На пазар в Одрин, Лозенград и Чорлу - 49

• 57 495
  • 574
  •   1
Отговори
# 495
И той като брат ми. Пита митничарят: „Цигари, алкохол...“ и брат ми се изцепва: „6 кутии цигари“ и след кратка пауза гузно добави: „Ама половин кутия вече ги изпуших, докато чакаме...“.
Митничарят се разсмя и ни махна с ръка да тръгваме.
Имаше дълги колони тогава и си почакахме над час. Simple Smile

# 496
Хахха , то така май се получава най-добре вместо да се лъже . Току-що минахме границата , нямаше проблем, отвориха багажника и видяха отгоре детски играчки и комплект чаршафи,пуснаха ни бързо. Всичко беше наред.

# 497
  • Пловдив
6 кутии не са като 2 стека. Позволено е по 2 кутии на човек и ако в колата са 3-ма няма проблеми.
Ако питат нещо то винаги е за цигарите.

# 498
  • София
Здравейте, имам питане, дали някой от вас е купувал лозови листа и какви! Че в събота ще се ходи и искам да опитам техните, но да знам какъв вид и дали си заслужават.

# 499
  • Ст.Загора
Здравейте, имам питане, дали някой от вас е купувал лозови листа и какви! Че в събота ще се ходи и искам да опитам техните, но да знам какъв вид и дали си заслужават.
Аз взимам винаги от пазара , на килограм ги теглят ( една ромка ги продава ) . В къщи ги попарвам във вряща вода , после в торбички и във фризера . Вземала съм и в буркани , но те са много  малки и не мога една свястна сърма да направя .

# 500
  • София
Мен ме притеснява само да не са жилави, аз иначе ги навивам малки.
Взех един буркан от тук, ужас ви казвам, солени, късат се, жилави.. не е за приказване. Та затова питам, ще опитам да видим, благодаря за отговора.

# 501
От пазара няма да се учудя, ако ви дадат да опитате.

# 502
  • Димитровград
Цигарите ги конфискуват, когато има акция. Още докато ги купуваме от фрий-шопа, на митницата излиза кой какво е купил.
Умерено ако се вземат, не тарашат.
Днес имаше автобус спрял, всички с торби с по 5 стека излизаха от безмитна. Късмет е работата. Няколко лампи ако светнат- често влизане, повече бройки и т.н. и ги търсят.

# 503
Някой може ли да препоръча (от личен опит) кисели краставички, които да не са люти?
Благодаря!

# 504
  • Варна
От пазара няма да се учудя, ако ви дадат да опитате.

Доколкото разбирам - продават набрани зелени листа, няма как да се опитват....

Тук малко извън темата... На нашите пазари също продават такива набрани листа. Веднъж купих подозрително евтини - по 1 лев връзката от не помня колко бройки. Оказа се, че са от някаква дива лоза и бяха жилави и твърди, но пак станаха някакви сърми, листата много не можеха да се дъвчат. А когато връзката е от 2,50 - те са от по-крехки листа.
Аз си купувам редовно  от фермерския пазар в Мангалия лозови листа в саламура, пак на връзки са и са доста евтини. Тях харесваме.
Консервирани от нашите магазини - също имах май някакви забележки.
Това е моят опит с листата.
Изводът е, че май трябва сами да си ги берем зелени от лозето, ако нямаме лозе - да търсим приятели с лозе.

А по отношение на Турция - мен много често са ме черпили в супермаркетите с готови направени постни лозови сърми извадени от консерва. Много ми харесват - с някакъв лек аромат на гюзум. Така че друго решение е да се купият готови сърми в едни големи консервени кутии ги продават.

# 505
  • Пловдив
Някой може ли да препоръча (от личен опит) кисели краставички, които да не са люти?
Благодаря!

Гледайте бурканите, лютите имат на дъното нарязани чушки. Не че иначе е гаранция, но все пак е ориентир. Бях взела нелюти от Бим, но бяха ужасно солени. Не помня каква марка бяха.

# 506
  • там където има винаги вятър
Аз да попитам - има ли някъде кус-кус в насипно състояние?

# 507
Учудвам се, че бланширате допълнително лозовите листа от пазара. Те са си готови за навиване на сарми. Аз обаче съм гнуслива и така на килограм не купувам от там. Изглеждат добре иначе. Взимам в едни малки бидончета, фабрично пакетирани. Хубави са. Добри на големина стават сармите. Лозовите по принцип са малки, не като зелевите. Но разбира се, въпрос на вкус е.
Ние утре ще ходим. Да питам, райски ябълки има ли на пазара? Умирам за техните - големи, меки, сладки...

Последна редакция: пт, 12 дек 2025, 15:04 от Venel82

# 508
Вещица, благодаря!

# 509
Аз да попитам - има ли някъде кус-кус в насипно състояние?

Преди време съм виждала в магазина за ядки на ул. Сарачлар. Този големият магазин, до гратис мисля беше с естакада за достъп с колички беше.  От там съм купувала много хубаво наливно фиде за пилаф и невероятно вкусен сух боб. Не съм ходила в района откакто започна ремонта, не знам какво има и как е сега.

Общи условия

Активация на акаунт