Милано и Северна Италия - тема 19

• 34 075
  • 755
  •   1
Отговори
# 210
rainbow4, може ли малко повече подробности -
от това, което намерих, би следвало да сте слезли на жп гара Paradiso. От там сте хванали фуникуляра до горе и после къде сте слезли? Обратно до същата гара?  
Пеша ли сте се придвижвали през цялото време? 5 часа дали са достатъчни за обиколка на парка и централната част?
Да спирката е Paradiso, оттам няма и 5 мин пеша и виждате къщичката тип алпийски стил, откъдето се купуват билетите за фуникуляра - сменят се две малки модерни влакчета, пътува се не повече от 10-15мин в посока и се откриват хубави гледки. Горе е ресторантът и нещо като паркче с пътеки (малко е стръмно, но нищо особено), с красива църква, на чиито покрив се открива най-хубавата гледка: 

Ние обядвахме там, така че около 2 часа постояхме горе, след което слязохме с фуникуляра и продължихме надолу и надясно към крайбрежната - около 10 мин пеш, оправяхме се и без интернет, градчето е малко и компактно. Разходихме се из цялата крайбрежна до Cancello sul Lago di Lugano (красивата порта до водата), след което се запътихме обратно през центъра към гарата. Взехме си магнити по 2-3 франка, бяхме набелязали и мкдоналдса на крайбрежната с хубава гледка като алтернативен вариант за хапване, но бяхме сити от обяда и си взехме от магазинче до гарата само нещо дребно за пътя обратно (поносими цени). Гледката пред гарата също си беше красива:

За мен 5 часа са напълно достатъчни за Лугано, аз също много исках да посетя Швейцария и се отчетох така за момента Simple Smile

# 211
Цоп и аз отново...Купих билети за цялото фемили. Кацаме късно вечерта в Бергамо и купих трансфер до Милано. До централна ж.п.гара е, а аз съм запазила  апарт до Дуомото. Дали и с какво да се придвижваме късно вечерта около 22-23часа до центъра ИЛИ да сненям хотела?
ПЪРВИ ДЕН е за Милано. За Тайната вечеря няма места за септември или са адски скъпи. Мисля Сфорца, Дуомо. Сладолед, пица, кафе. НЕЩО пропускам ли?
ВТОРИ ДЕН от Getyourguide купих разходка до Лугано и Комо.
ТРЕТИ ДЕН тръгваме за Бергамо. Там видях за Стария град и фуникуляра. НЕЩО пропускам ли?
На сутринта рано летим.

# 212
rainbow4, благодаря за подробните обяснения и снимките Flowers Blossom

# 213
Rainbow4, всяка година ходим до Бергамо за по няколко дни. Сега се замислих и за Лугано, страхотни снимки и разказ 😍

# 214
Аз утре пътувам за седмица към Бергамо. При предишното посещение го разгледах (винаги има какво още, но) смятам този път да се разходя из забележителностите на Ломбардия. Ако успея, ще се постарая и за Лугано. Благодаря за темата.

# 215
Пуснахте ми мухата за Лугано. Влакът Милано - Лугано директен ли е, откъде се хваща в Милано и колко струва билетът? Благодаря!

# 216
Гледах от центална гара Милано , директен , двупосочен 30 евро. Но тъй като това са ми плановете, нека който е пътувал вече да каже.

# 217
Мисля, че цените варират спрямо датите и категориите - ние бяхме с Трениталия влакче, което спираше първо в Комо (където почти всички слизаха, както и ние предния ден), а после минаваше границата и спираше в Лугано.
Наистина ни се стори много красиво градче, даже групата го постави пред Комо в класацията (там гъчканицата и бързането за лодката също повлия на впечатленията де), надявам се и на вас да хареса! Simple Smile

# 218
  • София
Има изобилие от директни влакове от рано до късно 365 дни годишно.
Е, ако някой много настоява, има и опция с прекачване.
От Чентрале.

# 219
ТРЕТИ ДЕН тръгваме за Бергамо. Там видях за Стария град и фуникуляра. НЕЩО пропускам ли?

За Бергамо аз съм си записала следните неща, като част от тях няма да посетим предвид работното им време:

В стария град Piazza Vecchia с базиликата Санта Мария Маджоре (построена през 12 в.);
Родната къща на композитора Гаетано Доницети се намира на Via Borgo Canale.
В Мисерикордия Маджоре се помещава музеят на Гаетано Доницети, както и неговата музикална библиотека. Адрес: Via Arena Раб. време: четв – нед, от 10-17 часа;
https://www.visitbergamo.net/public/es/object-details/6583-museo-donizettiano/

Също в стария град се намира Museo Civico di Scienze Naturali “Enrico Caffi” 
Билети: €3 (включва и Археологическия музей)
Работно време: Вт–Пт: 09:00–13:00 и 14:00–18:00

На върха на хълма са разположени замъкът San Vigilio и ботаническа градина.

Сладкарници и сладоледаджийници:
Pasticceria Cavour 1880, via Gombito 7
Babilonia 1907, via Gombito, 12
Carmen Gelato – Colleoni, via Bartolomeo Colleoni, 20C

Заведения за хранене, в ниската част, отдалечени от основните забележителности:

Osteria della Dogana, via Pietro Rovelli 28
Традиционна остерия, на обяд се предлагат фиксирани менюта –за €10,00 получавате предястие, основно и гарнитура по избор.

Osteria Tre Gobbi, via Broseta, 20C
Една от първите остерии в града, толкова стара, че – както напомня табелата на входа – и композиторът Доницети често я е посещавал. Заведението предлага автентична бергамска кухня.

Обръщам внимание, че това е информация, която съм намерила. Не знам доколко е достоверна.

На първа страница на темата има чудесна карта на Бергамо, забележителностите са групирани тематично - паркове, култура, кули и венициански стени и т.н.

За Лугано едно полезно видео, за тези, които разбират руски: https://www.youtube.com/watch?v=_Ch_d3p7Vr0
ЖП маршрутът, след Комо следва Швейцария.
Скрит текст:

# 220
  • София
И важно ако ползвате стандартен роуминг в ЕС. Той не важи в Швейцария, изключете интернета няколко км преди границата.

# 221
Поздрави от Замъка на Сфорца. Сега пристигам и след един аперол време се надявам да успея да разгледам. Допълвам, сутринта бях в Сан Пелегрино, фуникулярът работи и мястото е чудесно, но ми взеха 6 евро, бил извън IVOL.

# 222
Споделям инфо за красив дворец в Милано, макар и да не е отворен за туристически посещения: https://www.palazzovisconti.it/

Palazzo Visconti di Modrone (известен също като Palazzo Bolagnos) се използва основно за частни събития като сватби, конференции и културни мероприятия.

Дворецът впечатлява с великолепните си интериори, включително фрески от 18-и век.

Разположен е в централната част на Милано, на адрес Via Cino del Duca 8, близо до Piazza San Babila.

# 223
за този дворец не намирам цени на билетите ? Също искам да попитам за Лугано с евро може ли да се плаща , с карта предполагам че може.

# 224
  • София
Някои обекти в Швейцария приемат евро, но като цяло не.
Освен монети за тоалетна ( някои са платени, някои не ), не се сещам за какво друго би трябвал кеш.

Общи условия

Активация на акаунт