Затрупване с книги

• 2 487
  • 65
  •   1
Отговори
# 15
  • Пловдив
А, да си ги взема, ако ще се четат, и това е добре.
Продаването е грозно, но хора всякакви.

# 16
За съжаление има и прости хора. Грозно е да взимаш от къщичките, за да продваш и да си палиш печката. В нашия квартал в парка има такава и винаги има книги, но винаги има място да се оставят още. Може някой да се възползва от безплатните подкалки. Грозно....

# 17
Членувам в Фб групи, където всички книга намират своите читател от библиотеки или читалища в по-малки населени места из цяла Бг. Често, дори самото читалище поема доставка. Като и  читалища разменят книги ако имат дублажи. Обикновено админиртаторите на групата се ангажират да гарантират че книгите отиват в читалище, самото читалище публикува снимка с подпечатване и заведжане на книгата към библиотеката,  а не че са някоя фантомна организация, която после ще продава получените книги в книжен пазар.

Доста, често се организират кампании по набиране на книги за читалища ( дори май месец имаше поредна такава) , но там организаторите имат изисквания, вероятно за да предотвратят "освобождаването" от прекалено стари книги. Да кажем бяха поставили миналата есен условие , книгите да са издадени след 205-та година. А аз самата доста често купувам стари книги от антикварни щандове (дори да има по книжарниците ново издание на книгата), за да мога да й дам още един шанс. И да спася някое дърво също така. На мен и децата не ни пречи да четем книга издадена 2000 г, но в подобно организирани дарителски кампании има рестрикции срещу стари издания.

ФБ групи
Подари книга на читалище в нужда
https://www.facebook.com/groups/239052943344362

ДАРИ НИ - НАМЕРИ НИ /книги за читалища
https://www.facebook.com/groups/111878319525686

Дари книга
https://www.facebook.com/groups/493000545978622
ю

линк към старата акция " книгодарител"
https://www.facebook.com/knigodaritel/

Скрит текст:
Много полезен пост, особено с връзките, които биха помогнали на хора, които се чудят какво да правят по темата.
#BGMammaЧете

# 18
Моите купчини от книги предимно ги продавам или разменям в olx и/или knigoman.bg. Става бавно, но върши работа. Ако попадна на някоя кампания за даряване, дарявам. И гледам да не прекалявам с покупките, чета доста електронно книги, взимам от приятели или от библиотеката. Харесва ми да имам хартиени книги наоколо, но си давам сметка, че освен мен никой няма да ги прочете. Така че надмогвам емоцията и гледам да съм по-практична Simple Smile.

# 19
напоследък ме спасяват от затрупване електронните книги: мога да чета навсякъде, даже и в леглото с четец или таблет. Малката да си спи, а аз кротко да си чета. За хартиените издания си трябва добро осветление

# 20
напоследък ме спасяват от затрупване електронните книги: мога да чета навсякъде, даже и в леглото с четец или таблет. Малката да си спи, а аз кротко да си чета. За хартиените издания си трябва добро осветление
Трябва си, пък и трупането на всякакви книги, в повечето случаи е трупане на прах. Електронния четец ми е една от най-добрите покупки лично за мен направени. И аз в началото като повечето книгомани бях твърдо против, но пробвах с евтин и по-простичък модел, после смених с друг и сега съм с трети и си го обожавам.
Толкова много книги мога да събера и най-хубавото - ако не ми хареса дадена книга просто я спирам и я изтривам. А с хартиена..

Истински оцених четеца, когато се преместих от малката квартира при ММ. Бях се затрупала с книги кои четени, кои не. А тук място няма, малък е апартамента. Сега си имам накупени книги, но ще го подаря или продам със сигурност, за да освободя място и да мога да взема нови.

