Милано и Северна Италия - тема 19

• 27 514
  • 647
  •   1
Отговори
# 570
Всъщност и двете изглеждат много интересни, не съм сигурна дали ще имаме време за всичко. За Милано съм планувала: Дуомо (Il Duomo), Замъкът Сфорца (Castello Sforzesco) , Операта Ла Скала (Teatro alla Scala), Галерията на Виктор Емануил. Детето е на 11 години и незнам дали няма да се измори много, разстоянията не са много големи, доколкото видях, но все пак, а и ще трябва да се върнем в Бергамо, тъй като там ще нощуваме. Всъщност на Армани изложбите далече ли са една от друга?

# 571
  • Milano
Зависи от "разглеждането". Дали само отвън или и музеите.

Ако и те са включени става прекалено пренасищане на сетивата за още два.
Ако е само разходка не е голямо разстоянието.
Брера е зад Ла Скала и встрани от Замъка.

Другият е по-далеч.
Аз взех трамвай н.14 от спирка Cusani
(посока Lorenteggio) до спирка Madonna del Rosario и после н.68 за една спирка до Bergognone, но може и пеш.
С метрото  има повече ходене - ок. километър от Porta Genova.

# 572
Здравейте!
Имаме планирано пътуване с две деца за 16-18.11, като планираме посещение на музея на Леонардо, музея на сетивата и Дуомо.
Нещо друго дали има интересно?

Последна редакция: вт, 04 ное 2025, 23:37 от blabunder

# 573
Зависи от "разглеждането". Дали само отвън или и музеите.

Ако и те са включени става прекалено пренасищане на сетивата за още два.
Ако е само разходка не е голямо разстоянието.
Брера е зад Ла Скала и встрани от Замъка.

Другият е по-далеч.
Аз взех трамвай н.14 от спирка Cusani
(посока Lorenteggio) до спирка Madonna del Rosario и после н.68 за една спирка до Bergognone, но може и пеш.
С метрото  има повече ходене - ок. километър от Porta Genova.

Да си призная, че обмислям разглеждането да е основно отвън, като единствено ще взема билети за худ.галерия Брера. Правех си програмата и всъщност се замислих, че бихме могли да направим точно тази обиколка в Милано на 07.11, предвид гарантираните часове: сутринта ще пътуваме до Милано и Галерията, с след това ще обиколим останалите места, като планирам и хапване/почивка и в другият диапазон да се върнем до Бергамо... дали е реалистично или е твърде оптимистично, Thinking

# 574
  • Milano
Реалистично е.

# 575
После се редихме на километрична опашка за Армани Силос, където е изложбата за 25г. Висша Мода - Армани Приве (до декември).

Тук вече се размазах окончателно.
Не може да се опише с думи красотата и изяществото. Нито снимките могат да го пресъздадат.

В последната година е надминал себе си, ако  е възможно. Още съм в прехлас.

За мен беше, е, и ще си остане ненадминат, Re Giorgio❤️❤️❤️.
Да допълня интересните снимки на Реджи.

През лятото (в деня на 91-ия рожден ден на Армани) откриха нов бутик Emporio Armani в Комо в една красива сграда, точно до Дуомо. Освен че самата сграда е интересна, дизайнът на бутика е безупречен. Преди това беше банка и не бях влизала, но и по никакъв начин не бяха показали през витрините какво съкровище се крие вътре, а сега се вижда и от улицата.
Снимките са от нета.

# 576
  • In transit
Барба, наистина е много красива. Heart Eyes

# 577
Благодаря ви за всичко споделено - и емоции и снимки! Армани!!!
   Реджи, може ли някъде да се видят планираните стачки за 2026г?

# 578
Здравейте!
Имаме планирано пътуване с две деца за 16-18.11, като планираме посещение на музея на Леонардо, музея на сетивата и Дуомо.
Нещо друго дали има интересно?

Лего музей I love Lego
наред с другите неща могат да се разгледат забележителности, направени от лего. Май е временно затворен.

The Art of the Brick Milano: una mostra di LEGO art
Тук могат да се разгледат известни склуптури и картини, пресъздадени с лего.

Магазин за лего има в близост до метро станция San Babila.

В близост до музея на илюзиите има котешко кафене - споменавала съм го по-напред в темата.

Музеите в замъка Сфорцеско - aко децата са момчета, сигурно ще им е интересна експозицията от оръжия. Там в района на парка има и малък аквариум.

Писах след нашето пътуване за Armani Silos - тогава нямаше голям наплив (стр. 20 #295). Явно сега след смъртта на Армани рекламата и интересът са засилени.

Последна редакция: ср, 05 ное 2025, 10:47 от SamoDiva

# 579
  • Milano
Мисля, че четох, че залата с оръжията е в ремонт.

Когато ходих предният път в Силос нямаше толкова много хора.

Вероятно сега било така е заради безплатна неделя+изложба+смърт.

П.п. през август хората са отпуска.

Марулета, сайта на транспортните стачки е този:

https://scioperi.mit.gov.it/mit2/public/scioperi

Когато ги обявяват се публикуват тук.

Барба, много хубав магазин и сграда.😊

Банките са с хубави седалища.

Той е изпипвал всеки детайл до последно.
Нали стана вирална една снимка, където оправя дрехите на витрината.

