Милано и Северна Италия - тема 19

• 34 055
  • 755
  •   1
Отговори
# 720
  • Milano
Виж,  "на спокойствие" през април вероятно не е най-точният термин.😊

Тогава има много хора ли? Мислехме последната седмица на април.

А всъщност август месец добре ли за ходене там?

Април месец започва сезона за градове като Рим, Флоренция, Венеция. Към края има и празници.
Август е празно откъм жители, но в този мор бих пропуснала.

# 721
@neli_gabi
Hotel Mythos, но е извън посочения ценови диапазон.
Близо е до гарата, до метростанция, има супермаркет в съседната уличка.

Последна редакция: нд, 04 яну 2026, 18:29 от SamoDiva

# 722
  • Milano
Снощи е имало технически проблем на летището в Бергамо малко преди 18ч, който е бил отстранен около полунощ.

Това, в комбинация с ниска видимост поради мъгла е довело до закъснения, канселирани полети, изместени на други летища - Малпенса, Болоня и Верона, или отложени за днес сутринта.
Общо са засегнати 63 пристигащи полета и ок. 40 заминаващи.

Отбора на Рома, който игра с Аталанта вчера също не е могъл да излети от Бергамо, придвижили са ги до Линате.

Група бергамаски е блокирана в Рованиеми - казали им да се върнат на следващия ден - хотелите били пълни, да излезеш от летището, означавало да се озовеш на -28°.

По отношение на летището в Бергамо - доста хора са пренощували на него.
Малко нажежена атмосфера с наземния персонал, поради дългото чакане е довела до намесата на полицията.

Има ли потърпевши в темата?
Дамата с Бернина експрес?

# 723
Днес е имало много анулирани и пренасочени полети от и до летище София заради силния вятър, та е възможно поради тази причина също да има засегнати. Въпреки че не чух за италиански полети.

# 724
  • ВАРНА
Ние трябваше да летим вчера от Бергамо до Варна. До последно полетът беше с час закъснение и в крайна сметка го анулираха. Никаква информация за причините за анулираните полети. Хаосът с получаването на багажа беше пълен. Хора, деца, спящи по земята.
Ние летим утре от Линате с австрийските авиолинии. Аз приключих с уиз.

Допълвам - самолетът от Варна за Бергамо вчера е излетял със закъснение и е кацнал в Болоня. Пътниците са били използвани с автобуси от Болоня до Бергамо. И във Варна ли е имало технически проблем и лошо време? Едва ли. Уиз толкова си могат просто.

# 725
Във Варна вчера и днес има много силен вятър. Ако сте тук на място, дори и да не излизате от вкъщи, пак се усеща.
Отделно, ски пистата в Боровец е затворена пак заради вятър, има загинала жена заради паднало дърво върху преминаваща кола в планината...
Има обстоятелства, които по никакъв начин не зависят от самолетната компания, но все пак от тях зависи пасажерите да са своевременно информирани и да се създаде добра организация за справяне със създалата си ситуация.
Спящи по пода на летището хора не е нещо необичайно.

Скрит текст:
Метереологичните условия засягат всички самолетни компании
https://www.moreto.net/novini.php?n=523077

Последна редакция: нд, 04 яну 2026, 20:55 от SamoDiva

# 726
  • In transit
Точно! Днес вятъра във Варна е с много силни пориви, особено покрай морето се усещаше най-много. Не мисля, че уиз имат вина за отменените полети. Ето сега чакам децата да се приберат от Варшава, но поради натрупани закъснения от сутринта, полетът им ще се забави с няколко часа.

# 727
  • София
Момичета, моля да ми препоръчате добра рента кар компания в Милано. Не от летището, а от самия град. Благодаря предравително!

# 728
Прасунчо, какво е времето и обстоятелствата има значение не само там откъдето излита самолета, а и където каца. Нали Regina написа, че точно от 18ч до полунощ е имало проблем на летището в Бергамо. То и затова са кацнали в Болоня. Това е и самолетът, с който е трябвало вие да се върнете предполагам. Стават такива неща и понякога няма значение с коя компания си, в Бергамо всички са били засегнати.

# 729
  • Бургас
Снощи е имало технически проблем на летището в Бергамо малко преди 18ч, който е бил отстранен около полунощ.

Това, в комбинация с ниска видимост поради мъгла е довело до закъснения, канселирани полети, изместени на други летища - Малпенса, Болоня и Верона, или отложени за днес сутринта.
Общо са засегнати 63 пристигащи полета и ок. 40 заминаващи.

Отбора на Рома, който игра с Аталанта вчера също не е могъл да излети от Бергамо, придвижили са ги до Линате.

