Милано и Северна Италия - тема 19

• 20 668
  • 513
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Здравейте, в края на септември ще сме за кратко бягство в Бергамо за две нощувки. Хубави полети са и ще имаме някъде три дни пълни.Харесах си езерото Изео, но не намерих много иформация,или не толкова като за другите езера. Видях,че има разходка до остров Монте Изола, но аз малко имам проблем с лодките, дали е дълъг пътя до там?

# 316
  • София
Най-близо е от Сулцано - около 500-600 метра.

# 317
  • София
Това е добре Simple Smile Надявам се да си заслужава.

# 318
На мен ми допадна много Сулцано за набиране на скорост преди обиколка на Милано, Гарда (Дезенцано), Верона,  Комо (Белано, в Беладжо не намерихме нито едно паркомясто), Сан Пелегрино. Малко градче, красиво, китно, много спокойно, до острова плаваш за 5 мин. Особено от гарата в посока езерото, в една от уличките има страхотни къщи и дворчета, хотел с плажуващи, парк. Замотах се в Бреша, защото изпуснах 2 влака заради 1-ви коловоз "Запад", но все пак успях да стигна в Сулцано за късен обяд и разходка по баирите. Въпросният коловоз е закътан, въобще нямаше и да го видя, а и кой да чете и слуша предимно италианските съобщения от говорителите. Успях между влаковете да разгледам и малко от Бреша. Върнах се с корабче до Изео, което и преди съм посещавала. Между другото, около 19:30 има обратен влак от Изео за Бреша 🤭 🤭

# 319
За автобусите от Бергамо до Милано трябва ли предварително купуване на билети или направо на място - от гише или от автобуса?

# 320
  • Milano
Не трябва. По желание.

Излезе ми нотификация на ГТ за закупуване на билети за шатълите от Монца до пистата.
Понеже не важат билети за ГТ, влак и т.н. освен от специалните промоции.
Ето за желаещите:

https://portale.monzamobilita.it/bookSmarterMonza/shuttles

# 321
За автобусите от Бергамо до Милано трябва ли предварително купуване на билети или направо на място - от гише или от автобуса?
Не е нужно, ние си купихме от момчетата привикващи пътниците. 12 евро е билета и може да се плати с карта или кеш.

# 322
  • Milano

Единствен и неповторим, ДЖОРДЖО АРМАНИ!
Почивай в мир!🌹

"Елегантността не е да те забележат, а да те запомнят".

Обожавам Джорджо Армани.❤️❤️❤️

Последна редакция: чт, 04 сеп 2025, 23:07 от regina di cuori

# 323
RIP ! Великан!

# 324
Може ли някой да ми помогне с примерна програма за 4-5 дни с най-интересното?

Дуомо - площад и катедрала
Скрит текст:
Като стигнете Дуомото, в която и посока да се завъртите, ще намерите нещо различно на 3-5 мин. разстояние.
Освен Ла Скала, Музеят на Леонардо да Винчи (в непосредствена близост до нея) и всички други неща, видни на картата, ако пътувате с дете, може би ще му е интересен магазинът на Лего (до пл. San Babila), в който могат да се разгледат и забележителностите на Милано, направени от лего елементи.

Замъка Сфорца
Скрит текст:
От Дуомото се насочвате към пл. Cordusio, където е сградата на Stаrbucks, и ще видите пред вас силуета на замъка. Десетина минути пеша ви трябват. Вътре се помещават няколко музея. Според това колко от тях ще посетите или само ще разглеждате отвън, си отделете съответното време. От замъка излизате в парка, като повървите, ще стигнете първо до езерцето, а после ще видете Арката на мира. Тук се намира също кулата Branca.
В началото на парка, отдясно - вж. картата, има малък аквариум, който въпреки че не е нещо особено, може да бъде интересен за деца или може поне да видите сградата.

Музеят на Леонардо
Музей на науката и технологията „Леонардо Да Винчи“
Той остава малко по-встрани.
Аз лично не съм впечатлена (посетихме го през 2019), била съм в общо 4 подобни, може би затова.

Сградите с дървета
Milano Porta Garibaldi - Кулата на Уникредит и вертикалната гора (Piazza Gae Aulenti)
Тук ви трябва не повече от половин час.
Най-добре да започнете първо с това (пак зависи къде сте отседнали), после се спускате с метрото до Дуомо и от там пеша.

Езерото Комо 1 ден
Лугано 1 ден
Free tour

Какво друго?
За картината Тайната вечеря, доколкото разбирам, е с много ранно заявени резервации, та явно ще я пропуснем.

Какво друго?

На първа страница на темата е изведено сбито всичко и вече според вашите интереси, бюджет, време, с което разполагате, дали сте с деца или без, какво е времето и т.н. решете какво ще посетите.

Някои влогъри препоръчват дори градските гробища. Ние не ходихме, но в гугъл мапс може да се цъкне и да се хвърли едно око, напр.
Скрит текст:

Ако бюджетът ви позволява, може да посетите и СПА - QC Termemilano, препоръчват на вечерно осветление, a и вечерните посещения били по-изгодни (работи до 23 ч.). Един от старите трамваи е превърнат в сауна.
Скрит текст:

Според мен този музей си заслужава - Museo Bagatti Valsecchi, но не работеше по време на нашия престой.
Скрит текст:

Последна редакция: чт, 04 сеп 2025, 23:24 от SamoDiva

# 325
Благодаря от сърце за отговорите!
А колко струва да се гледа на живо състезание на Монца?

# 326
  • Русе
Благодаря от сърце за отговорите!
А колко струва да се гледа на живо състезание на Монца?
Зависи от местоположението. Цените варират. Нашите бяха 250 евро за двама с административните такси - general admission, на трибуните е значително по-скъпо. Ако решите за следващ път - цените се публикуват  на сайта на пистата.

# 327
За полет от 8:25 от Бергамо как става придвижването от Милано? Има ли вариант
и за шатъл?

# 328
и за шатъл?
Има. Вариантите са на 1-ва стр.

# 329
  • София
и за шатъл?
Има шатъл, да.