В момента чета... 95

• 40 584
  • 731
  •   1
Отговори
# 360
  • оттам, откъдето започва България
"Ема" на Джейн Остин е любима моя книга от младостта.
Може би е време да я препрочета и аз, и без това съм в период на препрочитане на стари любими книги. Blush

# 361
Прочетох "Шепотът на пчелите" на София Сеговия. Книгата е истински разкош. Пълна 5-ца й давам. Всичко в нея ми хареса - сюжетът, героите, както и стилът на писане - много красив и проникновен.
Започнах "Мотел Залез" на Симон Сейнт Джеймс. Харесвам книги с две времеви линии. Засега върви добре.

# 362
  • София
Да бди над нея
Благодаря за препоръките, наистина си заслужава книгата. Ще чета по малко, за да имам за повече време. Рядко има така добре написани/преведени книги.

# 363
  • София
Лорет Ан Уайт ми хареса как пише още с първата книга, която прочетох от нея, а именно "Дневникът на прислужницата", но "Под дяволския мост" направо ме отвя!

Годината е 1997-ма. Градчето  е Туин Фолс  – неголямо, северно. Място, където всички се познават.
Едра, тромава и странна, 14-годишната Лийна Рай никога не е била сред популярните момичета в гимназията на Туин Фолс. Дори и собственото ѝ семейство – натурализирани индийци – се срамува от нея, от тъмния цвят на кожата ѝ и не я обича така както обича малкото ѝ светло братче.  
Въпреки че е подигравана и отхвърляна от съучениците си, Лийна има своите мечти и своя вътрешен свят на копнежи и момичешки мечти.
През една ноемврийска нощ Лийна изчезва безследно, а трупът ѝ бива намерен след седмица във водите на местната река. Тийнейджърката се оказва жертва на жесток побой и изнасилване. Кой е способен на подобна жестокост? Дали призналият злодеянието е всъщност истинският извършител? Това се опитва да изясни 24 години след жестокото престъпление напористата млада журналистка и авторка на криминален подкаст Тринити.. Разследването на Тринити я отвежда в Туин Фолс, където старите тайни, потулените факти  и примълчаните истини започват да излизат наяве.
Нищо не е такова, каквото изглежда... Бруталната истина  удря като шамар читателя и му дава отговор на въпроса Ако цяло село е необходимо, за да отгледа едно дете, дали е нужно цяло село, за да го убие?”
Много добър трилър! Препоръчвам!
Книга, която не е просто поредния трилър, ами  повдига страшно много сериозни въпроси - за безмилостния училищен булинг, за жестокостта на която са способни тийнейджърите, за педофилията и нейните прояви, за това как педофилите плетат отровните си мрежи и се домогват до най-уязвимите деца, за отношенията между родители и деца и колко трудно се оправят нещата , когато се "счупят"...

От мен 5*.

# 364
  • София
Happy Mijjj, отбелязвам си този трилър за четене. Харесвам точно такъв тип криминални романи с "добавена стойност". Smirk

ДамаТрефа, и аз преди няколко дни си взех "Отприщен гроб" от библиотеката. Simple Smile Чела съм първите две книги от поредицата, много ми харесаха, но после просто не продължих със следващите. Тази си я бях набелязала от доста време заради темата с култа и религиозните секти.

Вчера довърших "Силуети в Япония" от Александър Димитров. Грамотно писане, усеща се, че авторът е живял в Япония и има лични впечатления, интересна атмосфера...и дотам. За мен разказите бяха претенциозни като стил и самоцелно фантасмагорични. То не бяха цепнатини в земята, вътрешно-душевни земетресения, рибешки превъплъщения..... Напълно безразлична ме оставиха.    

