Агресивно дете в детската градина

• 1 807
  • 35
  •   1
Отговори
Здравейте, обръщам се към вас с молба за съвет,по казус който започна скоро, но с пълна сила при нас. Имам момченце, което е предпоследна група в детската градина. Като цяло групата е много хубава, родителите са много грижовни, успяваме да се организираме добре почти във всичко, нямаме грижи с болни деца в групата, но... От известно време забелязвам промяна в поведението на моето момче, по принцип го определят като едно от кротките деца, но сега всичко се промени. Започнаха да го наказват, да се държи лошо и да не слуша. Стигнах до дъното на нещата и разбрах, че едното от децата го тормози, бие го и го обижда, плаши го с чудовища, казва му, че ние не го обичаме. Разбрах, че това се е случвало от доста време и че и други деца са обект на същите действия. Родителите нехаят, казват че от 8 до 5 това е грижа на госпожите. Кое е най-правилното решение според вас?

# 1
Разговор с госпожите може да помогне, но най-важно е да говорите с вашето дете и да му обяснявате, че това не е вярно.

# 2
Като прочетох за "чудовищата" ми преля чашата.
Значи, мога да изтърпя дете да ми нахапе детето, но не бих могла да изтърпя някакво "хлапенце" да тормози психиката на детето ми с "чудовища". Хлапенце е в кавички, защото дете, което има подобни тактики го прави абсолютно нарочно и нарочните неща не ги толерирам.
Какво бих направила? Разговор със всички по веригата: учители-родители-директор на градината. Всички да са наясно, че проблем има, за мен - психически тормоз се нарича.

# 3
Много неприятна ситуация. Тук трябва да се намесят родителите на агресивното дете. Учителките не могат да превъзпитат едно невъзпитано дете, а дори не се знае в семейството какво вижда самото дете. Това, че госпожите отговарят от 8 до 17 не означава, че те ще го възпитават. Може детето да среща същото поведение от родителите си или брат/сестра. Можете да говорите първо с госпожите, ако не се получи с директорката. Ако пак няма разрешение се съберете всички родители в градината. За съжаление е масово в градини и училища има проблеми деца, но никой нищо не може или не желае да направи.

# 4
В някои случаи децата не възприемат учителите/възпитателите си като авторитетна фигура. Та затова, колкото и да вършат работата си добре, възпитанието си остава задача на родителите. Можете да поговорите с възпитателите, за да се посъветвате с тях и за да бъдат и те наясно със ситуацията. Но и родителите трябва да се намесят в този случай.

# 5
Учителките са отговорни за това което се случва от 8 до 17 ,говорете с тях
При нас се беше получило нещо подобно -едно дете казваше на моето че няма да го взема от градина,няма да дойда на тържеството и тен подобни но с приказвах много на моето и нещата се разминаха

# 6
Наистина е много неприятно. А как си представяте, защо е станало вашето дете по-непослушно и са го наказвали! (Боже!)? Защото е завързало приятелство с това дете или защото е искало да копира неговото поведение?
На първо време аз бих говорила спокойно с детето си за тези неща. Мисля, че подобни опити са нормални за тази възраст. Приятелки на моето дете и разказваха страшни истории за вампири от едно иначе много забавно детско филмче за малкият вампир. Така искаха да покажат, че те са големи и не се страхуват, а тя е малка и се страхува. Тя ми сподели и реагира като се отдели от тях и не искаше да играят и да се срещат извън градината. Просто ги отхвърли. Мен също в първи клас са се опитвали да ме убедят, че родителите ми са гадни и ме мразят - момче побойник, в периода на развод между родителите му, баща пияница. Този пък взех, че аз го набих (не, че е правилно). Такава беше реакцията ми. Родителите ми ме подкрепиха. Техните приеха, че щом ме обижда си го е заслужил. (Разбира се никой не заслужава бой).
На първо време успокойте детето и му обяснете защо това са измислици и неверни неща. След това сигнализирайте на родителите, в групата и на ръководството на градината. Напълно нормално е госпожите да не подслушват всеки разговор между децата и да не моган да реагират на всяка казана дума, но могат да използват случая да обсъждат в групата тези неща. Знам, че в българската градина рядко се говори така с децата, но една беседа за приятелството, как се държим помежду си и защо не е хубаво да тормозим другите е напълно нормална на тази възраст. Ние имахме на вратата табло с картинки и правила как се държим един с друг и макар децата да не могат да четат знаеха тези правила.
Искрено се надява да обърнат внимание и да се спре с това. Използвайте случая да изградите доверие с детето и то да ви казва тези неща и да търси защита от вас, а не вие да ровите. Също така го научете да се защитава и реагира. Това, че е променил поведението си също е сигнал. Успех!