# 21
Аз ги слагам на регалите за размяна на книги.

# 22
Трябва си, пък и трупането на всякакви книги, в повечето случаи е трупане на прах. Електронния четец ми е една от най-добрите покупки лично за мен направени. И аз в началото като повечето книгомани бях твърдо против, но пробвах с евтин и по-простичък модел, после смених с друг и сега съм с трети и си го обожавам.
Толкова много книги мога да събера и най-хубавото - ако не ми хареса дадена книга просто я спирам и я изтривам. А с хартиена..

Истински оцених четеца, когато се преместих от малката квартира при ММ. Бях се затрупала с книги кои четени, кои не. А тук място няма, малък е апартамента. Сега си имам накупени книги, но ще го подаря или продам със сигурност, за да освободя място и да мога да взема нови.
Имам от доста години четец, но така и не можах да свикна с него. Приемам съвети и трикчета как успяхте..или неволята ви научи с оглед преместването 😁
#BGмамаЧете

# 23
Не само, аз от преди.. в малка квартира, няколко пъти се местих. Осъзнах, че нямам книга, която съм прочела последните години, към която да съм се върнала. А аз имам желание да чета много книги. И ако дам парите, които се очаква за всичките книги, които съм си написала в списъка, много ще фалирам.
И с тая скорост на четене и глад за четене ( на периоди е) ще съм все на минус. 😀 та повечето ако мога си ги чета на четеца.
Все пак сега например съм написала 150 книги (за които съм се сетила да запиша, ама излизат и още заглавия) и ако средната им цена е 20 лв-30 лв не са малко пари😀
Главно от тази гледна точка ги гледам нещата. Разбира се ако имам възможност си взимам по някоя хартиена (гледам 1-2 макс на месец), на български автори предпочитам да купя хартиена книга. И тъй. Мисля за семейния бюджет общо взето 😅 а пък и ако попадна на някоя, която не ми е интересна, пък знам, че съм дала пари и много ме е яд. Пък на четеца я оставям просто. 😀 ако не се сетя и не проявя желание за нея й бия delete и не ми тежи толкова на душата.

# 24
Обикновено събирам 3-4-5 прочетени и ги дарявам и аз в групата Дари ни намери ни. Обикновено, ако смятам, че няма да я прочета втори път, отива в купа за дарения. На кварталната библиотека също съм давала. Като цяло библиотеките предпочитат издания след 2000 година.

# 25
Няма по голямо удоволствие от четене на хартиен носител,за мен.Как ще гори някой книга?!Та това е светотатство.Аз си пазя повечето книги,но ѝ подарявам на библиотеката.

# 26
намирал съм книги и в пунктове за събиране на хартия и то класика като Железният светилник и др.

# 27
То едното не замества другото, както казах все още си купувам хартиени книги. Просто гледам да са такива, които са български или авторът ми е любим.

П.с. ММ знае, че днес бях напрегната и ме пита дали искам нещо, което ще ме успокои и му казах котка, куче или книжка🤣 прибра се с книга на Фрида, като само нея нямах (следял ли е какво имам в списъка не знам). Много ме нацели. 😄 още една книжка 🥰🥰

# 28
намирал съм книги и в пунктове за събиране на хартия и то класика като Железният светилник и др.
Аз също. И направи сърцето ме е боляло, включително и онзи ден, когато до контейнера намерих купища книги - класическа литература...нямам думи.
 #BGmammaЧете

# 29
Зависи все пак и в какво състояние са били изоставените там книги. Понякога стари книги - в занемарено състояние, е по-добре да бъдат подменени с нови такива, особено ако поради някакви причини (например лошо съхранение, оставени на таван или в мазе) са замърсени, похабени и могат да бъдат дори опасни за здравето. Не оправдавам изхвърлянето на книги, но такива оставени до контейнер без да съм видяла какво точно представляват не мога да съжаля, защото не ми е известно какво е било физическото им състояние…

Последна редакция: вт, 27 май 2025, 23:47 от fenyx

Общи условия

Активация на акаунт