Коя е последната българска книга, която прочетохте?

• 4 023
  • 75
  •   1
Отговори
Честит 24 май. Харесва ли ви да четете български автори? Коя е последната книга, която прочетохте и дали ви хареса?
Аз дочетох на Слави Панайотов 50 забравени места в България. Вярно, че има доста неща достъпни през интернет, но той ги е систематизирал. Харесвам и другата му книга топ мистериите на България

# 1
  • София
"Алтъна разказва" и "Йова разказва" - прекрасни и много топли.

# 2
Последната българска книга, която прочетох, беше „Физика на тъгата“ от Георги Господинов. Много силна и дълбока книга – размисъл за самотата, времето и спомените, поднесени по един изключително личен и красив начин. Не е лека за четене, но оставя траен отпечатък. Препоръчвам я на всеки, който търси нещо различно и емоционално.

#BGMammaЧете

Последна редакция: сб, 24 май 2025, 19:24 от Pastelka

# 3
  • Пловдив
За художествена ако се пита - май "Вечният град" или "С дъх на смокини" - средна към малко над средна хубост криминалета. Аз интелигентна художествена литература не чета, само този жанр. На първата не ми хареса финалът (а това разваля цялостното впечатление), втората ми хареса. После започнах една друга, "Жълтата къща" май се казваше, на една, която участваше в "Стани богат", но не я дочетох и не мога да споделя пълни впечатления. Също там някъде, нито неприятна за четене, нито нещо извънредно запомнящо се.

# 4
  • София
"Майките" на Теодора Димова, някак си не съм я забелязала при излизането ѝ.
"Градинарят и смъртта" на Георги Господинов. После откриха рак на баща ми и го загубих за около 4 месеца. Затова и просто не мога да не я спомена...

#BGMammaЧете

# 5
Времеубежище на Георги Господинов започнах, но ми върви по - тегаво.
Иначе наскоро прочетох Лидерите на Ивайло Кунев и я препоръчвам силно.

# 6
  • Телиш/Плевен
Последната книга от български автор, която прочетох, беше "Градинарят и смъртта" на Георги Господинов. Прочетох я миналата година и гласувах за нея във форумната класация "Книга на 2024 година", като споделих, че често препрочитам някои глави от нея. Все още е така, много близка до мен я чувствам, защото аз също загубих баща си, също на голям църковен празник... С тази разлика, че при мен беше внезапна загуба, но има глави в тази книга, в които толкова много се припознавам. Същите преживявания, чувства и емоции...

#BGMammaЧете

# 7
  • София
"Малки грехове" на Паулина Георгиева. Шестима приятели се срещат на уикенд ваканция на остров Крит, където отсядат в луксозен ритрийт център, известен с това, че лекува „малките“ грехове на съвременните хора – злоупотреба с алкохол, антидепресанти, изневери, кариерни амбиции и др. Романът започва с предистория на отношенията помежду им. Много фрагментарно, накъсано, не успях да се ориентирам кой с кого и какво. 2/3 от съдържанието мина, озоваха се в ритрийт центъра и аха вече да започне същинската част, и всичко приключи драматично и набързо. Не остана време героите да се разкрият в някаква дълбочина. Оценка: 2/5, въпреки потенциала на сюжета и добрия стил на авторката.

Непосредствено преди това прочетох "И леглото ни е зеленина" от Виолета Радкова, та надявам се, няма да изляза много от темата, ако напиша няколко думи и за нея. Blush Разказва се за едно семейство от българското село Крушево - сега Ахладохори на територията на Гърция. Времевата рамка е между 1908 и 1930 г. Главният герой е едно будно момче Иван, което иска да излезе извън рамката на селския живот. Интересна подробност представлява това, че в основата на романа са вплетени мотиви от семейната история на авторката. Впечатляващ дебют за мечтите и изборите в живота, за променливостта на света. Има и историческа линия, свързана с насилственото изселване и разделяне на много български родове. Оценка: 4/5, не е максимална само заради някои обрати,  които ми сториха нелогични.

#BGMammaЧете

# 8
"Не беше тук и си отиде" /Г.Томов/
#BGMammaЧете

# 9
Последната беше "Софийски магьосници", първата част, но се опитвам да забравя тази колосална загуба на време.
Преди това прочетох поредицата "Змей закрилник", която обожавам.

# 10
"Близки срещи със смесени чувства" на Мария Касимова-Моасе. Първата нейна, на която дадох 5*!

#BGMammaЧете

# 11
Прочетох един сборник разкази на Георги Господинов  'Избрани истории'. Не ми харесаха всички, но имаше и добри попадения.

#BGMammaЧете

# 12
Не можах да разбера за нова българска литература ли става въпрос или изобщо за българските автори.
Последно прочетох трилогията "Обикновени хора" на Георги Караславов. Първата книга взех от къщичка за книги в Троян, когато бяхме на почивка.  Хареса ми и продължих с останалите, като ги намерих в библиотеката на село.

#BGMammaЧете

# 13
“Рана” (Захари Карабашлиев) и “Трънски разкази” (Петър Делчев) последно съм чела от нашите автори, а съм си приготвила “Забравени сказания” (Любомир Николов-Нарви). На Георги Господинов споменатите “Избрани истории” много харесвам, последният разказ “До вратата” е съвсем кратък, а може да бъде толкова въздействащ, един от любимите ми е.

# 14
Последно четох поредицата на Талев за цар Самуил, но честно казано не ми хареса колко едностранчиво е написана и нишката "колко са гадни жените". Очаквах нещо подобно на Железният светилник, или пък по-историческо.

Ще следя с интерес за препоръки. Физика на тъгата не ми допадна също, но ми се иска да прочета Градинарят и смъртта.

Стопанката ми хареса, може би защото не очаквах много от нея и защото аз също съм имала коза преди Joy, прабаба ми се казваше Райна и доста други такива паралели открих в нея. Краят беше тъп и предвидим, но ми хареса как описва селския начин на живот, традициите и ритуалите (въпреки че на места нещата не са много достоверни). Исках леко лятно четиво за плажа и свърши добра работа.

Последна редакция: нд, 25 май 2025, 10:47 от Little Queen

Общи условия

Активация на акаунт