# 7
представи си в каква среда вирее това дете, че да говори такива неща....срамота! и аз съм била в твоите обувки - в градината и в училище. догодина, живот и здраве, се местим в др училище. аз не стигнах до никъде с разговорите с родителите - най-вече с майката,понеже тя оставяше и взима детето. деца били, игра било, после бяха момчета.... освен да натиснеш госпожите и да кажеш на твоето дете, че вс тези неща са глупости/лъжи. аз съм си мислела, дали пък моят син в даден момент няма да спре да вярва на всеки. и на нас ни говореха разни неща, освен че ни удряха и хапаха.

# 8
Моето дете повече слуша госпожите от колкото мен,всяка тяхна дума е закон и всичко което казват е вярно....може да пробват и те да обяснят на твоето че думите на другото дете са неверни

# 9
Ако другото дете говори глупости, това може да се парира с разговор с вашето дете. Не можеш да спреш когото и да е да говори, каквото му падне. На моите деца самите госпожи му бяха казвали, че не го обичаме, защото го взимаме на края на работното им време (поради нашето работно време). Просто обяснявате и толкоз.

Но не е само това. Онова дете и бие вашето, а това не е допустимо и по-точно - госпожата трябва да не го допуска. Така че и с нея трябва разговор.
И също не става ясно защо вашето дете получава забележки. Как се държи лошо - спрямо агресивното дете или към други деца? Ако е към други, значи не е самозащита и тогава трябва вие да му обърнете внимание.

# 10
Ако госпожите нехаят по въпроса, бих изпратила писмено оплакване до директора направо. Даже ако останалите родители са съгласни да се подпишат, би било още по-добре. Писменото оплакване няма как да бъде подминато и следва да има също писмен отговор. Ако пък сложите на оплакването и едно "Копие до Община..., отдел Образование" много бързо ще вземат мерки и ще се намесят в казуса.

Пп. Не е задължително да го изпращате до Общината, но пък има ли го текстът много бързо вземат мерки.

Последна редакция: ср, 21 май 2025, 17:05 от brumm

# 11
Голяма подкрепа сте, благодаря ви. Говорих с госпожите и директорката. Обещаха да се включат, имам обещанието че психоложка ще работи и с двете деца, защото се оказа че проблема наистина е голям и други родители са се оплакали. Надявам се това да помогне и нещата да се успокоят. Продължавам да си мисля, как точно да подходя към моето дете, защото стреса очевидно е голям и за него.

# 12
Голяма подкрепа сте, благодаря ви. Говорих с госпожите и директорката. Обещаха да се включат, имам обещанието че психоложка ще работи и с двете деца, защото се оказа че проблема наистина е голям и други родители са се оплакали. Надявам се това да помогне и нещата да се успокоят. Продължавам да си мисля, как точно да подходя към моето дете, защото стреса очевидно е голям и за него.
Психоложката може да даде най-добрите съвети. Иначе подкрепа, разбиране и много говорене. Без упрек, че е повярвал, без упрек, че не е казал, трябва точен подбор на думите и най-вече спокойствие от твоя страна. Ти вече един път си го разпитвала и той е усетил, че има нещо нередно. Ако усети притеснението и тревогата ти ще се тревожи още на принципа “щом мама се притеснява значи е нещо страшно и аз също трябва да се страхувам”.
Аз бих се въздържала от разпити и коментари докато не говоря с психоложката. Само бих давала да стане ясно, че ние сме на негова страна и той не е направил нещо лошо. Грешките не са лоши и не са страшни.

# 13
Обяснявате кое, как и защо не е вярно и му казвате, ако другото дете пак му говори такива неща, да отива и да казва веднага на госпожата.
Вече ако госпожите си затварят очите - писмена жалба до директора.

# 14
  • София
Имахме същият казус с нашата дъщеря. Оказа се, че в тяхната група местят дете, което е агресивно. При нас обаче госпожите доста бързо го "превъзпитаха" така да се каже. В началото също имахме проблеми и дъщеря ми копираше абсолютно всичко от него. До колкото разбрах там се зае и психоложката на градината. Така, че моето мнение е да говорите с родителите на детето или директорката и съответно да се премине към психолог.

Общи условия

Активация на акаунт