Последна редакция: ср, 05 ное 2025, 11:45 от regina di cuori

# 580
И аз винаги много съм го харесвала, достоен човек. Харесвам и минималистичния му дизайн.
... А през март 2020, когато обърна всички свои фабрики да шият маски и престилки за медиците в най-критичния момент на ковид кризата... 🥹

# 581
Нещо интересно за предстоящите празници.

Информацията за часовете на бг се разминава с тази на английски.
Скрит текст:
https://fakti.bg/life/1011640-italia-i-germania-puskat-specialen … ejdu-rim-i-munhen

From the heart of Rome to the twinkling lights of Munich’s Christmas markets, the newly launched Espresso Monaco night train will whisk you through snowy Alpine landscapes, festive cabins and a holiday-mood onboard experience. 🎄🚆

🕖 Departure: 5 & 12 Dec from Roma Termini at 19:57 → Arriving Munich next day ~13:00
⏪ Return: 7 & 14 Dec from Munich at 13:40 → Back in Rome ~06:33 next morning

🎁 What to expect:
• Festive train décor + onboard Xmas music
• Stops along iconic Alpine towns (Verona • Trento • Bolzano • Innsbruck …)
• A small gift for each traveller

✔️ Why you’ll love it:
Skip the flight chaos, melt into a cozy overnight cabin and wake up in Germany surrounded by twinkling lights and holiday market magic.

📍 Pro tip: Seats and cabins will sell out fast — book early, and pack layers for the Alpine stretch!

# 582
  • Milano
И аз винаги много съм го харесвала, достоен човек. Харесвам и минималистичния му дизайн.
... А през март 2020, когато обърна всички свои фабрики да шият маски и престилки за медиците в най-критичния момент на ковид кризата... 🥹

Барба, за да не преразказвам:

https://video.corriere.it/moda/la-lettera-d-amore-di-armani-alla … b706-9d2f92bbdxlk

Подписвам се под думите му.
За жалост точно това видео свършва малко преди да каже, че и къщата му е направена в същият стил на Милано  - l'eleganza essenziale.

Виждам нещата по същия начин.

Когато обожавам някой, то е И заради това какъв човек е.
Не са много - 3-4 : един в музиката, 1 в модата и 1-2 във футбола.

Джорджо Армани нямаше нужда да парадира когато прави благотворителност.
Попаднаха ми многобройни постове и статии за какво ли не след смъртта му - кой нямал пари за ремонт на училище, на манастир, болници и т.н. и даренията се появяват, след като явно е прочел новината някъде. И хората споделяха благодарността си.
Да не забравяме, че при Ковид веднага даде 2млн за финансиране на болницата на Панаира.
Сега оправят зеленината по цялата circonvalazione esterna, и това е финансирано от него, незнаех.
Изобщо, той правеше много за Милано в частност и за спорта и т.н.
Не на последно място не остави служителите си в cassa integrazione по време на Ковид.
Финансирал е и Ла Скала в онзи труден период.

Васко беше написал, че навремето когато е започнал да ходи в Л.А.(началото на 90-те) е гледал и се е възхищавал на магазина му на Родео Драйв, но не бил по джоба му.
Когато един ден вече е бил, си купил много хубаво палто, естествено скъпо.
На следващият ден парите били върнати по картата...

Подобни многобройни постове - мисля Фавино не можел да си позволи смокинг за някаква церeмония и Армани му го подарил.

Веднъж бяхме в една оптика на корсо Гарибалди с моята приятелка и една нейна позната, която трябваше да избере и поръча очила за детенцето си (с аутизъм).
Тя седи зад мен до детето.
Изведнъж ми казва - виж възрастният господин зад мен, физиономията му ми е позната отнякъде.
Щях да си глътна езика - беше Армани, спортно облечен, галеше детето по главичката.
После направи само жест към продавачките и излезе.

Моята приятелка ги пита той ли е наистина🤣, те потвърдиха, понеже им е клиент и го познават, а жеста който им отправи беше, че той ще плати очилата....това беше той.❤️❤️❤️

Съпруга на една колежка работи за него на via Manzoni, наричали го Zio, така формално.😊
Продавачките, като си купувах куфара там ми казаха, че го бил подарил на всички служители за Коледа (егаси кефа с такъв шеф).

И така, отнесох се, извинявайте.🤣

Както казва той "Милано е центъра на моят свят".
И на моят - най-прекрасният град.❤️❤️❤️

Вероятно И заради това го харесвам, виждаме нещата с еднакви очи.

Последна редакция: ср, 05 ное 2025, 23:17 от regina di cuori

# 583
  • До морето
Реджина, благодаря за този пост!

# 584
  • Бургас
Здравейте отново, може ли да ме ориентирате нещо за билетите за безплатната неделя.
Трябва по отделно да взема билети за Пинакота Брера и Замъкът Сфорца от сайта с час на влизане. Ако опашките за влизане са големи, как да се ориентирам в колко часа да маркирам?
Мисля първо да влезем В Пинакота Брера към 10ч. примерно, после да отидем до Тайната вечеря и накрая да оставим за спокойно разглеждане Замъка, накрая Коледния базар пред замъка. Това ми е планът по принцип за 7.12.2025г.
Ще съм много благодарна ако помогнете ориентировъчно къде колко време се прекарва. (наясно съм, че е субективно, но не искам да пришпорваме)
Много се вълнувам, искам всичко да е наред!

Общи условия

Активация на акаунт