За любителите на корейски и китайски сериали – Тема 16

• 16 605
  • 726
  •   1
Отговори
# 165
https://fb.watch/z-ifDOPSTa/?
Когато сериалите те разочароват.

# 166
  • пустинен пъпеш
Изгледах Mistress(2019) с Han Ga In  в една от главните роли за четири приятелки от ученическите години,които след  инцидент със съпруга на една от тях се оказват взаимно вплетени в мрежа от връзки и интригата  за разплитане на няколко убийства е свързана с постоянно появяващите се нови и нови свързаности между героите., така  ме  заинтригува,че за момент пренебрегнах Youthful Glory,тъкмо междувременно излязоха и останалите  му серии и сега ще го доизгледам.Изгледах и V.I.P(2019) ,но някак на инат.Не можах да почувствам симпатия към никого от тримата,свързани в любовния триъгълник.А любовницата ми беше противна с нейните дребни номерца и хитрости,за да се вклини между съпрузите,и не усетих в нея любов.Отделно прекалено безизразна и както някои от  дорамчиците я наричат като сива мишка е описана(те в отзивите им има поддръжници на всеки от тройката).Освен поведението й дори външността й ме дразнеше за разлика от хубавата Jang Na Raв ролята на съпругата.
С голям интерес четях увлекателните описания и финалния отзив на  Елза за Legend of Zang Hai и започвам да го гледам.

# 167
  • София
Надявам се да ви хареса на всички, които ще го гледате и да не ви подведа с оценките си. Мисля, че е от сериалите, които или те хващат в началото и въпреки пропуските, им го прощаваш и ти е интересно, или го гледаш за спорта.

В Китай го сравняват с Joy Of Life - аз не мога да коментирам, защото там съм забила на 5-6 епизод. Искат вече и втори сезон - оставиха достатъчно материал, за да направят още серии.

Интересно е, че по статистика, разпределението на зрителите между мъже и жени и между възрастовите групи е почти еднакво. Явно екипът е напипал нещо, което да се хареса на всички. В сериала аз харесах много актьори, които за мен бяха непознати - страхотен подбор са направили.

Сега си търся нещо леко и бързо, по възможност не историческо, за да отпусна след напрежението. Мисля да пробвам довечера вампирското на Unicorn.

# 168
В момента цялата мрежа гъмжи от Legend of Zang Hai.   Е, това напр.   https://www.facebook.com/watch/?v=1217748120050178
Цитат от ElzaFB  "Сега си търся нещо леко и бързо, по възможност не историческо, за да отпусна след напрежението."
Елза, пробвай това на Unicorn.   Аз обаче размишлавям над поста на Vanilla.   Да не ти разправям, че се разчетох за разните им религии и ми дойде too much, както би се изразила Unicorn.
Та, неща, които са обратното на отмъщение мисля, че действат много добре - напр.  Blossom in Adversity.  Като го свърших, чувствах, че не мога да поема нищо повече, обаче много силно положителна емоция - не напрежение, все едно си препълнен с голям положителен заряд - преял си - и ти трябва почивка  от всякакви сериали.
Та, за отмъщението - изглежда наистина много широко застъпено, че вероятно е нещо над религиите, нещо, свързано с корените им.  Дали и другите азиатски куртури са така или само Китай?  Как ли в Китай възприемат фрази като Forgive, Forget, Move ON?
Prinx, в източната култура отмъщението е толкова широко застъпено, поради техните религиозни вярвания. Те вярват, че близките им, които са умрели по несправедлив начин, не могат да почиват в мир в задгробния живот, ако не са отмъстени. Отмъщението е изпълнение на т.нар. синовен дълг, толкова силно залегнал в източната култура. Не включва само семейството, но и авторитети за човека - учители, старейшини и т.н.

Цитат от Елза  Сега си търся нещо леко и бързо, по възможност не историческо, за да отпусна след напрежението."

Скрит текст:
Надявам се да ви хареса на всички, които ще го гледате и да не ви подведа с оценките си. Мисля, че е от сериалите, които или те хващат в началото и въпреки пропуските, им го прощаваш и ти е интересно, или го гледаш за спорта.

В Китай го сравняват с Joy Of Life - аз не мога да коментирам, защото там съм забила на 5-6 епизод. Искат вече и втори сезон - оставиха достатъчно материал, за да направят още серии.

