За любителите на корейски и китайски сериали – Тема 16

• 16 622
  • 726
  •   1
Отговори
# 150
Елза, вълнувам се с теб и за теб Simple Smile
Скрит текст:
Не чети, ако не искаш да знаеш нищо до края!
Скрит текст:
Краят бил много happy Simple Smile Лош пророк излезе Simple Smile

# 151
  • пак на Рив Гош
Направо ми скрихте шапката с дискусиите за Уейбо! От малкото, което съм виждала в сериали, китайското нет-общество не ми дава желание да се вгледам по-дъблокот в него. Още повече, че не говоря и китайски Joy Ако знаех китайски, може би щеше да ми е по-интересно. Аз следя само Инстаграм акаунтите на платформите и телевизионните канали, и официалните акаунти на някои от любимите ми актьори. Не членувам във ФБ групи и не следя особено там, освен ако нещо не ми мине пред погледа.

Tastefully Yours - участието на Любимия Ю приключи в 7ми епизод, с удовлетворение за всички участници. Вече мога да зарежа сериала с чиста съвест. Но пък започнах да се питам, след като вече му посветих 7 часа от живота си, дали да не му посветя още 3 Grinning.

В обедната почивка днес изгледах един репортаж по телевизията за французи, които живеят в Сеул. Установих, че трябва да престана да гледам травъл-влогове за Сеул - покрай тях и сериалите, разпознах почти всички места, където бяха снимали репортажа Joy

# 152
Елза, само да вметна - Джан Джинги не е по китайските финали.
Елза, вълнувам се с теб и за теб Simple Smile
Скрит текст:
Не чети, ако не искаш да знаеш нищо до края!
Скрит текст:
Краят бил много happy Simple Smile Лош пророк излезе Simple Smile

# 153
  • София
Краят беше
Скрит текст:
най-некитайският край, който съм гледала на сериал! Надявах се да е така и едни сцени от предните серии да са били за заблуда на зрителя - права бях!

Vanilla,
Скрит текст:
аз понякога нарочно така си говоря, да не урочасам нещата - искам хубав край и затова мрънкам, че ще е лош.

Невероятен сериал, наистина! Нещо като прочит на "Граф Монте Кристо" (която ми е една от най-любимите книги). Всъщност, направо си беше прочит на Монте Кристо, чак до броя на враговете.

Имаше моменти, в които вървеше съвсем леко по-бавно последните 10 серии, моменти, в които се усещаха някои пропуски в сюжета, но след като го завърших (и се поизясниха нещата) мога да кажа, че по-добър сериал от много години не съм гледала.

Държа ме в напрежение и на нокти цели 40 епизода, което не вярвах, че някога ще ми се случи! Дори не съм сигурна вече колко отмъщението е главната тема и колко загадките - за пръв път нещо да ме накара така да мисля какво ще се случи, какво и защо се случва.

Романтичната под-история беше много сладка без да се набутва и да разваля сюжета, въпреки че по едно време имах притеснения, че натам е тръгнало. Интригите в двореца бяха сведени до минимум, всичко беше фокусирано в една крайна линия.

Героите са реалистични - правят грешки, не са всеможещи, разчитат и на доза късмет, което в началното понякога ме дразнесе леко, но после осъзнах, че те, освен всичко останало, са и млади - направили ги бяха напълно реални.  Главният герой е умен, дързък, но прави грешки, бърза, на моменти някои от плановете му се нагласяваха с малко магия. Може да е дразнещо ако сте свикнали в сериалите за отмъщение всичко да е премислено от 20 страни и колкото и да го въртят лошите, пак да е пет крачки преди тях. Тук даже в един от последните епизоди се бях хванала за главата как можа да не се сети и да предвиди какво ще стане. Но пък така се получи много по-интересно и завладяващо в крайна сметка. Защото всъщност зрителите разкриват историята заедно с главния герой, не виждат повече от него - всичко се случва на момента, ГГ пише историята си сега, не е нещо планирано от години, което просто се изпълнява. Това те дърпа да станеш част от сюжета.

Отрицателните герои са пълнокръвни, умни, с опит и умения и не са там просто, за да има кой да пречи на главния.

Имах проблем с някои от поддържащите герои - появяваха се за 1-2 епизода колкото да всеят смут, понякога дори и това не правеха и после просто изчезваха с недоразказани истории. Не знам дали се дължи на орязване - не би трябвало,  уж нищо не е загубено от сериала, но имаше липси.

