Египет /Тема 18/

• 27 495
  • 443
  •   3
Отговори
# 435
Много поляци има също.

# 436
  • Beyond the Frontiers
Египет е притегателна точка в световен мащаб. Там се "борим" за места с ....всички.
Да, последните години, Ковид, драми и т.н. бяха проблемни за тях. И за нас се превърнаха в евтина, близка дестинация. Но това не е така. И нещата се променят. Проблемът е в нашия "телевизор".
Цените ще се вдигат. Last minute винаги ще има, но за доста по-скромни варианти.

slavei4e, аз съм пристрастна...но все пак.
Това е доста по-различен Египет. Много ми е интересно. Тече бурно строителство. Много бурно и има защо. Принципно е перфектна дестинация за пазар Европа - кратки полети, перфектни плажове, малко история...

Риксос в Аламейн ...си е Риксос. Нивото е топ, но извън хотела няма какво да се прави.
Целият този район в момента е като Дубай преди 20 години. А това е тяхната цел: строят се небостъргачи, булеварди, островчета...Амбициозна цел...може и да се справят. Климатично обаче не е така. Дубай е целогодишна дестинация. Точно тази част на Египет - не.

Алмаза бей/ Марса Матрух - жестоки плажове. Просто...точно каквото искаме...пясък, плавен вход в морето, невероятна на цвят вода. Кристално, наистина. Не съм виждала такъв цвят и този кристален блясък.

Хотелите от веригата Jaz в Алмаза бей са комлекс. Почти няма разлика, в кой хотел си. Нивото е много добро. Храната е една идея по-добре, по-европейска, по-средиземноморска.
Извън тях обаче няма нищо...

Cleopatra Sidi Heneish е много добър. Много. Една идея нагоре спрямо Джаз, ама малко по-гол. Джаз са по-зелени. Като кухня даже ми е по-добре от Риксос.

В този район няма, кой знае какви екскурзии, тествах всички:
- Кайро е ясно. Тук е с 200 км. по-близо спрямо другите курорти.
- Александрия - 100% да се посети. Ако искате и харесвате различното. Шарен, особен град, аз лично съм във възторг. И пак ще отида, за повече време само там.
- оазис Сива - човек може да е бил на много места в Египет, но тук е различно. Крепостта, некрополите - като декор от приключенски филм. С типичното преживяване в пряк контакт.

Това е дестинация за сезон лято. Ще бъде пусната за 2026. Няма обаче бюджетни хотели. Така че цените няма да са ниски.
Лично според мен това е конкуренция на Гърция, Турция и всички средиземноморски дестинации, и предвид, че за тях цените са уау, има шанс.

П.П. много ми хареса, но не искам някой да остане с грешни очаквания. Марса Матрух е шок...военно летище, по пътя ужас...Като влезнеш в хотелите...уау.
Плюс е, че не са туристически зони и цените /извън хотелите/ са драматично различни спрямо редовните курорти в Египет.

Цените - ами ... египетски. Не са заринати с туристи. Цени като за местни. 1-2 долара. В аптеките редовни цени (както си пише на опаковката).

Последна редакция: сб, 11 окт 2025, 23:18 от Galactic Voyager

# 437
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Непременно иди до банята на Клеопатра Simple Smile платен плаж, по стъклено мостче се стига да куха скала в морето. Водата влиза през естествено оформили се тунелчета и вътре е като природно джакузи.

В Марса Матрух бяхме в неподходящата част от деня, но по всяко време може да се посети тайната щаб квартира на Ромел.
 За мен беше шокиращо да разбера, че средата на седемдесетте, съвсем случайно, са я открили. И още по-шокиращо, че ГФР са финансирали създаването на музей в памет лично на Ромел. Всичко наоколо е "Ромел" - квартала, моста, повечето кафета, ресторантчета...

# 438
  • Beyond the Frontiers
Леле, не съм задълбала толкова в историята. Мен ме впечатлява и вълнува доста по-древната такава.
А това си е било доста спорна и интересна зона на политическата, военната сцена.
Има потенциал районът. Ще видим как ще се развива

Тази година чартърите бяха анулирани. Но и нямаше реклама достатъчно, информация, популяризиране.

Аз съм световно неизвестна фирма и не го разбирам това... Български фирми се пробват, ама даже елементарни кампании при агентите си не провеждат, а после се реве не става...

И в оазиса Сива бях. Страхотно е, но е далеч от масов туризъм. Смятам, че 80% от хората няма да го оценят.

Топнахме се в солените езерца и банята на Клеопатра. Пих местния коктейл с мляко, фурми, кафе, банан...Разходих се в крепостта...Пробвах маслините (забърсах зехтин). Наслаждавах се на шарените килими...Планината на мъртвите...

Последна редакция: сб, 11 окт 2025, 23:27 от Galactic Voyager

# 439
В хронология на форума ми направи впечатление на няколко пъти вече за коментари - за направени и платени резервации, и в последствие се оказва, че няма места в хотела. Това възможно ли е. Резервационите системи на хотелите нали са директно свързани с туроператорите, т.е. в реално време се знае - има ли или няма места. Доста е неприятно впоследствие да разбереш, че за хотела, който си избрала няма места.

# 440
От кога са директно свързани?

# 441
  • Beyond the Frontiers
Не, не са.

# 442
Доста е неприятно впоследствие да разбереш, че за хотела, който си избрала няма места.

Факт. Но пък така има шанс да откриеш ново място.
Галактик, интересно звучи, но на бял пясък и кристална вода мога да отида само с една приятелка, която не се вълнува от шнорхелинг Joy
Не, че е невъзможно, ама за сега ни вълнува именно живота в Червено море, а не по заведенията.

п.п. Цените за Египет се покачват, но все пак си остават достъпни. Богатството на Червено море може да се сравни /не на 100% де/ с подводния свят на Малдиви. А и времето за път е 4 пъти по-малко от пътуването до Мале. Да, Малдиви ми е на сърце, но Египет и в частност Шарм си е една чудесна алтернатива.

Последна редакция: нд, 12 окт 2025, 14:04 от gerata

# 443
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Галактик, ако още си наоколо, тази баня на Клеопатра, не онази в Сива.

Cleopatra’s Beach | Attractions - Lonely Planet https://share.google/X9LY7W1WwieWj3IeD

Много се е къпала тази жена ! )

Общи условия

Активация на акаунт