Интересно е, че по статистика, разпределението на зрителите между мъже и жени и между възрастовите групи е почти еднакво. Явно екипът е напипал нещо, което да се хареса на всички. В сериала аз харесах много актьори, които за мен бяха непознати - страхотен подбор са направили.

Сега си търся нещо леко и бързо, по възможност не историческо, за да отпусна след напрежението. Мисля да пробвам довечера вампирското на Unicorn.
Скрит текст:

# 169
  • София
Prinx, темата е изследвана и има много тези и проучвания.
Виж например това Сравнение между западната и източната култури в отмъщението.
Или това пък -  сравнение между Щатите и Южна Корея
Има и други подобни статии.
В западните общества християнските ценности са довели до друго разбиране. За малко не станах антрополог - може би тогава щях да съм направила и аз подобни проучвания, защото темата за отмъщението винаги ми е била много интересна.

Признавам си, обаче, че на мен ми харесва "да си го получат" - и в литературата и киното, и в реалния живот. Grinning Затова им се радвам на китайците като си изкарат история за отмъщение както си трябва, без да карат ГГ да се отказва заради любов/ценности/смирение и каквото там измислят.

В момента цялата мрежа гъмжи от Legend of Zang Hai.   Е, това напр.   https://www.facebook.com/watch/?v=1217748120050178

Ох, това е много точно - последните два дена ми се налага да обяснявам на разни хора в нета неща от сериала, които не са разбрали, а на мен ми изглеждат от ясни по-ясни. В MDL има вече над 13 000 коментара и повечето са точно за обсъждане на загадките и какво се случва.
Бе, накраха ни да мислим, спор няма - голяма зарибявка беше да се опитваш да разбереш какво става.

Последна редакция: ср, 04 юни 2025, 16:30 от ElzaFB

# 170
Та, неща, които са обратното на отмъщение мисля, че действат много добре - напр.  Blossom in Adversity.  Като го свърших, чувствах, че не мога да поема нищо повече, обаче много силно положителна емоция - не напрежение, все едно си препълнен с голям положителен заряд - преял си - и ти трябва почивка  от всякакви сериали.

Prinx, а дали си попадала на нещо подобно на Blossom in Adversity? За мен най-близък като положителен заряд е In a class of her own. И там имаше отмъщение, но не е централна тема и в началото главните не са замесени изобщо в него, те знаят само официалната версия за миналите събития. Но като емоция изобщо не могат да се сравняват двата.

Когато искам да си почивам, гледам за втори път нещо, което ми е харесало. Дори и да има напрежение и тежки моменти, когато съм го гледала вече веднъж, минават по-лесно.

# 171
  • Русе
Мда, всеки различно разтоварва...Rolling Eyes И аз като Елза исках нещо различно, успокояващо, да не е историческо и...повторих "Любов по време на зимна буря" с Лео. И пак, на един и същи момент, плаках...върнах го и пак плаках. Лелеее, голямо филмиране и при мен! Joy Но си признавам, че с голямо удоволствие гледах снукър! Simple Smile

# 172
Аз се чудех какво да подхвана и сега доглеждам "Брачният договор на г-жа Пак". Започна добре, но сега ми е скучен. Ето защо ще дам своите пет стотинки за отмъщението, за когото е интересно:
Скрит текст:
Преминаването от принципа „око за око, зъб за зъб“ към „обърни и другата буза“ бележи културна, философска и духовна трансформация, но въпросът защо на Изток отмъщението остава важно е дълбок и многопластов. Ето как можем да разберем това явление:
1. Културни и цивилизационни основи- „Око за око“ – принцип на справедливост

Този принцип (lex talionis) е израз на древна правна и морална система, основана на възмездието и равновесието. В традиционните източни общества (Близък Изток, Югоизточна Азия, Централна Азия) честта и дългът са основни ценности. Ако някой наруши честта на човек или семейство, отмъщението възстановява моралния баланс.
2. Почетна култура и колективна идентичност

На Изток често културите са почетни (honor cultures), за разлика от виновни култури на Запад (guilt cultures):

В почетната култура обидата към личността, семейството или клана е лична и публична обида – и трябва да бъде поправена чрез действие.

Отмъщението е начин да защитиш името си и уважението в общността.

Примери:

Кодексът на самураите в Япония (бушидо) включва мъст за позор или неправда.

Кръвното отмъщение на Балканите и Кавказ.