Група бергамаски е блокирана в Рованиеми - казали им да се върнат на следващия ден - хотелите били пълни, да излезеш от летището, означавало да се озовеш на -28°.

По отношение на летището в Бергамо - доста хора са пренощували на него.
Малко нажежена атмосфера с наземния персонал, поради дългото чакане е довела до намесата на полицията.

Има ли потърпевши в темата?
Дамата с Бернина експрес?

Ох, не ми се говори. Още не сме се прибрали. На етапи сме. Ужасяващо беше. Всички лежат кой къде намери. Уизеър казаха ще ви платим полета, спасявайте се. Райън Еър на етапи и дори с 10 часа закъснение си ги превозваха.

3 часа чакахме да излязат куфарите. Никаква организация. Питахме постоянно, ходихме от лента на лента

Имаше организирана група за Нова година. Половината от София и другите от Варна. Не знам как са се прибрали, но автобуса ги остави на летището след екскурзията през деня и си замина за България. Това е по отношение на това да се пътува с агенция. Интересно ми е при тях как са се развили нещата, ще се опитам да разбера.

Последна редакция: нд, 04 яну 2026, 22:57 от Bar B Q

# 730
  • София
Състуденти-приятели, италианци, на детето вчера трябваше към 16-17 ч да излетят от Бари за Милано. Нямам идея с коя компания, но полетът беше отлаган многократно и в крайна сметка се е състоял днес сутринта в 8 часа, ако добре съм запомнила. Редактирам се, полетът им е бил с Райън от Бари до Бергамо.

Последна редакция: пн, 05 яну 2026, 01:33 от veka

# 731
  • Milano
Когато си потърпевш по-различно ги виждаш нещата.

Не искам да си представям с моя кръст да попадна в такава ситуация.

В Бергамо определено няма много места за сядане.
Имало е и легнали на лентите за багаж.

Щом се е стигнало и до полиция, явно информация и асистиране не са били на  ниво.

Тези в Рованиеми са били оставени без храна, вода, завивки от Раян и всякаква помощ за настаняване при препълнени хотели и -28° навън, т.е. и липса на избор.
До 12ч днес още не са били излетели.

Дано всичко при вас приключи възможно по-бързо.

Аз за много по-малко съм зачеркнала Уиз при първият полет преди доста време - само по изключение бих ги ползвала до София.

Не съм веща в авиацията и терминологията, но проблема е бил с "инструменталния заход" - процедури при кацане, при които се използват бордните инструменти, много важни в условия на лоша видимост, като вчера.
Технически проблем на въздушния контрол при кацане го разбирам.

Последна редакция: пн, 05 яну 2026, 01:18 от regina di cuori

# 732
  • ВАРНА
Bar B Q , как избрахте да се прибирате?

Ясно е, че при всяко пътуване могат да изникнат непредвидени ситуации. Но липсата на каквато и да е информация и от страна на летището, и от страна на авиокомпанията, е съвсем меко казано неприятна.

# 733
За съжаление понякога не дават информация, особено Уиз. Те и служителите на летището не са на Уиз, а контрактори. Доколкото знам, поне в случай, когато проблема с времето е за друг полет, не вашия, както е вашия случай, обезщетение се дължи, дори и да е трудно да си го получиш.

# 734
  • Бургас
Аз си мисля, че в повечето случаи е така, но аз съм си потърпевша и малко като барон Мюнхаузен трябва сама да се издърпам от водата. Затова след като се сдобихме с куфар, защото може и да го изгубят и да трябва с куриер да получавам (от опит говоря) седнахме и мислихме. Видяхме, че вече почнаха да кацат полети на Бергамо и прегледахме във флайтрадара за къде летят (не беше проблем и до друго летище да се отиде, но е време и пари). Около нас в  България е само София и Пловдив (Бургас е затворен за 6 месеца). А извън Букурещ и Истанбул. След това гледаш от там до в къщи как е транспорта като време и пари. И взехме следното решение.
Летим до Истанбул и от там с автобус до България. Полети много и автобуси също. В 6 и половина тръгнахме от летище с първият автобус до Бергамо, защото трябваше някъде да заредим телефоните (на летището има няколко машинки, до които трудно се дореждаш). Седнахме в едно кафе с контакти. Чай, капучино и малко вода е времето за зареждане. Върнахме се на летището и на обяд литнахме за Истанбул. От летището (новото) тръгват автобусите за България и е много удобно. Ако кацнеш на Сабиха от там с метро и мармай директно на голямата автогара, а там има за цяла България.
Дълго стана, ама още съм под емоциите.

Общи условия

Активация на акаунт