Милано и Северна Италия - тема 19

• 34 001
  • 755
  •   1
Отговори
# 690
  • София
Здравейте, на Нова година ще сме в района на Милано. Ще има ли работещи заведения, магазини на 31.12 и 1.01.?

# 691
  • Milano
На 31.12. магазини, молове обикновено работят с намалено работно време.
Напр. Esselunga (супермаркет) до нас е отворен до 18ч., някои молове са до 19ч, Ринашенте, който обикновено е до 22ч затваря към 19.30ч.

Ако нещо конкретно ви интересува, погледнете съответният сайт.

На 01.01.са затворени.
Естествено става въпрос за почти всичко.
Някой минимаркет на пакистанци може и да е отворен.

Заведенията на 31.12. естествено работят, на 01.01 зависи за къде става въпрос - в центъра са отворени, в кварталите вероятно да са затворени една или голяма част.

# 692
  • София
Благодаря, както винаги сте точна и полезна! Колебаем се дали да не останем за новогодишната нощ в Бергамо, където и ще нощуваме. Писахте, че в Милано на площада ще е ограничен достъпа, така че може би ще пропуснем тълпите. Ще се опитаме да намерим нещо в Бергамо на 31,12, а за 01.01 ще го мислим на място. Полетът ни е късно вечерта на 01.01. Весело посрещане на празниците на всички пишещи в темата!

# 693
  • Milano
Вероятно някои от пишещите/четящите в темата от по-дълго време помнят Highline Galleria - пешеходна алея по покривите на Галерията, открита преди десетина години, впоследствие затворена през 2019г.
И отново отворена през миналата година след ремонт и от друга фирма, вече с ново име - Highline Milano.

И така, новостта която предизвика интереса ми е, че от 06.02.2026г (денят на откриване на зимните олимпийски игри) ще бъде открита за посещения и "козирката" на Галерията, гледаща към Дуомо - панорамна тераса, от която може да се наблюдава площада.
Също така Панорамен асансьор и "Залата на часовниците" - зала, от която са се регулирали/синхронизирали часовниците на всички площади в Милано през 30-те години, впоследствие разрушена от бомбардировките на Втората Световна Война.
Пешеходната алея е с дължина 250м (от пл. "Ла Скала" до пл. "Дуомо") и на височина 40м.
По трасето има и обособено място за временни изложби.

Билетите вече са в продажба, както на официялният им сайт, така и в Ticketone.

https://highlinegalleria.it/?gad_source=1&gad_campaignid=2252971 … j0GoaAvt4EALw_wcB

Ако желаеш Мики може да го добавиш на 1-ва стр. в следващата тема.

Барба, тази изложба на Моне в Ламбрате може да ти представлява интерес.

https://monetexpo.com/milan/

Последна редакция: сб, 27 дек 2025, 14:34 от regina di cuori

# 694
Здравейте, момичета! Имам нужда от съвет как е най-удачно да се планира еднодневна разходка от Бергамо до Варена и други симпатични градчета около езерото Комо? Моля за предложения и съвети как да се стигне с обществен транспорт. Ранобудни сме  и можем да тръгнем съвсем навреме, за да използваме максимално светлата част на деня. Пристигаме в Бергамо на 1-ви януари и искаме да посетим езерата на следващия ден. Предварително благодаря за всяко предложение и полезен съвет.

# 695
  • Milano
На 31.12 спирката на метрото "Дуомо" се затваря в 19ч., впоследствие (не пише точен час) и трамваите, минаващи от там ще променят маршрута си и ще пропускат едноименната спирка.

Относно Бергамо - Варенна има две опции:

- от Бергамо до Лекко (Lecco) и там смяна за Варенна ( Varenna-Esino е гарата). Посоката на влака е Tirano.
Цена 6,10 евро, времетраене 1ч50м.

- от Бергамо до Централна гара в Милано (Milano Centrale) и там смяна на влака с този до Тирано.
Цена 11,50 евро, времетраене 2ч.22м.

Особеност на първият вариант е, че поради ремонтни дейности от известно време, автобуси извозват пътниците от Бергамо до гарата на Ponte San Pietro, откъдето се хваща влака за Лекко.
Тоест ефективно смяната на превозни средства е 2 пъти.

