Липса на нотариален акт на къща

• 983
  • 10
  •   1
Отговори
  • Sofia
Не видях подобна тема, за да си задам въпросите.
Съпруга ми притежава дял от наследствена къща, но се оказа, че не могат да намерят нотариалния акт, за да може имота да се прехвърли изцяло само на един собственик.
За къщата се плащат данъци в общината и според мен би трябвало да е законно придобита.
1. Може ли да се извади копие на нотариален акт, ако е загубен и откъде, т.е. в коя институция да се отиде?
2. Ако наистина няма нотариален акт, как би трябвало да се процедира, за да се извади такъв?
Къщата е на дядо му и баба му, които отдавна са починали и е строена предполагам около 1920-1930 година, защото свекъра ми е роден 1933 г, а те са били младо семейство, като са я строили и са я строили, още като са нямали деца.

# 1
  • София
Здравейте.

Ако на къщата е бил съставян нотариален акт, то същия би следва да се съхранява в Агенцията по вписвания. Трябва да се провери по местонахождение на имота – от 1951 година насам - там се съхраняват вписаните актове.
Преди тази година, имотите не винаги са били вписвани централизирано.

За къщата ли се плащат данъци или за мястото върху което е построена?

Ако е вариантът, в който не е бил съставян нотариален акт, то може да се състави такъв по обстоятелствена проверка (чл. 587 от ГПК). Необходима е декларация от съседи, свидетелски показания, данни от данъчните регистри, и скица/удостоверение за идентичност на имота. Това е най-често използваният подход при стари имоти с липсващи документи.

Според мен би било добре да се обърнете и към адвокат, който има опит с подобни казуси.

# 2
Има вариант да се пази копие от нот. акт в общината, ако при декларирането на имота се е приложил такъв - т.е. в местни данъци, или при вадене на някакви документи, напр. скица - в техническа служба. Друг е въпроса дали ще ви съдействат и копие върши ли ви работа.

# 3
  • Sofia
Ами доколкото разбрах от дъщерята, то цялото село не било нанесено в кадастралната карта.

# 4
  • Пловдив
Да не е в община Септември? Wink
Кадастрални планове има и стари в общините, без тях не може; иначе най-практичен и често ползван изход е този от първия пост, на Стоянова.

# 5
Те 90% от селата не са, това няма значение. Има планове, по които се издават скици. И за да се издаде някакво удостоверение, се прилага нот. акт. Въпроса е дали са им издавали такива, в близките да речем 20г.

# 6
  • Пловдив
По мое впечатление поне в нашия район вече има кадастрални карти и за селата. Но не е важно в случая, да.

# 7
Преди да отидете в агенцията по вписванията, се опитайте да разберете данните за акта. Ако е вписан, това е достатъчно за да извадите заверен препис. Както са казали - данъчен и кадастрален регистри.
Ако не успеете да намерите нищо, трябва да търсите в азбучниците на АВ. Там е въпрос на късмет, но ако томовете са по-малко, може да помолите служителките да съдействат.
В най-лошият случай може да се стигне до констативен акт.

# 8
  • Melmak
Трябва удостоверение за наследници, с което мъжа ви да докаже, че е наследник на баба си и дядо си. След това в Агенция по вписванията. Вече ако изобщо няма НА… са ви казали.

# 9
И при нас е така, нямаме нотариален акт, изгубен, а най-интересното е че е къща близнак и е общ за двете къщи. Така подозираме.

# 10
Не ми се струва възможно две къщи да са с един нотариален акт, макар и да са близнаци. Тези дни попаднахме в едно село в района на Плевен, където, много странно, почти всички къщи бяха две по две - близнаци. Това едва ли е причина в селото да има наполовина по-малко нотариални актове.

Общи условия

Активация на акаунт