Започнах с доста притеснения "Земляни" на Саяка Мурата, защото анотацията звучеше твърде откачено. Сюжетът е, меко казано, смущаващ, и става брутален към края. Саяка Мурата пише провокативно, бих казала дори пресилено провокативно на моменти, но е супер добра, този роман ме убеди в това. Ветрилото от емоции и нюанси в "Земляни" се разтваря широко между тъгата, гротеската, абсурда, хумора, детския наивитет. Както и в "Жената-конбини", основната тема е вписването в социалните норми и очаквания с цената на пълно обезличаване и душевно страдание. Трима нещастни, непорасли възрастни - всеки със своите травми от детството и инфантилни фантазии, ще стигне до трагикомични, ужасяващо-абсурдни крайности в отчаяно търсене на бягство от изискванията на обществото. В края на книгата е поместено есе на авторката, в което тя споделя за автобиографичен елемент в романа и дава възможна гледна точка. Хареса ми много, противно на очакванията ми.

# 365
Може ли някой, който е прочел "Лабиринти " Франк Тилие българското издание да ми пише да питам нещо..

# 366
Започнах Непознатият на Харлан Коубън,чела съм автора преди години и по спомен пишеше добре. Още съм в началото и засега ми е интересно

# 367
Снощи завърших поредицата за Корморан Страйк след като буквално ги изгълтах една след друга (но аз ги слушах в Сторител), много ми хареса! Така добре написани книги, изградени образи и сюжет, държат интереса до самия край. Всяка тема е обстойно проучена и предададена по много реалистичен начин.
Прочитът на Чавдар Монов в Сторител е шедьовър.

Относно "Отприщен гроб" и съчувствието към героите в култа, и в книгата беше засегната темата и ми хареса как е поднесен отговорът на авторката - зомбирането е резултат от много добре изградена манипулация, която засяга точните слаби места. Не е до интелигентност и образованост, а до предразположеност, характер и обстоятелства в личния живот.

Аз също препоръчвам да не се започва с последната книга от поредицата. Принципно историите са независими, има аспекти, за които ще се загуби чара, ако се знае как се развиват в последната книга.

Сега се чудя с какво да продължа. Иска ми се нещо пак така добре написано, детективско/криминално.

# 368
Започнах Непознатият на Харлан Коубън,чела съм автора преди години и по спомен пишеше добре. Още съм в началото и засега ми е интересно

И аз съм на вълна Коубън, 1/3 прочетох от "В клопка", за момента е приковала вниманието ми.

# 369
  • оттам, откъдето започва България
"Клопка" на Харлан Коубън е много интересна. Simple Smile

# 370
"Клопка" ли е заглавието? Поправям се значи, в Goodreads, явно грешно е въведено заглавието, че гледам оттам.

# 371
  • София
Лорет Ан Уайт ми хареса как пише още с първата книга, която прочетох от нея, а именно "Дневникът на прислужницата", но "Под дяволския мост" направо ме отвя!

Годината е 1997-ма. Градчето  е Туин Фолс  – неголямо, северно. Място, където всички се познават.
Едра, тромава и странна, 14-годишната Лийна Рай никога не е била сред популярните момичета в гимназията на Туин Фолс. Дори и собственото ѝ семейство – натурализирани индийци – се срамува от нея, от тъмния цвят на кожата ѝ и не я обича така както обича малкото ѝ светло братче.  
Въпреки че е подигравана и отхвърляна от съучениците си, Лийна има своите мечти и своя вътрешен свят на копнежи и момичешки мечти.

От мен 5*.
Страшно ми е познат сюжетът на "Под дяволският мост", даже реших че съм я чела, но като проверих - не е така. Явно има и друга книга с подобен сюжет, но пусто не мога да се сетя коя.....

# 372
  • Карлово
Аз също препоръчвам да не се започва с последната книга от поредицата. Принципно историите са независими, има аспекти, за които ще се загуби чара, ако се знае как се развиват в последната книга.
Сега го отчитам като грешка, че почнах от последната книга, но вече съм навлязла в историята и въпреки, че ми се губят елементи няма да я оставя.

# 373
  • София

От мен 5*.
Страшно ми е познат сюжетът на "Под дяволският мост", даже реших че съм я чела, но като проверих - не е така. Явно има и друга книга с подобен сюжет, но пусто не мога да се сетя коя.....

На моменти имах реминисценции със "Съседката" на Кетчъм...

# 374
  • Пловдив
И аз ще търся книгите на Лорет Ан Уайт , гледам, че има преведени 3.

Общи условия

Активация на акаунт