Автобусите тръгват от via Bono/stazione autolinee (ул. Боно/автогара), която е срещу гарата. Там ще се ориентирате по табелите или ще питате.

При вторият вариант се хваща директно влака от гарата до Милано, но така се връщаш назад. Влака към Тирано спира на Монца и после Лекко.

Сайтове за закупуване на билети и за ориентиране:

https://www.trenitalia.com/it.html

https://www.trenord.it/

Прилагам снимки за по-нагледно от двата сайта, залагайки като час на тръгване от 8.00ч. натам на 02/01:

Един път пристигнали във Варенна, следвате хората или стрелките към центъра и пристанището, където проверявате часовете  на корабчетата и си купувате билет за където ви представлява интерес - Белладжо, Менаджо и т.н.

# 696
Много благодаря и хубави празници!

# 697
# 698
Здравейте, пиша молба за помощ.
Влюбих се в Италия от две книги и ми е мечта да отида там.
Тази година имам юбилей 30 години и съм решила да си направя подарък екскурзия в Италия с мъжа ми. Прочетох, че най-подходящо Май месец да се отиде. Досега не съм излизала от България и английският език ми куца, даже хич го няма. Бих те ли ми казали, кое е по-удачно да пътуваме с туристическа агенция или да рискуваме сами? Кои места като за първи път трябва да посетим (като може би това ще ни единственото ходене)? С автобус или със самолет е по-добре?
Ще съм благодарна за всякаква информация и съвети!

# 699
вие или мъжът ви други по-разпространени езици говорите ли (освен български)?

ако не говорите и не се чувствате комфортно с английския и не сте пътували много много, бих ви препоръчала като за първо такова пътуване да пробвате с агенция.

аз, и семейството де, пътуваме винаги самостоятелно, но имаме 'опит'.

не бих си причинила пътуване с автобус.

# 700
  • София
Ако имаш притеснения, което е вероятно предвид насоката на поста, по-добре с агенция + самолет.
А кои места, по-скоро зависи от това агенцията какво ще ти предложи. Вероятно е точно през май да няма възможност до всички заслужаващи си места.
Покажи възможното с линкове и ще го избистрим.

# 701
Ако имаш притеснения, което е вероятно предвид насоката на поста, по-добре с агенция + самолет.
А кои места, по-скоро зависи от това агенцията какво ще ти предложи. Вероятно е точно през май да няма възможност до всички заслужаващи си места.
Покажи възможното с линкове и ще го избистрим.

https://www.globaltour.bg/%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BA%D1%83%D1%80%D … %D0%BD%D1%82/1545

Ето това горе долу ми харесва.
Ще ми се да видим Рим, Ватикана, Венеция, Пиза и Тоскана

# 702
  • София
Както и са я кръстили, така звучи - класическа.
Пътуването от / до България с автобус е тежко и изморително - два дни път залудо вместо час със самолет.
Калкулирай си всички допълнителни такси, услуги, билети и прецени крайната цена. Те ще е чувствително различна от показаната.
Хотелите са съвсем базови. Възможно е вече да е топло, дори горещо през деня.
Края на май и целия юни тази година бях в Италия - горещо беше! Юни и над 40°С.
Не видях в текста, но ако го няма написано, те съветвам да попиташ хотелите с климатик ли са.
Като програма е стандартна, не звучи крайно наблъскана нито досадно разтеглена.

# 703
Както и са я кръстили, така звучи - класическа.
Пътуването от / до България с автобус е тежко и изморително - два дни път залудо вместо час със самолет.
Калкулирай си всички допълнителни такси, услуги, билети и прецени крайната цена. Те ще е чувствително различна от показаната.
Хотелите са съвсем базови. Възможно е вече да е топло, дори горещо през деня.
Края на май и целия юни тази година бях в Италия - горещо беше! Юни и над 40°С.
Не видях в текста, но ако го няма написано, те съветвам да попиташ хотелите с климатик ли са.
Като програма е стандартна, не звучи крайно наблъскана нито досадно разтеглена.

Благодаря ти. Страх ме е от самолети, но може би защото не съм се качвала 😁

# 704
  • София
В тази ситуация нямаш друг избор освен автобуса. Смело! Ще ти е спокойно с група. Че повечето не го правим така, няма никакво значение.
Ще се радвам да разкажеш след това 🙂

Общи условия

Активация на акаунт