Джобни пари

• 4 557
  • 116
  •   1
Отговори
Здравейте, мили мами.
В дилема съм колко джобни трябва да се дават на 10-годишно дете. Вчера коментирахме темата с братовчедка ми, при положение, че му подготвя кутии с хапване. В класа на сина й има деца на много платежоспособни родители и тя иска, не иска, също дава на детето по40 лв на ден. За мен това не е правилна стратегия, а освен това тези пари са толкова много за дете на тази възраст. Вие какво мислите?

# 1
Мойто на 12 г. харчи 20 лв. на седмица, при положение, че нямат храна в училище и си носи от вкъщи обяд и шише с вода. 40 лв. на ден е адски много, освен боклуци не виждам какво друго може да си купи и пак не мога да се сетя как точно ще ги изхарчи. Еднократно иди-дойди, да си купи тетрадка нещо, ама всеки ден... абсурд е 40 лв. на ден на 10 годишно да се дават.

# 2
И за мен са много пари. Аз давам 10 лева на ден,купува си закуска,айрян ,на обяд си купува нещо за хапване и му остават левчета.

# 3
  • Пловдив
40 на ден са 1600 (*800, разбира се, нещо се отнесох, но все тая) на месец само в учебните дни. Колко печелят и колко харчат за всичко останало, ако това са само джобните на детето?!
По 4 лева на ден давам аз. Вътре влиза сандвич от лавката и каквото още си прецени. Начално училище, четвърти клас. При излизане с приятелка - повече, според излизането.
А, да, "на Х му дават У лева" е нещо, което съм го чувала, но се опитвам да обясня, че не ме задължава по никакъв начин. Тя и не е настоявала, де.

Последна редакция: чт, 22 май 2025, 23:33 от Магдена

# 4
  • София
Дъщеря ми е на 9 г., 2 клас. Имат лавка в училище, но ходят  целият клас заедно с класната само в петък. Мисля, че това беше много добро решение. 😃 Давам и 5 лв. Т.е 5 лв на седмица. 😃 Като обяд поръчваме предварително, а ако не и харесва менюто си носи от вкъщи.
 40 лв на ден е пълен абсурд, че това дете в 10 клас може и 400 на ден да поиска.

# 5
10 лева на ден са достатъчни.За 40 лева какво купува?

# 6
40 лв са много пари за джобни на толкова малко дете. То и 10 ми се струват много, но да кажем, че зависи къде се развива действието и какви са цените в и около училището, а също и дали си носи храна от къщи или си купува.

# 7
  • София
Има такива теми
 Напр. https://bg-mam.ma/t/1404692/v

# 8
  • София
Моят син е на 9, втори клас, но в училище разходи няма. Лавка не посещават, пари се носят само за всеки случай ако забрави вода.
Когато излиза, е с максимум 5лв/ден бюджет, напълно достатъчни са му за сладолед и напитка. Отделно по револют получава 10 лв на седмица, рядко харчи от тях.
Цитираната сума е пълен абсурд, аз не харча толкова за работен ден с кафета, обяд и цигари, какво остава за малко дете.

Последна редакция: пт, 23 май 2025, 07:06 от Нелка*

# 9
40лв? Аз единствено в ресторант харча толкова, а и все пак не съм на 10. Повече от 10лв. на ден според мен е абсурдно

# 10
40 лв на ден ? или на седмица?
Синът ми е студент и му давам по 350 лв/месец Simple Smile
на 10 г получаваше 100 лв/месец (това преди 9г, но все пак.. ) + си носеше кутия с хапване.
Дъщеря ми е на 13, получава по 150 лв/месец.

# 11
40 лева на ден не давам и на 15-годишното. Това са безумни пари за едно дете на 10. Правилото е по 50 стотинки за всяка година. 10 години = 5 лева на ден. Синът ми е 4 клас, навърши 11 вече, получава 30 лева на седмица. Не е на занималня, храни се у дома, понякога си взема нещо от вкъщи, друг път си купува за хапване навън, защото прекарва много време навън в игри с приятели и огладнява.

# 12
Какво купуват за 40 лева?

# 13
  • София
Това ми напомни една случка със сина ми като беше първи клас. Отивам да го взема след училище и едно момче от съседния клас идва при мен и ми заявява, че повече нямало да бъде приятел на сина ми. Питам го защо - синът ми бил си купил две играчки от лавката, а той имал пари само за една. Бяха някакви покемони тези играчки. Ужасно ме досмеша, защото всичко беше изговорено с един такъв много сериозен тон.
После съкратих бюджета и забраних купуването на играчки с парите за храна.
40 лв. са много пари за дневни и за възрастен. Какво толкова ще купува едно дете с тях?

# 14
5ти клас в Германия,10€ на седмица.Храна си носи,стигат му и остават даже.Имало е и моменти в които съм допълвал.Тази седмица парите си му стоят непокътнати в портомонето,необяснимо защо.

Общи условия

Активация на акаунт