Законите на честта в арабския свят.

3. Разлика между религиозна етика и културни нагласи

Идеята „обърни другата буза“, идваща от Христос (Нагорната проповед), е революционна, но не е типична за по-ранни религии. Тя е:

Етически идеал, а не социална практика.

Призив към вътрешна трансформация, милосърдие и прошка.

Докато на Изток:

Религии като индуизъм, конфуцианство или ислям не изключват напълно възмездието, а често го структурират чрез закони (например шариата).

Кармичният закон (в индуизма и будизма) предполага, че злото се връща, но не винаги чрез човешка намеса – хората все пак често искат да „помогнат“ на кармата.

На Изток отмъщението често не е просто лична емоция, а морален дълг, социална необходимост и културна норма. Докато западната мисъл (под влияние на християнството) насърчава прошка и вътрешно превъзмогване, на Изток честта, редът и балансът в общността се поддържат дори чрез насилие.

Или с други думи:

На Запад прошката е добродетел. На Изток – тя може да се възприеме като слабост.

# 173
  • пак на Рив Гош
Признавам си, обаче, че на мен ми харесва "да си го получат" - и в литературата и киното, и в реалния живот. Grinning Затова им се радвам на китайците като си изкарат история за отмъщение както си трябва, без да карат ГГ да се отказва заради любов/ценности/смирение и каквото там измислят.
--------------------------------------------------------------------------------------
Ох, това е много точно - последните два дена ми се налага да обяснявам на разни хора в нета неща от сериала, които не са разбрали, а на мен ми изглеждат от ясни по-ясни. В MDL има вече над 13 000 коментара и повечето са точно за обсъждане на загадките и какво се случва.
Бе, накраха ни да мислим, спор няма - голяма зарибявка беше да се опитваш да разбереш какво става.
И аз обичам, когато всеки си получи заслуженото. Затова и много се нервя на някои от китайските сериали (обикновено съвременни), където Гадняра/Гаднярката Трето Колело, дето само мъти водата на Нашите Хора, накрая се измъква като мокра връв и остава ненаказан и замитат всичко под килима.

А за Legend of Zang Hai мното ли трябва да се внимава и мисли? Че на мен мозъкът ми отказва да влага усилия след 18ч и ми трябва сериал, където няма да му се налага да дава 100% от себе си. Ако може да мине с 50-75%, ще е най-добре Grinning

# 174
  • България
Тежък ми се струва Legend of Zang Hai (2025) и реших да започна The Glory (2025).
И там не е леко, но пък много ми допаднаха главните.

Сведох евентуалното си оцеляване в тогавашното им общество от 5 на 3 минути.
Имаше време, когато си давах седмица. Joy

# 175
  • София
Моарейн, The Glory e по-тежък, поне за мен. Но ми беше харесал много! И много ми хареса как игра Cheng Du Ling - аз и като го гледах май ви бях споделила - тя ми харесва в по-сиви роли, във Fangs of Fortune много ми се губеше от нея, докато в Till The End Of The Moon беше много добра. The Glory - също.

Роца, ами…доста неща оставят на твоето въображение. Тоест - няма да обяснят всичко как и защо се е случило в сериала, трябва дедукция. Но иначе не е нужно да се мисли много - просто има шанс някои неща да изглеждат като дупки в сценария, а да не са. Предполагам и, че като са налични всички епизоди, няма да има чак толкова дълго протакано напрежение като при мене, за да предизвиква към обмисляне от всички страни на ситуациите и какво ще се случи.

Иначе си е доста праволинейно, а и няма сто героя, които да се чудиш как да запомниш (което на мен винаги ми е проблем).

Една хубава статия излезе преведена, доста точно авторът е хванал посланията и ядрото на сериала. Но има спойлери, четете на собствена отговорност. Аз, дето винаги гледам първо финала и после сериала, на този не бих си развалила усещането.

цък статията

victoria, страхотна информация за отмъщението, признавам си, че по някаква причина или шесто чувство, се надявах да се включиш и да споделиш мнение.