Сценография, костюми, реквизит - едни от най-добрите, които съм гледала в китайски сериал, а и не само. Детайлите са изпипани, на няколко пъти музеи в Китай публикуваха оригиналите, на които са базирани реквизити в сериала. Представени са и много традиционни китайски изкуства.

Осветлението (тук, между другото изключвам някои сцени от последния епизод, че там се поизложиха) беше направено професионално, все едно не гледаш декори, а си наистина там някъде в древен Китай.

Озвучаването на актьорите, за които не са ползвани дубльори, е записвано по време на самите снимки и трябва да ви кажа, че има голяма разлика. Емоциите се усещат по много по-различен начин!

Бойните сцени не са много, но бяха добре изпълнени. Все пак - един от поддържащите актьори дори е истински възпитаник на Шао Лин. В бойните сцени основно участие имат и жени, което много ми хареса - справиха се страхотно. Главният герой няма бойни умения и не очаквайте да може да направи нещо в тази посока. Но пък е освежаващо да не може всичко и да трябва някой да го спасява.

Всички актьори, от децата до възрастните, се справиха блестящо с ролите си. Бяха толкова живи и реалистични - сякаш тези хора наистина съществуват, наистина преминават през това, което е показано.

Не мога да не похваля Xiao Zhan, и не само, защото го харесвам. Наистина е израснал много като качества и изпълнение, за мен това е най-добрата му роля - изпълнена до съвършенство. След The Untamed в другите все нещо ми липсваше от него. Мислех си по време на сериала кой друг от актьорите, които познавам, би могъл да изпълни героя по същия начин и, честно казано, се сещах единствено за Luo Yunxi.

Нещото, което ме дразнеше беше подмазването в двореца, но то беше също напълно реалистично показано. Дразни ме не заради сериала, а просто, защото по принцип това си ме дразни в Китай и обществото им и сега, та камо ли в исторически план.

Напълно разбирам защо сериалът има такъв успех и са изчислили, че всеки трети китаец, който гледа телевизия, го е гледал.

Като лирично отклонение и личен плюс все пак не мога да не отбележа, че разходиха Xiao Zhan по без риза няколко пъти, да можем хубаво да го огледаме от всички страни. Joy

Също, да се похваля, че още на 22 май (4 дена след първите серии) съм се сетила кой кой е - добре, че го имам коментирано в Тикток за историята. Ама то десетки години криминални книги, сериали, филми, компютърни игри - казват си думата.

Сега ми трябват няколко дни да се успокоя и ще го пускам пак - този път искам да видя детайли, които евентуално съм пропуснала, а и да го изгледам на спокойствие, защото тия две седмици му треперех всеки ден и се съмнявах в почти абсолютно всеки.

И вече мога да отида и да разкостя коментарите в Weibo, MDL, X и всичко останало социално.

С две думи - гледайте го!

Роца, ти разпознаваш местата в Сеул, аз сега в Legend Of Zang Hai разпознах  една полянка от The Untamed. Сигурно и тя е като онази скала, от която падат във всеки втори сериал.

Последна редакция: вт, 03 юни 2025, 19:08 от ElzaFB

# 154
  • България
А аз не извадих късмет с Love in Pavilion (2025).
Още като видях актьора в главната роля се усъмних, че с тоя сериал няма да се разберем и така стана.
Отделно, че демоните са паяци, не обичам същества с повече от четири крака.
Брррр.
Ding Yu Xi и Chen Yu Qi бяха от тия демони, изгледах докато той се върна в първоначалната си форма и изоставих сериала. Героят май се завръща, но не ми е достатъчно, за да изгледам сериала.
Ако актьорът в главната роля беше някой от любимците ми можеше и да гледам, но Zhang Yun Long ми е неприятен в движение, по снимките е приличен.

Има и адски нелепа маска, като от пародия.

# 155
Супер, Елза, радвам се за теб.    Както го описваш, това вероятно ще е сериалът на годината, а сме още 3 юни.

Едно нещо ми направи впечатление - на 2 пъти споменаваш, че не е сериал за отмъщение,  като почнах да гледам китайски сериали  - се набива темата за отмъщението като  много популярна.  Та, да попитам ходилите в Китай и тези, дето сте навлезли в народо-психологията им през Weibo, и др. - китайците в действителност толкова отмъстителен народ ли са?

Скрит текст:
Краят беше
Скрит текст:
най-некитайският край, който съм гледала на сериал! Надявах се да е така и едни сцени от предните серии да са били за заблуда на зрителя - права бях!

Vanilla,
Скрит текст:
аз понякога нарочно така си говоря, да не урочасам нещата - искам хубав край и затова мрънкам, че ще е лош.

