Някой бил ли е с евтина рокля на абитуриентския си бал?

• 8 652
  • 263
  •   1
Отговори
# 15
  • Melmak
А бях абитуриентка 2012 година и тогава беше много гадна модата, един кич, едни лъскавотии, телевизорите в главите (за който не е наясно - тупирано на макс). Имаше една група “селски пръчки и леопардови щампи” където качваха грозни снимки на безвкусно облечени млади жени.

Аз исках да изпъкна със стил, но нашите бяха с доста по-скромни възможности от богатите ми съученички. Купиха ми рокля от Асеновград, безизвестна шивачка. Моите съученички бяха с рокли от Романтика фешън и подобни за по 2000-2500 лв, пак казвам, преди 13 години това бяха много пари.
Моята беше около 300 лв. Баба ми подари златни бижута, които до ден днешен са голяма ценност за мен.
Като цяло не съм имала сбирки с роднини, дойдоха най-близките вкъщи да ме изпратят преди да тръгна за събирането в училище и после към ресторанта. Аз тогава усещах, че не съм като тях от първия ден в гимназията до последния, защото моето семейство нямаше възможностите, които имаха те.
В крайна сметка съм на 32 и тия неща не ги мисля. Аз имах мечта тогава да посетя една държава и щях да съм много по-щастлива ако родителите ми ме бяха питали дали искам вместо да ида на бал да ме изпратят за няколко дни на екскурзия там. Обаче те са си старото поколение и са ходили на бал, искаха и аз да имам, според техните възможности. Благодарна съм, че са направили каквото са могли. Към днешна дата като си видя снимките от бала не ме е срам, защото нито съм кичозна, нито натруфена, нито без стил. Модата се мени, стилът е завинаги.

# 16
Много е относително. Нещо, което за теб е скъпо, за друг е евтино.
Моите родители имаха финансови възможности, но аз лично не харесвам официални рокли и за бала просто си избрах обикновен черен плат и баба (хоби шивач) ми уши права, семпла рокля.
На дъщеря ми преди 2 г. не сме слагали органичение, избра си рокля за около 600 лв. Спрямо цените към момента я приемам за евтина, но беше наистина красива и ефектна.

# 17
  • София
Толкова ме е яд, че изобщо отидох на бала си. Куверт – 200 лева, рокля, грим и прическа – още 350-400 лева. И всичко това – за какво? За една вечер с хора, с които уж повече няма да се видим. Класната ни замаза очите с "незабравимо преживяване", носталгия и прочее глупости… и аз, разбира се, клъвнах. А истината е, че ако не се виждаш с някого след края на училище, явно си има причина. Никога не се оставяйте да ви водят сантименталности. Не си струва.

# 18
  • София
Аз бях със скъпа за времето си рокля, шита по поръчка. Не съжалявам, защото наистина изглеждаше различна от останалите, а на следващата година видях доста интерпретации, които бяха точно на моята рокля.
Дали бих го повторила на сегашния си акъл? Не знам. Хубавото е, че всъщност не беше рокля, а пола с корсет, и в няколко други случая носих корсета с друг тип пола.
Лошото е, че не бяхме задружен клас и този бал можеше да е имейл.

# 19
  • Melmak

Хахха, ама наистина много добре казано! Same! Абсолютно и ние бяхме такъв клас. Аз поддържам връзка с един човек от целия клас!

# 20

Хахха, ама наистина много добре казано! Same! Абсолютно и ние бяхме такъв клас. Аз поддържам връзка с един човек от целия клас!

Аз не поддържам връзка с никого. Не бяхме "един неразделен клас".
Класовите различия бяха огромни - за това и не ми пукаше особено и за роклята. Важното ми беше тия хора никога повече да не ги видя.

# 21
То самият въпрос е… ох, не искам да обиждам, но издава комплекси и тотално погрешно светоусещане. Не е “някой бил ли е с грозна рокля”, а е “някой бил ли е с евтина рокля”… т.е. цената определя колко ценно е нещото… тъжното е, че това е само върхът на айсберга - почва се още от трети-четвърти клас с “искам последен модел iPhone”, а не “искам телефон, който да може това и това”.