Забавлявам се тази вечер с клипчета на това как по корейската ТВ проследяват резултатите от вота. За съжаление всички са от Тикток, а тук май повечето имахте проблеми с отварянето на линкове, та намерих само едно от youtube:
https://youtube.com/shorts/4Nl72CG4Juo?si=_lY_h16zKHAnXtav

# 176
Unicorn88, не точно.  Но мога да препоръчам извън обичайните китайски, центрирано около изцеряващо взаимоотношение между мъж и жена. Той - наследник на богати родители.  Тя - на много богати.  От тези, дето заличават всичко около себе си, че да не се стигне до тях.  И почват работа някъде като напр. сервитьорка, за да могат да заживеят нормален човешки живот.  До момента, в който я похищават и се активира security, повече от на Доналд Тръмп. Актьорът в Гл мъжка роля е един от главните от сериала, който ти препоръчваш. Благодаря ти за препоръката.  Fall in Love 2019 даже не знам дали романс е думата - ненатрапчиво, нетоксично  взаимоотношение между  главните, обаче и на зрителя действа по същия начин,  - изцеляващо и забавно.  Заслужава повече от оценката в MDL.
В гл. женска роля е He Hua, според мен много добре. 
Главните се занимават с развитие на Изкуствен Интелект (IA) в т.ч. в медицинско приложение.  Другото, около което се върти сюжета, са инвестиции и бизнес комбинации.
И, според мене, някои неща са много добре предадени - напр. сравнението между начина, по който мислят и действат един богат човек и един човек, който си е наумил да става богат като болна амбиция. - Гл героиня и гаднярката – ползвам  дефиниция от Роца. - Та, въпросната гаднярка  -  идва във фирмата на Наш човек, краде от Главната информация, ходи да се натяга на шефа  с крадена информация.
Та, гаднярката наистина съдава доста напрежение, но пък и реалистично го бяха направили.
И аз обичам, когато всеки си получи заслуженото. Затова и много се нервя на някои от китайските сериали (обикновено съвременни), където Гадняра/Гаднярката Трето Колело, дето само мъти водата на Нашите Хора, накрая се измъква като мокра връв и остава ненаказан и замитат всичко под килима.

Prinx, а дали си попадала на нещо подобно на Blossom in Adversity? За мен най-близък като положителен заряд е In a class of her own. И там имаше отмъщение, но не е централна тема и в началото главните не са замесени изобщо в него, те знаят само официалната версия за миналите събития. Но като емоция изобщо не могат да се сравняват двата.
Когато искам да си почивам, гледам за втори път нещо, което ми е харесало. Дори и да има напрежение и тежки моменти, когато съм го гледала вече веднъж, минават по-лесно.

# 177
  • София
Роца, ето моите предложения за страници с новини:

Asian Drama News

My Asian Drama

Не знам колко са полезни, защото не ги следвам, но ми излизат понякога във Фейса и научавам доста неща от тях.

# 178
  • пак на Рив Гош
Сведох евентуалното си оцеляване в тогавашното им общество от 5 на 3 минути.
Имаше време, когато си давах седмица. Joy
Joy Joy Joy
Моето също ще е от този калибър, сигурно ще ми светят маслото за нула време Joy

Elza, благодаря! Ще ги добавя за следващата тема, заедно с другите споменати и с някои телевизионни канали, които следа в социалните мрежи.

Забавлявам се тази вечер с клипчета на това как по корейската ТВ проследяват резултатите от вота. За съжаление всички са от Тикток, а тук май повечето имахте проблеми с отварянето на линкове, та намерих само едно от youtube:
Аз гледах нещо подобно в Инстаграм (понеже съм дърта хейтърка и отказвам да си направя акаунт в ТикТок):
https://www.instagram.com/reel/DKcJbbjSxP9/?igsh=MWF2c2U1ZXhqcnltcA==

Good Boy - започва добре, ама защо епизодите са толкова дълги? Първият, поне, е час и половина, несъвместим с обедната ми почивка Joy. Ще трябва да го гледам на части.

Nine Puzzles - вчера изгледах първите два епизода на един дъх! Разкошна Ким Да Ми, а г-н Гу е толкова секШи с татуирания гръб Heart Eyes. Имат много хубава динамика, и сюжетът е увлекателен. И епизодите са с подходяща дължина за обедна почивка Joy

# 179
Благодаря, Prinx, засега съм твърдо заседнала на рокличките, но си го отбелязах, интересно звучи.

Опитах се да гледам Youthful Glory . Не мога. Това е китайско мъчение в най-чист вид. Дори и Song Weilong не можа да ме накара да продължа след 8 епизод. Остава ми да се надявам на другите 2 филма с него Disappointed Relieved

Общи условия

Активация на акаунт