Невероятен сериал, наистина! Нещо като прочит на "Граф Монте Кристо" (която ми е една от най-любимите книги). Всъщност, направо си беше прочит на Монте Кристо, чак до броя на враговете.

Имаше моменти, в които вървеше съвсем леко по-бавно последните 10 серии, моменти, в които се усещаха някои пропуски в сюжета, но след като го завърших (и се поизясниха нещата) мога да кажа, че по-добър сериал от много години не съм гледала.

Държа ме в напрежение и на нокти цели 40 епизода, което не вярвах, че някога ще ми се случи! Дори не съм сигурна вече колко отмъщението е главната тема и колко загадките - за пръв път нещо да ме накара така да мисля какво ще се случи, какво и защо се случва.

Романтичната под-история беше много сладка без да се набутва и да разваля сюжета, въпреки че по едно време имах притеснения, че натам е тръгнало. Интригите в двореца бяха сведени до минимум, всичко беше фокусирано в една крайна линия.

Героите са реалистични - правят грешки, не са всеможещи, разчитат и на доза късмет, което в началното понякога ме дразнесе леко, но после осъзнах, че те, освен всичко останало, са и млади - направили ги бяха напълно реални.  Главният герой е умен, дързък, но прави грешки, бърза, на моменти някои от плановете му се нагласяваха с малко магия. Може да е дразнещо ако сте свикнали в сериалите за отмъщение всичко да е премислено от 20 страни и колкото и да го въртят лошите, пак да е пет крачки преди тях. Тук даже в един от последните епизоди се бях хванала за главата как можа да не се сети и да предвиди какво ще стане. Но пък така се получи много по-интересно и завладяващо в крайна сметка. Защото всъщност зрителите разкриват историята заедно с главния герой, не виждат повече от него - всичко се случва на момента, ГГ пише историята си сега, не е нещо планирано от години, което просто се изпълнява. Това те дърпа да станеш част от сюжета.

Отрицателните герои са пълнокръвни, умни, с опит и умения и не са там просто, за да има кой да пречи на главния.

Имах проблем с някои от поддържащите герои - появяваха се за 1-2 епизода колкото да всеят смут, понякога дори и това не правеха и после просто изчезваха с недоразказани истории. Не знам дали се дължи на орязване - не би трябвало,  уж нищо не е загубено от сериала, но имаше липси.

Сценография, костюми, реквизит - едни от най-добрите, които съм гледала в китайски сериал, а и не само. Детайлите са изпипани, на няколко пъти музеи в Китай публикуваха оригиналите, на които са базирани реквизити в сериала. Представени са и много традиционни китайски изкуства.

Осветлението (тук, между другото изключвам някои сцени от последния епизод, че там се поизложиха) беше направено професионално, все едно не гледаш декори, а си наистина там някъде в древен Китай.

Озвучаването на актьорите, за които не са ползвани дубльори, е записвано по време на самите снимки и трябва да ви кажа, че има голяма разлика. Емоциите се усещат по много по-различен начин!

Бойните сцени не са много, но бяха добре изпълнени. Все пак - един от поддържащите актьори дори е истински възпитаник на Шао Лин. В бойните сцени основно участие имат и жени, което много ми хареса - справиха се страхотно. Главният герой няма бойни умения и не очаквайте да може да направи нещо в тази посока. Но пък е освежаващо да не може всичко и да трябва някой да го спасява.

Всички актьори, от децата до възрастните, се справиха блестящо с ролите си. Бяха толкова живи и реалистични - сякаш тези хора наистина съществуват, наистина преминават през това, което е показано.

Не мога да не похваля Xiao Zhan, и не само, защото го харесвам. Наистина е израснал много като качества и изпълнение, за мен това е най-добрата му роля - изпълнена до съвършенство. След The Untamed в другите все нещо ми липсваше от него. Мислех си по време на сериала кой друг от актьорите, които познавам, би могъл да изпълни героя по същия начин и, честно казано, се сещах единствено за Luo Yunxi.

Нещото, което ме дразнеше беше подмазването в двореца, но то беше също напълно реалистично показано. Дразни ме не заради сериала, а просто, защото по принцип това си ме дразни в Китай и обществото им и сега, та камо ли в исторически план.

Напълно разбирам защо сериалът има такъв успех и са изчислили, че всеки трети китаец, който гледа телевизия, го е гледал.

Като лирично отклонение и личен плюс все пак не мога да не отбележа, че разходиха Xiao Zhan по без риза няколко пъти, да можем хубаво да го огледаме от всички страни. Joy

Също, да се похваля, че още на 22 май (4 дена след първите серии) съм се сетила кой кой е - добре, че го имам коментирано в Тикток за историята. Ама то десетки години криминални книги, сериали, филми, компютърни игри - казват си думата.

