нещо повече...

Също така Мулето изглежда като анимационен злодей. Иска ми се да видя повече дълбочина в образа му.

Плюсовете за мен са съживяването на интригата с вкарването на нещо ново - таен съюз между брат Изгрев и Гаал. Някак си създава усещането за тайнственост и придава дълбочина и тежест на историята.
Партито на Калган беше много яко. Визуално беше един хаос - символизиращ личността на Мулето.
Самият край и финалните реплики между Ден (любимият Клеон на ''майката пазител'') и Демерзел.

Още е рано, но аз очаквам големи туистове в хода на сезона. Дано...
Трябва да има нещо много сложно, което да свързва Мулето с Гаал, от друга страна Причър и тук някъде в тази картинка няма как да не стои и Демерзел. Имам някои идеи, но някои от тях са доста откачени.
-
7.5

# 89
  • Бургас
Изгледах Andor, много хубав в началото ми тръгна мудно, но после чудесен!
Дали ще има 3ти сезон?

Последна редакция: пн, 28 юли 2025, 12:21 от begeli

Общи условия

Активация на акаунт