Последна редакция: нд, 25 май 2025, 21:39 от Змей Горянски

# 22
Аз.1999 година бях с панталон и така, ушити по поръчка.🙂Ей на , и висше образование  завърших, и човек станах:)

# 23
Не съм била на бала на класа (на морето) - просто не ме интересуваше, но от съучениците разбрах, че от моя клас никой не е бил с бални дрехи или с дрехи, купени специално за случая и класната се изнесла при другия клас, които празнували традиционно в съседство (в същия ресторант, но в друго помещение). Ние също не бяхме сплотени, нито помежду си, нито с учителите. Не правим срещи.
Бях на частен бал с приятелки и имах тоалет за около 300 лв, не познавам някой, който да е похарчил повече от 500 (общо, не само за рокля).

# 24
И моята рокля беше за около 100 лв по спомен. Не съм ходила нито на прическа, нито на грим. Една приятелка ме гримира съвсем леко, изправих си косата, а единственото бижу, което имах, беше една брошка. Обувките също бяха нещо за около 100 лв. Общо всичко- не повече от 250 лв.
Ной-хубавото на абитуриентите е младостта им. Не разбирам излишния кич. По мое време всичките ми приятелки се пържиха в солариумите, че било срамота да нямат тен през май месец. Мажеха се с някакви брокати и имаха прически, които и с чук да удряш по косата, прическата няма да се развали  🤣.
Ако сега бях абитуриентка, пак същото щях да направя. Нещо семпло, красиво, подходящо за младо момиче. Другото е излишна суета и комплекси...

# 25
И моята рокля беше за около 100 лв по спомен. Не съм ходила нито на прическа, нито на грим. Една приятелка ме гримира съвсем леко, изправих си косата, а единственото бижу, което имах, беше една брошка водно конче. Обувките също бяха нещо около за около 100 лв. Общо всичко- не повече от 250 лв.
Ной-хубавото на абитуриентите е младостта им. Не разбирам излишния кич. По мое време всичките ми приятелки се пържиха в солариумите, че било срамота да нямат тен приз май месец. Мажеха се с някакви брокати и имаха прически, които и с чук да удряш по косата, прическата няма да се развали  🤣.
Ако сега бях абитуриентка, пак същото щях да направя. Нещо семпло, красиво, подходящо за младо момиче. Другото е излишна суета...
Ха-ха, да! Аз също се пържих в солариума, чак имах карта. Много съм бяла, от тази първата група с лунички. Изобщо не постигнах успех. Но през 2003 нямаше толкова информация за типовете кожа. Интернет тепърва навлизаше.

# 26
Аз съм випуск 2005 🤣. Модерно си беше, да хаххаха. Обаче после май още повече загрубяха нещата. Дано сега е по-добре, отдавна нямам наблюдение как минават баловете...

# 27
  • Melmak
Сега баловете минават със сбирка в ресторант с родата - канят по 50-60 човека. Украса - балони и арка за по-празнични снимки, които са дело на декораторска агенция и струват скъпо. Може да е в друг ден, а не в деня на самия бал. За този ден, разбира се друг тоалет, ако не съвпада с деня на бала.
Фотосесия с професионален фотограф на красиво място.
Рокля 1000 лв минимум, цените на булчински и абитуриентски са що-годе еднакви, бях булка септември месец, та знам.
Професионален грим и прическа, това хубаво де, няма лошо.
Кола под наем, да е луксозна и готина. Вече за допълване на тоалета - чанта, обувки.

# 28
Миналата година едни абитуриенти ми показаха какво са си подготвили. На повечето роклята или костюмът бяха до около 300 лева. Иначе съм чувала и за няколко хиляди.
Не мисля, че на някоя рокля или костюм виси надпис с цената. Мисля, че е важно човек да се харесва и да се чувства удобно в дрехата и обувките, с които е. Остават спомените и някоя и друга снимка. Иначе виждам доста рокли, които без пари да ми ги дават не бих ги погледнала, а сигурно не са за 100 лева.

# 29
Като сме по темата - за абсолвенските балове с какво бяхте?
Мисля, че там вече разумът надделява или поне би трябвало.
Но гледах снимки на познати и ми направи впечатление, че и там сега са дълги рокли, прически. Имаше момичета и с рокли като за пилон, голотии. Все пак преподаватели там присъстват, родители. Странно ми е.
На моя  абсолвенски бал бях с костюм сако и панталон. Сакото беше полу-сако полу-риза, нищо повече специално не съм вземала.
Сега модата ли е друга?
Абсолвент си вече на 24-25 години, би трябвало мисленето да е друго.

Общи условия

Активация на акаунт