Сега ми трябват няколко дни да се успокоя и ще го пускам пак - този път искам да видя детайли, които евентуално съм пропуснала, а и да го изгледам на спокойствие, защото тия две седмици му треперех всеки ден и се съмнявах в почти абсолютно всеки.

И вече мога да отида и да разкостя коментарите в Weibo, MDL, X и всичко останало социално.

С две думи - гледайте го!

Роца, ти разпознаваш местата в Сеул, аз сега в Legend Of Zang Hai разпознах  една полянка от The Untamed. Сигурно и тя е като онази скала, от която падат във всеки втори сериал.

# 156
Елза, хем ми се догледа след ревюто ти и изобщо след последните ти коментари по темата, хем нещо ме спира - сякаш не съм в настроение да страдам толкова много, аз ужасно се вживявам в историите и с дни живея с мъките и страданията на героите, та ще го мисля. Но със сигурност в даден момент ще му дойде времето. Освен ако не искате тук да го гледаме групово и да си го обсъждаме, така някак ще ми е по-леко Simple Smile

Prinx, в източната култура отмъщението е толкова широко застъпено, поради техните религиозни вярвания. Те вярват, че близките им, които са умрели по несправедлив начин, не могат да почиват в мир в задгробния живот, ако не са отмъстени. Отмъщението е изпълнение на т.нар. синовен дълг, толкова силно залегнал в източната култура. Не включва само семейството, но и авторитети за човека - учители, старейшини и т.н.

# 157
  • София
Prinx, О, той си е за отмъщение, но в крайна сметка се набива на очи повече темата за загадките - да намерят кой е отрицателният, да намерят скрит предмет, да разкрият някой заговор.
Иначе е каквото каза Vanilla, плюс това, че те самите ще се водят недостойни. Но иначе в сериалите по-скоро е застъпено да се откажат от отмъщението, че има и друг живот, любов и цветя и такива глупости. Тук си беше качествено изпълнено.

Със сигурност ще е един от сериалите на годината, не знам дали ще е най, защото все пак се чакат още доста добри сериали тази година, но е безспорен хит в Китай сред всички възрастови и полови групи. Снощи даже гледах един китаец, около 35-40 годишен, показваше как е приготвил голям пакет с кърпички за едната сцена (сцената беше по-скоро оптимистична, но емоционална). Не е романтична история, която да допада само на жените, нито пък е само бой, който да не допада на жените, не е идол драма, за да е само за младите.

Vanilla, всъщност не е толкова тежък сериал - като минеш първите 10-тина епизода има сълзи, но съм имала сериали, които са ме оставяли с гадно и празно чувство на тъга, тук го нямаше, дори след тежките епизоди. Наистина, ако сте чели/гледали “Граф Монте Кристо” - горе-долу такова е нивото на страданието на ГГ. Аз със сигурност ще го гледам пак в най-скоро време, така че свиркай ако гледаш и искаш обсъждане. Grinning

Последна редакция: вт, 03 юни 2025, 20:20 от ElzaFB

# 158
Елза, съпреживяхме го всички с теб, много се радвам Heart Ще се гледа.

Да се отчета и аз от уикенда. Изгледах The prime minister's disguise , хареса ми. Не е BL, просто главните тук са двамата мъже, първо стават съюзници, а след това и много добри приятели. Всеки си има неговата си любовна история, по традиция за единия завършва щастливо, за другия не. Това не го броя за спойлер, защото още от самото начало става ясно, че едната жена твърдо е заела грешната страна. Първите 5 епизода са комични, някои сцени граничат с абсурд и криндж направо, и трябва между тях внимателно да се гледа кой срещу кого се бори и защо. След това започват яките дворцови интриги. Wang Rui Chang е страхотен в ролята на Императора, но от него не съм и очаквала по-малко Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes За съжаление не мога да намеря хубави снимки.

След него Love beyond the curse. Положението беше ... много петъчно Close Главният гол през 80% от времето. Стандартна лигава вампирска историйка. Той живял не знам си колко века, накрая му омръзнало и тъкмо направи подготовката да мре, взе че се влюби и реши, че му се живее. Главната типичната глупава, наивна, не разбираща изобщо какво се случва около нея. А той като един истински "герой" страда мълчаливо и до последно не ѝ казва истината. Гледайте само ако наистина нямате нищо друго какво да правите. Поне епизодите са по 15 мин и върви бързо.

The prisoner of beauty зарязан на 17 епизод. Ще го продължа в някакъв момент, но няма да е сега. Политическата обстановка просто ме натовари страшно много, това е ужасно, постоянни войни, всеки срещу всеки, суша, глад, разрушения. Не знам как се живее така, но сериалът за мен е тотален emotional rollercoaster, комични и романтични сцени между главните се редуват с интриги, битки, смърт. И понеже съм се спойлнала достатъчно, знам, че така ще е до края. Мога само на порции да понеса.

Но не мога да не похваля уникалния каст Joy Двамата главни по отделно взети са направо абсурдни. Той с тези бузки и малка устичка прилича на добре гледано морско свинче. А тя такива погледи мята постоянно, че ако не беше толкова тежък сюжетът, щях направо да рева от смях. Заедно обаче са невероятна двойка, имат неповторима химия наистина. Ако единият беше класически хубавец, щеше да стои направо нелепо до другия, така че голямо браво на който ги е подбрал.

# 159
  • Русе
https://www.facebook.com/reel/700895382426718
Поздрав от няколко познати лица. Simple Smile

# 160
  • пак на Рив Гош
Elza, страхотно обобщение на сериала! Спечели ме със стравнението с "Граф Монте Кристо", който съм чела сигурно поне 10 пъти (много обичам книгите на Александър Дюма-баща). Остават ми последните 7-8 епизода от The Prisoner of Beauty и ще почна Legend of Zang Hai като китайски. Тъкмо да му пуснат и повечко епизоди във Viki, че  за момента е на 21ви.

Днес видях, че Kim Dong Wook ще е специален гост на корейското изложение в Париж другата седмица (на което се чудех дали да ходя Joy). Само че защо ще дойде в петък, а не в събота, когато мога да ида да го видя без да си пускам отпуска Grinning?

# 161
  • София
Роца… за да си пуснеш отпуска, как защо. Аз, например, отсега пестя едни дни отпуска евентуално за седмицата на модата в Милано догодина (изобщо няма да се сетите кой ходи обикновено тогава). И без това отдавна не съм била там.

Иначе Монте Кристо, но все пак млад и без 20 години време да си изпипа отмъщението. 😄

Uni, аз покрай твое мнение си бях записала  The prime minister's disguise да го видя, защото като беше питала тръгнах да търся БЛ ли е и ми стана интересна историята. И петъчния вампирски ще взема да видя, харесват ми напоследък мини сериалите.

Моарейн, колко точно често се появяват тия демони? Исках да гледам сериала, ама и аз не си падам по неща с повече от 4 крака.
Помня, че едвам изгледах Douluo Continent в сцените с огромния паяк (още имам травма и от Властелина - и книгата и филмите).

# 162
  • България
Изгледах само първи епизод, там имаше доста сцени с паяци.
После нямам идея дали въобще присъстват, за мен по-неприятен от тях беше главният.
Много странно лице, а и подчертават особеностите му, възможно е според китайците да е красив.

По-нататък май няма паяци, само китайски финал.

Последна редакция: вт, 03 юни 2025, 22:23 от МоарейнД (от книгата)

# 163
  • пак на Рив Гош
Еlza, абе аз харесвам Ким Донг Ук, ама не до степен, че да си изразходвам ден отпуска, за да го видя. Виж, ако беше Ю Йон Сок, щях да пусна отпуска без да ми мигне окото и да се заредя още на съмване пред палатата, където се провежда изложението. Има приоритети в този живот Joy
Дано ти да имаш повече късмет със седмицата на модата в Милано.

Сега се сетих да ви питам, че си го мислех днес покрай всичките дискусии за Уейбо и кой какво следи - според вас, ще има ли добавена стойност, ако сложа в първия пост линкове към социалните мрежи на съответните тв канали и глобални платформи, както и някои от ФБ групите (и ако да, кои?).

# 164
  • София
Grinning Приоритетите трябва да се уважават! Аз си дебна в Х една италианска фенка, която е от Милано и мисля да изнахалствам и да я изръчкам за инфо като дойде времето. Въпреки че тя е от ония лудите, дето друг не признава, ама - и аз имам приоритети - да разбера наистина ли наживо Xiao Zhan е по-хубав и наистина ли е само 184 см висок. Joy (но аз не съм луда фенка, нали…).

Мисля, че няма да е лоша идея на някоя страница/група, в която пускат новини за сериалите. На платформите всеки може да намери, докато изпробвана страница за общи новини би ни свършила доста по-добра работа.
Като пак ми излезе онази във ФБ, която пускаше всички новини, ще дам линк.

Общи условия

Активация на акаунт